用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 考埋DSE還是早一年過去讀Foundation?
go

[加拿大] 考埋DSE還是早一年過去讀Foundation? [複製鏈接]

大家分享下
   2    0    0    1

有能力 趁早走

o000o 發表於 21-2-1 15:13
有能力 趁早走

認同!一定係利多於弊⋯⋯

yy0725 發表於 21-2-1 13:27
大家分享下

DSE?為孩子,有得走,盡快走吧!免得後悔。

大家分享下

如果有信心孩子成績 Ok . 都可以考完 DSE 先過去入大學,但如果成績麻麻地冇信心,就早啲去避開 DSE.

醒目開學勳章 王國長老

洋蔥頭媽咪 發表於 21-2-6 10:23
如果有信心孩子成績 Ok . 都可以考完 DSE 先過去入大學,但如果成績麻麻地冇信心,就早啲去避開 DSE.
...

我就咁唸
如果孩子自理、學業都ok,(中上或以上),唔擔心foundation過關+成功大學畢業,就早過去避dse,條路亦易行 (靠中四五校內成績應有不錯foundation offer)
但如果成績差,連foundation攪唔攪得掂都驚/升到大學都驚畢唔到業,我就建議考完dse先,點衰都有dse墊底。否則到頭來無dse,無大學畢業,咁就一世(我有親戚真係咁)

Charlotte_mom 發表於 21-2-6 12:41

我就咁唸

妳親戚情況是怎樣,讀完foundation但肥佬?

想問吓, 點樣先叫成績OK?
我對呢方面沒有什麼概念, 是否DSE 有25分或以上就叫OK?

LoveChild 發表於 21-2-6 15:32
想問吓, 點樣先叫成績OK?
我對呢方面沒有什麼概念, 是否DSE 有25分或以上就叫OK? ...

一般 DSE Selective 有 554,應該會搵到大學讀

點知道大學會有幾多位比foundation的學生升上大學呢? Foundation讀完入大學的機會率又高唔高呢? 小朋友band one成績中上成績都擔人考不上大學
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

rr925 發表於 21-4-9 12:14
點知道大學會有幾多位比foundation的學生升上大學呢? Foundation讀完入大學的機會率又高唔高呢? 小朋友band ...
我見有D FOUNDATION OFFER 係有埋DEGREE'S OFFER , 即係讀完FOUNDATION, 如果成績達標, 係可以係同一間大學讀已選定的大學學位

rr925 發表於 21-4-9 12:14
點知道大學會有幾多位比foundation的學生升上大學呢? Foundation讀完入大學的機會率又高唔高呢? 小朋友band ...

點解讀 Band 1都冇信心?我諗25分一定揾到大學,只係揀咩科咩學校啫,我見有網友話囡囡 26分一早已有 CO. 如果冇信心可以早啲過去,因本地生條隊唔同有優先升學權。

LoveChild 發表於 21-4-9 17:38
我見有D FOUNDATION OFFER 係有埋DEGREE'S OFFER , 即係讀完FOUNDATION, 如果成績達標, 係可以係同一間大學 ...
成績達標才可以有offer, 不知道標準高唔高,沒這方面的信息.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

大家分享下
老實講,無背景資料,答到你都係泛泛之談。

Charlotte_mom 發表於 21-2-6 12:41

我就咁唸
同意,真係好睇小朋友既實際情況。

rr925 發表於 21-4-13 11:28
成績達標才可以有offer, 不知道標準高唔高,沒這方面的信息.
標準高唔高,其實好主觀。點先叫成績達標,亦好睇學校,UT、UCB既IFP,同湖頭就已經係一天一地。呢方面既信息,除咗學校,我估無人答到你。

我就咁唸

其實加國都算多大學揀,通常肯讀理應好少畢唔到業掛。
我仔有個小學同學升中時入1尾2頭中學,都係怕 DSE 成績唔得,中三就去咗加國升學避開 DSE,因為在當地學生升大學有優先權,機會率應該比考 DSE 容易。

我就咁唸

其實好多真係讀得差,畢唔到業,但人地又未必會講,
去外國幾年,又唔洗  show 張方證書比親朋戚友睇。
直入 foundation ,即係冇 "中學畢業" 資格,
讀得好,函接入到大學,又畢到業,咁就 ok 。
我親戚個女,當年就係 foundation ,再入大學,但畢唔到業。
結果,連 "中學畢業" 資格都冇,返到香港根本搵唔到工。
好釆佢屋企有 d 錢,接手父母小生意。

洋蔥頭媽咪    發表於 21-4-19 19:17

唔好意思, 我孤陋寡聞, 乜加拿大有大學Offer foundation嗎?加拿大好似一定要有張中學嘅畢業證書, 先可以入大學?

vtc 發表於 21-4-19 18:21
唔好意思, 我孤陋寡聞, 乜加拿大有大學Offer foundation嗎?加拿大好似一定要有張中學嘅畢業證書, 先可以入 ...

我地以前有人讀完中學成績唔夠入大學, 會去college 讀1-2 年再駁返入大學。 唔知係咪咁意思。
‹ 上一主題|下一主題