用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 香港國際學校 vs 英國公立學校
樓主: booboozi
go

[小學] 香港國際學校 vs 英國公立學校   [複製鏈接]

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-4 05:11
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3847047&extra=page%3D1

請問你女女係讀grammar school 定non selective comprehensive school? 兩者都是公立,所以唔知係邊一種

如果ESF轉英國Grammar school (state school)的 sixth form又好唔好呢?我見一些英國grammar school 入牛劍都有6-7%,反而ESF雖然成績好但少人去牛劍

lovebb2 發表於 21-2-4 13:01
既然 小朋友已好主動勤力讀書,在香港 定 英國讀, 有很大分別嗎?

無意冒犯,只是想知道多d,感謝 :funn ...

如果一個細路能找到合適佢既學校,真係係邊度都可以發揮,如果學校唔啱佢,就係父母既責任去幫佢尋找對的學校

booboozi 發表於 21-2-4 18:20
我細嗰個而家都讀緊國際學校,British curriculum. 其實點樣先知學校教的野係合符程度?

我打算佢high sc ...

好似我當年咁,搵D同年既 uk workbook 睇下就知!你可以 pm我 send D 俾你參考下

muimui2 發表於 21-2-4 19:38
請問你女女係讀grammar school 定non selective comprehensive school? 兩者都是公立,所以唔知係邊一種
...

Grammar school

當時要考試入

tcbobo 發表於 21-2-4 21:41
如果ESF轉英國Grammar school (state school)的 sixth form又好唔好呢?我見一些英國grammar school 入牛劍 ...

如果gcse考得好,應該好易入 grammar school 既 sixth form, 因為佢地會盡量收D a level 將會考得高分既學生,而 gcse 考得唔好的舊生會無得留低!

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-4 21:47
Grammar school

當時要考試入

由香港過去要入grammar school, 我覺得最大問題係要就岩時間,一定要year 6過到去兼有埋地址。

我個女正常今年九月升year 7, 但之前因為 covid 問題一直未過到去,就算今年年尾可以過到去,都已經過左考 year 7 嘅機會,所以只有考私校。

muimui2 發表於 21-2-4 21:53
由香港過去要入grammar school, 我覺得最大問題係要就岩時間,一定要year 6過到去兼有埋地址。

我個女正 ...

yes yes

The test is in Sept, but it was delayed to Oct last year because of covid. Don't know if Covid situation is gonna improved this year?!

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-4 21:43
其實我覺得係分別唔大,只不過D同學轉左唔同種族。

之前我個女個 case 係好個別,因為佢果年既老師唔太教 ...

我都有睇你其他post,好佩服你和女女的毅力及決心,可以向咁短時間做到人地可能要準備好幾年的事。

booboozi 發表於 21-2-4 22:36
我都有睇你其他post,好佩服你和女女的毅力及決心,可以向咁短時間做到人地可能要準備好幾年的事。
...

好似 老火湯 同 罐頭湯 既分別?!

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-4 21:43
其實我覺得係分別唔大,只不過D同學轉左唔同種族。

之前我個女個 case 係好個別,因為佢果年既老師唔太教 ...

邊間IS, 可否pm吓?

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-4 21:50
如果gcse考得好,應該好易入 grammar school 既 sixth form, 因為佢地會盡量收D a level 將會考得高分既 ...

今年考Sixth form 入grammar school都算幾易,希望過到去英國,學校的水平會比而家高啲,又管得嚴啲,起碼打少啲電腦

tcbobo 發表於 21-2-4 23:49
今年考Sixth form 入grammar school都算幾易,希望過到去英國,學校的水平會比而家高啲,又管得嚴啲,起碼 ...

依家D人真係好鍾意打機!

你細路會今年過來 sixth form grammar school?  好消息!

KIMLIFEINUK 發表於 21-2-5 00:24
依家D人真係好鍾意打機!

你細路會今年過來 sixth form grammar school?  好消息!

ESF學生機不離手,上堂又帶埋headphones 一邊聽音樂一邊做功課又online chat,係咪英國Grammar school 唔會咁呢?

計劃係呀!

tcbobo 發表於 21-2-5 08:30
ESF學生機不離手,上堂又帶埋headphones 一邊聽音樂一邊做功課又online chat,係咪英國Grammar school 唔 ...

你意思係 online 上課時先係咁,唔係返學校都敢?!

阿女學校唔淮用手機(在課室內),而家online 上堂,有 chat 係 team度,所以會有學生問問題,都係 online chat, 我見阿女用 headphone, 但係用來聽 live lessons。

真係唔知咁得唔得!

佢有同學都成日玩 roxxx, 不過junk food 真係好嚴重,例如午餐係朱古力條+薯片+汽水

回覆 KIMLIFEINUK 的帖子

聽到最奇既係午餐係三文治,但係2塊麵包只係夾炸薯條!

咁既三文治真夠太創新!

另外每人午餐一定跟一包薯片加一包朱古力零食,好彩阿女忍得!佢同學仲成日話佢點解咁健康!

我有親戚都係,佢細路係英國出世,早幾年夏天,我約佢去一日街,佢帶左幾十包薯片,幾枝汽水,幾大包糖,佢2個細路,我地一整天一路行,佢地一路隊,再同場加買雪條,佢仲話每個鐘頭唔食番D糖類補充,佢地會無力同情緒低落!

嚇到我眼定定!係一盒糖,幾十粒果種,即時當花生咁食喎!真係勁!

唔記得提,阿女有幾個同學係無手機既,因為阿媽唔準佢用,好多人係好少 data, 學校係唔準你平日自己用 school WiFi, 同埋好慢,我開左個好少 data 既 plan俾阿女,所以如果返學校,無乜上網!但屋企就可以

當然唔係啦,in-school lessons 都係用電腦上堂,做research 寫essay, 手機又唔點管,還叫小朋友同手機影相交功課,記錄活動...

回覆樓主:

我有同老師講,咁樣一路上堂一路online chat好分心喎。老師話冇問題,呢個年代係咁架(emoji)(emoji)

Oh really!
Then I am not sure if I am very outdated or if this is how people work nowadays?!

Only time will tell.

However, kids need to learn to be smart online, there are many online crime everywhere.

Not sure if it is because my daughter is in lower form, hence the no mobile policy, I should ask her how things are with the higher form.
‹ 上一主題|下一主題