用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?   [複製鏈接]

TONG0720 發表於 21-1-31 15:29

我哋係琴日最早一批,後來聽其他朋友仔傾起,發現視頻內容 ...

我都是昨天面試,最後部分跟朋友今天見的是一樣題目。另一題問題一樣只是交通工具不一樣,其他都是差不多。

kwokpigpig 發表於 21-1-31 16:33
我都是昨天面試,最後部分跟朋友今天見的是一樣題目。另一題問題一樣只是交通工具不一樣,其他都是差不多 ...

英文係咪都係朗讀一大段野?

回覆 Kwokbeauty 的帖子

總之,琴日英文係讀一大段,淨係問中文同英文,我都奇怪點解唔問數學?

Kwokbeauty 發表於 21-1-31 16:17
剛才in完,題目好難,就算我答1時3刻都答唔出
我女仲要未搞清楚狀況就夠鐘
...

same

回覆樓主:

我女戴左耳機,我唔知題目,但聽我女回應,感覺問好多野,唔易,但我女幸運地,遇到個好親切既老師,free chat果部份傾得好開心。

我又覺得ok,中文同英文老師都好nice,仲讚我小朋友著得好型,我好鍾意培僑,希望有幸入到

回覆 Pixy 的帖子

咁就好了

琴日in我仔D老師都好好...我仔卡住咗..D老師都好耐心引導我仔...自由傾過陣,仲引的我仔笑癲咗甘...最尾都話,希望我仔可以入到咁...

WONGKACA 發表於 21-1-31 18:31
琴日in我仔D老師都好好...我仔卡住咗..D老師都好耐心引導我仔...自由傾過陣,仲引的我仔笑癲咗甘...最尾都 ...

真心恭喜你遇到好老師。

回覆樓主:

小朋友遇到咩類型老師,真係睇運氣。我女in港同時,就遇到位黑口黑面既老師。

Nicole-hui88 發表於 21-1-31 18:23
我又覺得ok,中文同英文老師都好nice,仲讚我小朋友著得好型,我好鍾意培僑,希望有幸入到
...

你好幸運可以遇到中文同英文唔同老師,我相信好多人都只係遇到一個負責播片嘅老師

雖然in我哋位老師冇乜表情,但態度友善,如果係佢由頭到尾帶住個interview,感覺會好好多... ....另外,我哋中途遇到小插曲,就係英文段錄音重複咗條問題,要老師介入,呢個位令我小朋友有點不知所措

係唔係已經全部in完了?

回覆樓主:

我個女in果時話聽吾到題目,個老師都無理我個女,仲喺度催

回覆 harryporter1108 的帖子

Hi,朋友

見我小朋友的老師感覺都好友善,態度都好好,仲同我仔講,唔識唔緊要,佢地仲閒話家常,我仔仲同老公講埋今朝interview 前我地做緊過咩⋯雖然中英個part 完全唔得,但起碼我感覺都良好,雖然明知無咩可能會收,起碼我同小朋友都自我感覺良好

Pixy 發表於 21-1-31 18:44
小朋友遇到咩類型老師,真係睇運氣。我女in港同時,就遇到位黑口黑面既老師。
...
我地in港同時果位老師都麻麻地。其實小朋友有時遇到咩老師,結果可能唔一樣,所以盡左力就算,有時都講緣份。。。唯有係咁諗!

Galaxymommy 發表於 21-1-31 18:49
你好幸運可以遇到中文同英文唔同老師,我相信好多人都只係遇到一個負責播片嘅老師
...

我女聽到錄音都好不在狀態,可能佢諗住真人老師會問一次題目,個錄音好唔人性化,可能老師lead住問會明白好多!

回覆 Kwokbeauty 的帖子

我仔仲好笑...聽錄音過陣可能發夢,有一句沒完全聽明白,然後我仔舉手問老師咩咩係咩意思🤣🤣,老師都解釋俾佢聽

Funtoread 發表於 21-1-31 16:02
我唔認為咁樣叫公平。 如果夾硬話咁叫公平, 咁係濫用「公平」呢個字。

唔通, 第時返學, 又為咗每一班 ...
我同意你所講,老師需要一視同仁去教導小孩,因材施教。但現在講緊嘅係面試,並唔係教導學生嘅方式。
我所講嘅公平係學校採用數據化嘅方式去評核學生,而不納入任何人性化嘅因素導致分數落差。
數據化去評核,有時間限制,答啱就有分,答錯咪冇分。
人性化去評核,老師鍾意當刻既小朋友,認為小朋友順眼多啲,咪傾多兩句,引導多你兩句,加多你幾分。
講求公平,我個人認為數據化嘅評核比較公平,老師不帶任何感情或其他因素導致小朋友入圍與否。
考學校係一個緣份遊戲,你揀學校,學校又揀緊你,到最後係你再揀返學校。
有時候面試,就算小朋友答啱晒,又如何,老師睇你唔係好順眼,最後小朋友唔入圍,完全唔知衰係邊方面,呢個就係人性化嘅敗筆。因為老師會加入主觀情緒去選擇學生。

我明白大家所講嘅冰冷感,亦都明白大家嘅感受,面試期間亦都遇過一啲好差嘅老師。
我真係平心而論,人係好主觀,老師buy你嘅,就算面試唔出聲衰極都會有waiting。老師唔鍾意你嘅,就算答啱晒,最後就係收reject。呢個就係緣份嘅遊戲。
所以我自己寧願,1分就1分,啱就啱,錯就錯。
‹ 上一主題|下一主題