用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?   [複製鏈接]

回覆 harryporter1108 的帖子

仲沒in完...不好港

回覆 WONGKACA 的帖子

唔係in 2日咩?

回覆 Strawberry_baby 的帖子

好像有人話...in果陣有D人遇到技術問題...延期了

WONGKACA 發表於 21-2-3 16:21
回覆 harryporter1108 的帖子

仲沒in完...不好港

咁玩法,後面in既應該好多答啱晒,啲題目都通晒天

回覆 Nicole-hui88 的帖子

係呀!但呢係學校嘅安排,我哋家長只有接受

兩千人兩日in完,每人十五分鐘,一個老師做八個鐘可以見到32個學生,要三十幾個老師。咁既玩法只能用一套客觀標準評分,反正難度對所有小朋友一樣,對學術強既學生有利,亦好明顯學校非常注重學術。如果題目易或者Hea in亦會令人擔心學校評分會唔會更側重學生家庭背景,與學校聯繫。三十幾個老師,遇到好或唔好既真是講彩數。當然題目通天就唔好,或者過幾日家長講返題目就知是否一樣。
我以前亦有發文,培僑是一間Happy School,我亦見過小一學生在圖書館用英文交流,因為之前已經挑選過學生,選返來既學生學校唔使逼,家長同學生已經自動波,在培僑成績要取高分亦不容易,好多同學英普已經相當流利。

題目通曬天對第二日考的小朋友,容易得多。播音題目,而老師只講限時,的確好難適應
香港考小一制度直資全部自己揀,由1st-in到收生,閒閒地都幾千人揀1百多,
現時考天才
日後教天才

回覆 wilsonso0301 的帖子

好直接講知道答案先去考嘅小朋友根本唔係咩天才,真係天才嘅小朋友會唔會揀培僑真係好難講,現實去講2000人進到2in唔代表2000人爭個學額大把人已經揀咗各路神校啦,唉,算數,過去了已經。

依家出著結果,我好奇想知,哩篇post入面先前話老師黑面D家長是不是都收拒絕?

真係被講到傷心事,其他人我唔知,我就被拒收,已經預咗係咁,哈哈~

xubin2008 發表於 21-3-11 22:57

真係被講到傷心事,其他人我唔知,我就被拒收,已經預咗係咁,哈哈~ ...

Waiting?

回覆 keechoi 的帖子

RejeCt,哈哈~真係唔好彩啊

回覆 xubin2008 的帖子

我覺得in的好好,waiting....唉

可能你會被call waiting

WONGKACA 發表於 21-3-11 22:34
依家出著結果,我好奇想知,哩篇post入面先前話老師黑面D家長是不是都收拒絕? ...

我反而想知之前好不滿PKC既如果take offer會唔會放出來

其實都係家長自己心中所想,報PK之前有D人告訴我,呢間係紅校親大陸我哋唔報,之後又報咗,唔通去話呢班人,人人都可以報名,之前責怪學校依家人哋有offer都有權力讀,呢地嘢冇必要想太多

xubin2008 發表於 21-3-12 08:11

其實都係家長自己心中所想,報PK之前有D人告訴我,呢間係紅校親大陸我哋唔報, ...

我就係指呢啲人,口裡說不身體最誠實,如果接受唔到人哋紅底不如放個位出來俾真心想讀既人

Nicole-hui88 發表於 21-3-12 08:32
我就係指呢啲人,口裡說不身體最誠實,如果接受唔到人哋紅底不如放個位出來俾真心想讀既人
...
唔明點解講親呢間學校都一定有呢D言論,一開始報名入左個group諗住交流下, 點知一班家長不停講呢D說話, 由頭到尾自己圍內一班講咩好心呢D人唔好報名, 留返機會俾佢地,不斷講政治話題. 其實就一言堂. 嚇到勁多人退群, 我都係其中之一, 平心而論, 只要合乎報名資格就可以報, 人人都有交報名費, 何必不斷散播呢D宣言, 未入到已經咁, 真係無言.

回覆 糯米米糍 的帖子

係啊!就係啦,喜歡就報啊,有呢個能力考到就讀,講人哋政治立場做咩

就係呀,我也唔喜歡講呢D個家長,講到自己唔喜歡間學校,又去報名;已經想到會報名好心冇講咩咩立場好過啦!
‹ 上一主題|下一主題