用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?
樓主: xubin2008
go

今日培僑zoom2in,請問大家in完感覺點?   [複製鏈接]

soksk88 發表於 21-2-1 22:54
負責考我仔嗰個老師好好人喎,一開場已經同佢講笑,不斷鼓勵我個仔,見佢唔識答就同佢講話見到佢好努力去做 ...

原來兩日面試內容都一樣!我係第2日面見,到開始先知個面試模式。咁通曬水又真係唔係咁好...

回覆 Kwokbeauty 的帖子

唉…已經考完呢D冇諗啦!

我又唔覺得播錄音有咩問題
因為本身我地幼稚園 (學卷) 上ZOOM時老師都有播錄音(做聆聽), 小朋友都算做知要做D咩
同埋我聽到就算培僑播錄音,都有老師在旁計分, 如果知阿仔咁快講完都會問下

我相信培僑唔想老師又要兼顧計分又要兼顧埋講問題, 2日IN成2000人, 如果當只係35位老師去講. 每人都要講50幾次同一樣的題目, 每次講20分鐘, 口嚨都乾啦!  

都IN完了,平常心, 當吸收一次經驗!

Kwokbeauty 發表於 21-2-2 09:55
原來兩日面試內容都一樣!我係第2日面見,到開始先知個面試模式。咁通曬水又真係唔係咁好...
...

我有朋友星期日考,星期六已知考試內容;是同學給她的,本身同學已有其他offer, 不會選培僑,面試後就不介意同人分享

kwokpigpig 發表於 21-2-2 12:31
我有朋友星期日考,星期六已知考試內容;是同學給她的,本身同學已有其他offer, 不會選培僑,面試後就不介 ...

佢自己不選也不應該講哂d內容出嚟啦,呢個係個家長品格問題,對真心想入嘅人唔公平

其實有offer又唔諗住讀都仲走去考呢個行為都已經自私啦

kwokpigpig 發表於 21-2-2 12:31
我有朋友星期日考,星期六已知考試內容;是同學給她的,本身同學已有其他offer, 不會選培僑,面試後就不介 ...

做足準備去面試,老師一眼就睇得出啦

回覆 kwokpigpig 的帖子

唔通DSE個陣時,都有人通水咩?但呢D行為真係好唔公平,唉,我都忍下呢啖氣

大家有自由發表, 不過標準一向不是由自己定, 做家長出黎社會做野都一定知道既道理, 既然想考入學就要跟果間學校設定果一套, 易難都會有回響, 我估間間出名學校預期做咩一定會被鬧, 如果一開口就鬧都要反省下係咪自己問題, 難度不為閣下子女度身定做, 兩日完成2000人的面試操作, 我覺得都幾佩服, 題目難不難是其次, 學校收生之前都講明最重要係表達能力, 識, 唔識, 有反應肯嘗試已經有分。

回覆 Princess999 的帖子

我覺得未必睇得出喎,可能令到老師覺得呢個對答如流嘅小朋友好醒

都有人收到DB offert同SPB offer后,又繼續去in港同二面,人D話幫細妹將來做準備,你D信不信呀?

xubin2008 發表於 21-2-2 14:14
回覆 kwokpigpig 的帖子

唔通DSE個陣時,都有人通水咩?但呢D行為真係好唔公平,唉,我都忍下呢啖氣 ...
唯有咁諗,就算通水,小朋友也未必可以1日之間,即刻train 到識嗮

回覆 cxyu841216 的帖子

我信啊!父母心都為咗仔女諗

回覆樓主:

我對老師態度比較重視,好似我果女咁,in果時都聽吾到問咩,我個女問係咩問題時,又吾理佢,叫佢答,咁連問題都吾知,點答,咁呢d先叫吾公平

回覆 harryporter1108 的帖子

我好明白你,我嘅小朋友in果陣都系呢個問題,但有D家長講學校冇問題,咁我都想知如果佢哋小朋友遇到咁個情況被老師催係唔係都覺得學校安排嘅好好,講真,我唔想反駁任何人,但老師催促小朋友令我不舒服啫!

b3410 發表於 21-2-2 14:27
唯有咁諗,就算通水,小朋友也未必可以1日之間,即刻train 到識嗮

講真,人哋要出貓我哋都無辦法,做好自己就算

WONGKACA 發表於 21-2-1 09:18
回覆 Funtoread 的帖子

我仔好活潑,超多嘢港,沒聽明白仲舉手問老師是咩意思添...既然我仔有問問題,冇理 ...

回覆 Funtoread 的帖子

我個想法希望大家都見到nice嘅老師,或係大家手中都有其他offer,當成個經歷就算了

學校要兩天面試2000人,時間有限,大家互相理解下。

回覆樓主:

想問下,問左d咩題目
‹ 上一主題|下一主題