用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學vs MCS
樓主: chasedream
go

協恩中學vs MCS   [複製鏈接]

bettyay 發表於 21-2-8 09:17
唔係單指MCS! 係話一般傳統英中都係相對中弱英強!2x%VS6X%真係有距離吧!應該話傳統英中都有這個距離。如 ...

如果自小睇開中文書,DSE中文攞3對女仔嚟講其實唔算好難,高中出外上D名師中文雞精班,攞4都可以,但5 or 5+就真係好難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

jli008 發表於 21-2-8 10:59
回覆 twinsbaba 的帖子

最近中文科群組功課睇出好多野,我想應該都不會影響到女兒能力. ...
可唔可以講下睇到D咩?

gracelam 發表於 21-2-8 11:42
如果自小睇開中文書,DSE中文攞3對女仔嚟講其實唔算好難,高中出外上D名師中文雞精班,攞4都可以,但5 or  ...
by definition 得10% 攞5+ 真係難架!
其實數都係, 得14.X%攞5+大部份學校%都唔高.
英文因為英中有優勢所以部份學校%好高下.

另外:不少師姐經驗之談,英文好的去考通識,也是得心應手,5*不是難事,現在通識只分達標和不達標,再加中文沒有口語及綜聽拉分,同學英比中強的,未來並不樂觀去考DSE!

大家也是死掂科中文及砌掂選修科!

cafeva 發表於 21-2-8 11:59
by definition 得10% 攞5+ 真係難架!
其實數都係, 得14.X%攞5+大部份學校%都唔高.
英文因為英中有優勢所以 ...

數學好係天生,有啲人真係冇呢方面天份,我就係人版

語文真係浸返嚟,英文好咪就係自小咁浸淫,而且英文容易過中文。

twinsbaba 發表於 21-2-8 12:11
另外:不少師姐經驗之談,英文好的去考通識,也是得心應手,5*不是難事,現在通識只分達標和不達標,再加中 ...

我睇好協恩,2024年極有可能追貼佐敦女校

cafeva 發表於 21-2-8 11:15
好奇走去睇下妳最鍾意既中國大陸:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%99%AE%E9%80%9A%E9%AB%98%E7%AD%89%E ...
深好多!之前去交流,降一級上堂,中文完全唔明。英文就可以做老師添,幫手改卷。

cafeva    發表於 21-2-8 13:52

b3410 發表於 21-2-8 12:28
深好多!之前去交流,降一級上堂,中文完全唔明。英文就可以做老師添,幫手改卷。
...

大陸高中嘅中文同數學好深,英文就小學程度。

gracelam 發表於 21-2-8 12:12
數學好係天生,有啲人真係冇呢方面天份,我就係人版  

語文真係浸返嚟,英文好咪就係自小咁浸淫 ...

咪就係近乎香港學生考GCE,中文易過英文,我估理論上差唔多~~~

b3410 發表於 21-2-8 12:28
...

我小朋友佢哋都去過國內上咗一星期堂,啲國內生見佢哋上堂表現,評好捧,我小朋友話心想根本唔知佢哋up乜,瞓吓覺幾日後走得。不過,佢嘅評語話我哋同佢哋國內生係無得比,佢哋好勁好讀得~~~

mcl203 發表於 21-2-8 11:07
如果傾向收中文優先,身為一線英中,開放日放門口嘅方法可能要改變~~~
...
英文真係易追好多!
尤其只要求5,唔使**
畢竟DSE英文只是2nd language

我自己仔女,之前也是擔心讀中文小學,英文將來唔夠用,平時側重英文,覺得中文識聽識講識寫,冇可能會差。小學中英時間比例大概 英/中 = 5:1或者更多。 結果中文真係最跛腳的一科。之後初中三年用最多的時間去追,先追到,不過還是差過英文。

細女改變策略,小學就重視中文多些,中英所用時間精力大致一半一半。效果好好多,去到高年級,讀中文唔覺得辛苦,自然跟到。英文短時間操練下,也可以明顯進步。至少佢中英都喜歡,唔再跛腳。

所以,我覺得就算讀中文小學,如果唔重視中文,中文一樣學不好。如果讀英文小學,可能需要用更多的精力去學中文。

jacknetpass    發表於 21-2-10 17:52

mcl203 發表於 21-2-8 12:47
我小朋友佢哋都去過國內上咗一星期堂,啲國內生見佢哋上堂表現,評好捧,我小朋友話心想根本唔知佢哋up乜 ...
佢哋的勤力程度,我哋唔使諗。
我哋要靠soft skills, 中西合璧

b3410 發表於 21-2-8 12:55
英文真係易追好多!
尤其只要求5,唔使**

所以DSE用中文去比英文,根本就唔同玩法。不過,我哋好求其,只係提住佢中文呢科好重要,千祈唔好唔理俾佢炒。又不過,我哋係用機會率去睇,希望佢唔會成為少數民族就算,所以校風更重要,自自然然會捽住佢~~~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 21-2-8 13:09
國內中文肯定深多好,香港簡單既都咁多人衰?最主要係是否基礎教得唔好,之後又聽得多香港口語所做成? ...

香港中學嘅中文科一D都唔簡單  

就算答題及作文皆用書面語都未必攞到高分

mcl203 發表於 21-2-8 13:04
所以DSE用中文去比英文,根本就唔同玩法。不過,我哋好求其,只係提住佢中文呢科好重要,千祈唔好唔理俾佢 ...

真係唔同玩法,中文坐3望4足矣

追求狀元例外

英文真係易追好多!
尤其只要求5,唔使**
高小D閱讀理降我都做唔到全對, 成日錯1,2題

gracelam 發表於 21-2-8 13:21
真係唔同玩法,中文坐3望4足矣  

追求狀元例外
我都係希望3,4!

英文真係易追好多!
尤其只要求5,唔使**
雖然DSE英文只是2nd language, D女女英文應該唔止2nd lang 程度.

b3410 發表於 21-2-8 13:04
佢哋的勤力程度,我哋唔使諗。
我哋要靠soft skills, 中西合璧
又唔一定一面倒輸哂既. 大陸一孩之後都可能比港孩更港孩. 不過人多, 0.00001%勤力都好多人.
‹ 上一主題|下一主題