用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學vs MCS
樓主: chasedream
go

協恩中學vs MCS   [複製鏈接]

twinsbaba 發表於 21-2-7 12:38
真係好好,老師用私人時間帶出學習氛圍!

真正有教學的火!

奉勸入MCS的家長,自己要搞掂中文一科,眼見不少同學去到中四也是用「捱」去形容中文科!

去到中三、四,什麼叫議論文也未清楚,清楚及夢醒時份,已經要上DSE的考埸!

年年狀元叫糊,也甩一科中文一、二粒星,可惜呀!

twinsbaba 發表於 21-2-7 12:43
奉勸入MCS的家長,自己要搞掂中文一科,眼見不少同學去到中四也是用「捱」去形容中文科!

去到中三、四, ...

DSE九月升中四,cut剩卷一、卷二,讀卷及作文➕實用文,更見重要,一卷不能失,否則災難。今日消息,復課後還要考綜合聆聽,嘥力、嘥氣。

中文科教與學,MCS真係要好好想想方法,一科拖後腿情況嚴重。

twinsbaba 發表於 21-2-7 12:50
DSE九月升中四,cut剩卷一、卷二,讀卷及作文➕實用文,更見重要,一卷不能失,否則災難。今日消息,復課 ...
好多有英小的傳統名校都有呢個問題,未到中學,去到小學高年班已經積重難返。教的太淺,中學跟唔到,教的太深,小學已經跟唔到。我估主要因為絕大部分普通資質小朋友,好難做到中英兼顧,兩樣皆精。

b3410 發表於 21-2-7 17:17
好多有英小的傳統名校都有呢個問題,未到中學,去到小學高年班已經積重難返。教的太淺,中學跟唔到,教的太 ...

好多直資一條龍同樣出現中文科的問題!
凡勞苦擔重擔的人,可以到我這裡來,我就使你們得安息。                                                     太 11:28

b3410 發表於 21-2-7 17:17
好多有英小的傳統名校都有呢個問題,未到中學,去到小學高年班已經積重難返。教的太淺,中學跟唔到,教的太 ...
全收band 1 晤係英小既ywgs, bps 中文5十分別為30% and 21%.宇宙最強應該係spcc 43%,
pc 37, 鄧顯43%, 荃官38%, qes 36%, smcc 都有25%.

twinsbaba 發表於 21-2-7 12:43

去到中三、四, ...

MCS應該中一收生時,盡量收多D 中文小學中文成績卓越的學生,救下呢個情況(emoji)(emoji)(emoji)

cafeva 發表於 21-2-7 20:25
全收band 1 晤係英小既ywgs, bps 中文5十分別為30% and 21%.宇宙最強應該係spcc 43%,
pc 37, 鄧顯43%, 荃官 ...
大家應該係講緊相對英文5或以上成有距離或相距甚遠

BERNICEJUNE 發表於 21-2-8 07:42
MCS應該中一收生時,盡量收多D 中文小學中文成績卓越的學生,救下呢個情況(emoji)(emoji)(emoji)
...

中文小學的同學,特別中文成績好的,又未必meet到佢哋英文要求mouth:" />
唔知學校揀人的時候,如果中英皆佳,唔使諗,一定最佳。不過如果中或者英好叻,另外一邊麻麻,學校傾向于揀邊個?
我自己感覺,男女校情願揀中文勁爆果個。MCS可能還是會揀英文叻果個。

bettyay 發表於 21-2-8 08:22
大家應該係講緊相對英文5或以上成有距離或相距甚遠
我估mcs 英文5+有6x%以上,中文5+有20%成以上、4+有6x%。其實全港計一D都唔差!至於差中文**飲恨狀元就……唔知點講好……狀元與否從來都係緣份。如果科科掂又有心做狀元,都有辦法死掂佢既我估!

b3410 發表於 21-2-8 08:56
中文小學的同學,特別中文成績好的,又未必meet到佢哋英文要求mouth:" />
唔知學校揀人的時候,如 ...

所以MCS嘅中文成績仍是直線滑行,未能勇創高峰。

回覆樓主:

MCS 年年都招攬級一、二學生,中英皆精嘅學生都唔少。

cafeva 發表於 21-2-8 09:01
我估mcs 英文5+有6x%以上,中文5+有20%成以上、4+有6x%。其實全港計一D都唔差!至於差中文**飲恨狀元就…… ...

唔係單指MCS! 係話一般傳統英中都係相對中弱英強!2x%VS6X%真係有距離吧!應該話傳統英中都有這個距離。如果已經中文好啲的,相對英文5+ %又無咁高!
同意想中文好,真係要自己想法死掂佢

bettyay 發表於 21-2-8 09:17
唔係單指MCS! 係話一般傳統英中都係相對中弱英強!2x%VS6X%真係有距離吧!應該話傳統英中都有這個距離。如 ...
培正中英文應該最balanced. 37%, 35%. 但係估無乜傳統英中想英文跌到3x%.
鄧顯中文43% 但係英文得28%.
所以... ED就係現實.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

b3410 發表於 21-2-8 08:56
唔知學校揀人的時候,如 ...

如果傾向收中文優先,身為一線英中,開放日放門口嘅方法可能要改變~~~

cafeva 發表於 21-2-7 20:25
pc 37, 鄧顯43%, 荃官 ...

又要考慮下IB是否可以幫到手拉高DSE中文%~~~

jli008 發表於 21-2-8 10:42
的確係,我衹感覺香港太多人重英多於中,且覺得中文學校出來既就一定比英文學校出來的低心態. 衹可以講從小偏 ...
好奇走去睇下妳最鍾意既中國大陸:
https://zh.wikipedia.org/wiki/%E6%99%AE%E9%80%9A%E9%AB%98%E7%AD%89%E5%AD%A6%E6%A0%A1%E6%8B%9B%E7%94%9F%E5%85%A8%E5%9B%BD%E7%BB%9F%E4%B8%80%E8%80%83%E8%AF%95

中文同外語佔比相同. 再睇佢中文, 唔知比香港難定易呢.

就新课标全国卷而言,语文试题满分150分,考试时间150分钟。考卷考察现代文阅读(论述类文本阅读[註 26]、文学类文本阅读、实用类文本阅读)、古代诗文阅读(文言文阅读[註 27]、古代诗歌鉴赏[註 28]、名篇名句默写[註 29])、语言文字运用[註 30]、写作[註 31]四部分。[56]

26. 一道论述类文本阅读,含有3道单项选择题,每道3分,共计9分。一般的考察内容是文章的叙述事实、文章的理解和对文章的理解与分析及做出的外推。
27. 一道文言文阅读,含有3道单项选择题及2个句子翻译。选择题每道3分,共计9分。句子翻译每个5分,共计10分,全题共计19分。选择的题型包括断句、古代文化常识、文意理解等。

28. 一首古代诗词鉴赏,2题9分。考查内容包括诗句赏析、感情把握、形象分析等。

29. 要求背诵的古诗文默写,默写考察范围为中学阶段所要求的64篇古诗文。1题6分。值得注意的是默写一般考察理解背诵(即给出句意要求默写而不是传统的给出某句写出其上下句)。

30. 语言应用,包括3个单项选择题和2个简答题。每个单选题3分,共计9分。简答题共计11分。全题共计20分。
31. 作文。一般要求800字以上并且不得用诗歌作为文体。1题60分。

mcl203 發表於 21-2-8 11:10
又要考慮下IB是否可以幫到手拉高DSE中文%~~~
A-level 肯定係. IB 我就唔敢講. 畢竟佢收咁多級一.

cafeva 發表於 21-2-8 11:18
A-level 肯定係. IB 我就唔敢講. 畢竟佢收咁多級一.

我估估下,級一可能3問題不大,5就始終存在隱性風險~~~
‹ 上一主題|下一主題