用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

jli008 發表於 21-3-11 12:35
因醫生都係人,唔係上帝. 但比一般人有專業知識,除非學得唔夠"專業"

市民命懸Health Department既所謂專家应該專業吧?無研究、一無指引,一野推俾医護自行决定,医護各有各演譯,再推俾市民閣下自我評估,各安天命。嗱!咁我無專業知识,唔夠胆乱搏,係咪無可厚非先?

話時話,个子宮頸癌疫苗出左十幾年?而家出到九價針我先夠胆搏俾女打,情願14歲後要打三針(俾多尐錢)都唔趁早9歲打。而家剛研發又数據不足既疫苗,我又点敢做衝鋒隊?

MrBeast 發表於 21-3-11 12:46
回覆 gigayan 的帖子

唔好用呢d例子la, 唔係比人封貼架。

無人敢走出嚟解釋數據,大家覺得唔做唔錯,平時嘅針係長者打先,咪一直沿用相同做法。

Yanamami 發表於 21-3-11 12:50
市民命懸Health Department既所謂專家应該專業吧?無研究、一無指引,一野推俾医護自行决定,医護各有各演 ...

你講中晒,自我評估,我自己邊敢博呢?

b3410 發表於 21-3-11 12:29
傳媒唱衰邊個,唱好邊個,佢哋自己玩。不過唔可以唱衰疫苗,呢個係人類的希望 ...

只要政府有人敢承擔,好好釋疑,會令市民更有信心,我相信每個人都想個世界回復原狀......

整個網絡生態都係推人唔好打,呢邊出了幾單問題,另外一邊立刻鋪天蓋地報導,嘲笑;咁呢邊又立刻去全世界搵案例反撲。最後感覺所有疫苗都有問題,最好全部都唔打。

專家小組好大問題,明明唔建議60歲以上先打,佢哋反其道而行,犧牲整個專業族群嘅信譽。

【#疫苗消息】衛生署數日內將出指引 表列多類人不宜接種疫苗

本港新冠病毒疫苗接種計劃於上月26日已正式展開,根據政府3月10日公布的數字,本港累計約130,500人已接種第一劑疫苗,包括接種科興疫苗及復必泰疫苗的市民。受多宗接種疫苗後不適送院、發生嚴重異常情況的個案影響,社會對疫苗的態度日趨保守。

疫苗委員會共同召集人孔繁毅昨晚接受網台訪問時透露,衛生署數日內會公布指引,表列出並不適宜接種疫苗的各類別人士,予市民及私家醫生參考,他舉例說出數類不宜接種人士,包括長期有吸煙習慣、運動時會感到胸口痛或氣促及已知或懷疑患有冠心病人士。孔繁毅亦指出,長期病患者若未能穩定控制病情亦不宜接種疫苗,而指標可參照:血壓長期達到上壓160、下壓100水平、糖化血紅素達10以上或甲狀腺有問題等等。

*quote*

真係唔出事都唔出指引,永遠头痛医头,腳痛医腳。

話时話,上左年紀,唔係A就B,总有一两种病,亦有年轻化……咁多人不適宜,又点做到防疫效果?又係嘥氣?

簽名被屏蔽

我唔驚無人打, 反而驚一通關D人湧落來打.... 到時想打都無.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Yanamami 發表於 21-3-11 13:36
【#疫苗消息】衛生署數日內將出指引 表列多類人不宜接種疫苗

本港新冠病毒疫苗接種計劃於上月26日已正式展 ...
疫苗剛剛出了的時候,美國朋友都有打。佢的有d參加咗早期的臨床測試。當時更加係一無所知,見步行步,夫妻兩個去做志願者注射疫苗,一位做疫苗專家的同學,建議佢哋只去一個,話萬一有事,活下來一個照顧小朋友。我聽了之後,真係想喊。
內地也有朋友打疫苗,初初一樣好小心。

不過,依家全世界已經好多國家,人群注射過不同種類的疫苗,雖然都話係緊急使用,不過,暫時睇唔到,同其他一直打開的疫苗,唔見特別多併發症。

信心大好多。

cafeva 發表於 21-3-11 14:16
我唔驚無人打, 反而驚一通關D人湧落來打.... 到時想打都無.
咁更應該快d去打先

cafeva    發表於 21-3-11 18:38

akys 發表於 21-3-11 13:12
整個網絡生態都係推人唔好打,呢邊出了幾單問題,另外一邊立刻鋪天蓋地報導,嘲笑;咁呢邊又立刻去全世界搵 ...
攞疫情問題來教非,太殘忍!

gigayan 發表於 21-3-11 13:03

只要政府有人敢承擔,好好釋疑,會令市民更有信心,我相信 ...
你覺得依家邊個似肯承擔的人?

b3410 發表於 21-3-11 15:14
疫苗剛剛出了的時候,美國朋友都有打。佢的有d參加咗早期的臨床測試。當時更加係一無所知,見步行步,夫妻 ...

我班醫生舊同學準備打Biontech,遲啲可以攞到同年紀嘅數據作為參考。不過,我遺傳咗阿媽嘅高血壓,唔知可唔可以打,可能暫時去唔到旅行了。

cafeva 發表於 21-3-11 14:16
我地咪又係打Sinovac?佢地有国葯打添,為乜要湧落黎打?自己国家疫苗都唔支持,成何体統?仲叫香港人去支持?講唔过啩?

jli008 發表於 21-3-11 14:13
在香港醫護已經覺得係好專業,問題係唔係真而已. 這些臨時臨急的疫苗,未經過長年測試,為了這全世界解決不了 ...

你無睇毛舜筠賣果個廣告?子宮頸癌点止影響有唔安全性行為既人?快尐去update下資訊啦。

Yanamami 發表於 21-3-11 18:30
我地咪又係打Sinovac?佢地有国葯打添,為乜要湧落黎打?自己国家疫苗都唔支持,成何体統?仲叫香港人去支持 ...
身體最誠實.
有得打我會即去

b3410 發表於 21-3-11 15:26
你覺得依家邊個似肯承擔的人?

我覺得有份出糧嘅都有責任去令市民釋疑,大數據整理、如何安排市民打針、針藥的購買、關口嘅開放,通通呢啲政府做得好嘅話,都可以令件事順利一些,呢啲事亦無可能只靠市民自己實行。

現今嘅社會環境,政府去推行做呢啲事情應該十分順利,就係因為唔清唔楚,先搞到信任不足......

gigayan 發表於 21-3-11 18:40
我覺得有份出糧嘅都有責任去令市民釋疑,大數據整理、如何安排市民打針、針藥的購買、關口嘅開放,通通呢 ...

新鮮出爐,香港醫院藥劑師協會希望儘量提供多一些信息。
唔識貼PDF 文件,只可以揀幾張可能更相關的部分。
‹ 上一主題|下一主題