用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 21-3-11 11:33
interesting observation.  我在外國的朋友無論黃定白都無咁多顧慮照打。btw 暫時香港打的biontech is made ...
我都覺得幾有趣,可能外國第一感染率太高,大家覺得打一針點都好過瀬嘢,再有就係佢哋本身對疫苗接受程度高。
Biontech 只訂了10幾萬隻,打完之後如果訂唔到,真係冇的揀了。不過Sinovac 雖然話保護率低,不過保護減少重症一樣有效,個人覺得打了也好過不打。

真係要多謝媒體不要一味抹黑疫苗,萬一大家都唔肯打,將來再爆疫情就冇的後悔。

b3410 發表於 21-3-11 09:18
打疫苗,科學角度睇,絕對係正確的。依家兩款疫苗,也都屬於安全可靠,如果公眾可以放低成見/偏見(無論邊 ...

我唔太認同係因為媒體嚇人,我反而覺得係宣傳不足,再加上設立第一批可以打針嘅人士錯晒!如果抗疫人士打先,再加上充足傳宣邊類人唔適宜打,就唔會咁多負面新聞。話事話,我今日先第一次係衛生署fb睇到佢出post,兩隻針邊類人唔適宜打.......

Yanamami    發表於 21-3-11 12:08

簽名被屏蔽

MrBeast 發表於 21-3-11 11:33
interesting observation.  我在外國的朋友無論黃定白都無咁多顧慮照打。btw 暫時香港打的biontech is made ...
信心既野係虛無飄渺,我唔係果尐崇尚自然医学既人,尐女細時所有防疫針打齊,從來無一絲担心过乜野,就唔知点解而家会有咁多考慮。有韓國朋友叫等Pfizer疫苗(佢地打Astarzeneca都有唔少瓜左),而原係印尼做医生既朋友係打Sinovac(佢地正苦入口),我問佢有無causality ,佢又話so far so good, 不过暫時只係医護打,遲尐开始同市区老人打先知係点,因為老人係tricky一尐……

gigayan 發表於 21-3-11 12:04
我唔太認同係因為媒體嚇人,我反而覺得係宣傳不足,再加上設立第一批可以打針嘅人士錯晒!如果抗疫人士打 ...
因為今次打針也沿用了一向打針哋思路,長者優先。

冇考慮周到, 分析各種可能性。不過,以依家政府的信任度來講,點做都係錯嘅。

我唔太認同係因為媒體嚇人,我反而覺得係宣傳不足,再加上設立第一批可以打針嘅人士錯晒!如果抗疫人士打 ...
所以咪話成班像廢物囉……話外國不分黃白都去打針,上人地Health Department網頁睇下資訊幾充足透明先得㗎?

b3410 發表於 21-3-11 12:08
因為今次打針也沿用了一向打針哋思路,長者優先。冇考慮周到, 分析各種可能性。不過,以依家政府的信任度來 ...

咁原莽顧研究報告(虽然第三期未出),18以下,60以上数據不足不recommended. 揾人命教非。

不要低估媒體報道的破壞力!我自己年年打齊疫苗,而且屬於非常支持疫苗果種,之前打針從來未驚過。辰日打完果一刻,都有的驚,好似心跳手陣,不過玩一陣電話,唔記得嗮,就乜事都冇。返屋企後,一諗到剛剛打完針,就覺得暈,做下其他,又冇事。自己嚇自己

Yanamami 發表於 21-3-11 12:10
所以咪話成班像廢物囉……話外國不分黃白都去打針,上人地Health Department網頁睇下資訊幾充足透明先得㗎 ...
你可以睇下book 打針網頁,幾版紙,寫的清楚嘅,不過我估大部分人冇認真睇。

b3410 發表於 21-3-11 12:16
不要低估媒體報道的破壞力!我自己年年打齊疫苗,而且屬於非常支持疫苗果種,之前打針從來未驚過。辰日打完 ...
医生最鍾意講,“各人反应不同”有人輕微,有人过敏。

b3410 發表於 21-3-11 12:16
不要低估媒體報道的破壞力!我自己年年打齊疫苗,而且屬於非常支持疫苗果種,之前打針從來未驚過。辰日打完 ...
以前我都唔會低估媒體的威力, 但最近? 應該都無乜邊間媒體會唱衰政府了,  反對政府個班人又差不多都去晒坐監, 係咁有利的大前題下都可以令大眾釋疑, 咁其實佢哋真係做緊乜呢? 真係幾個人出嚟俾人影住打支針就會信晒?

Yanamami    發表於 21-3-11 12:51

Yanamami 發表於 21-3-11 12:18
医生最鍾意講,“各人反应不同”有人輕微,有人过敏。
咁醫生真係唔知病人有乜反應只可以提供facts and recommendation and let patients to decide by themselves.

gigayan 發表於 21-3-11 12:26
以前我都唔會低估媒體的威力, 但最近? 應該都無乜邊間媒體會唱衰政府了,  反對政府個班人又差不多都去晒坐 ...
傳媒唱衰邊個,唱好邊個,佢哋自己玩。不過唔可以唱衰疫苗,呢個係人類的希望

b3410 發表於 21-3-11 12:08
因為今次打針也沿用了一向打針哋思路,長者優先。冇考慮周到, 分析各種可能性。不過,以依家政府的信任度來 ...
大陸都會60歲以上人士唔好打先, 俾壯年打先, 唔識就唔該跟黨走.........

簽名被屏蔽

b3410 發表於 21-3-11 11:54
我都覺得幾有趣,可能外國第一感染率太高,大家覺得打一針點都好過瀬嘢,再有就係佢哋本身對疫苗接受程度高 ...

notice 外國是叫pfizer/biontech, 香港是叫福星服必太
其實外國初期都有不少類似news, 有單e生打左血小板清0死亡我都有些concern

簽名被屏蔽

b3410 發表於 21-3-11 12:18
你可以睇下book 打針網頁,幾版紙,寫的清楚嘅,不過我估大部分人冇認真睇。 ...
其實真的可以好d,診所e生都唔sure, 我地平民睇完問題多過答案

jli008 發表於 21-3-11 12:32
有時候自身的思想很重要,若咩都諗向唔好既一面,自然很容易走向壞方向.
當然我都係咁講,既然疫苗十分珍貴,查 ...
【劃一接種指引】醫學會會長蔡堅在一個電台訪問中指出,醫學會最近接獲不少醫生反映,要求衞生署提供更詳細的疫苗臨床接種指引。他表示,因為最近有醫生對接種疫苗有憂慮,會傾向建議病人不要接種疫苗。但他重申這樣的做法不理想,所以希望政府可以為私家醫生提供劃一標準,避免市民事後出現問題時怪責醫生。

「依家嘅指引係無咩指引,靠(私家醫生)自己想像出嚟,自己有自己一套講法」。

*quote*

回覆 gigayan 的帖子

唔好用呢d例子la, 唔係比人封貼架。
我看dr rex 個utube channel, 佢用左好多外國公報左d數據解釋,唔明阿孔生乜生咁咁做,係咪覺得一般市民唔會明呢?
‹ 上一主題|下一主題