用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-3-10 08:47
擔心今年都唔使旨意全面復課了
疫情控制唔到 0感染,教局都唔會出聲話全面復課,萬一有學校爆疫,全 ...

我好理解呀!
時間越長,問題漸漸浮現。

但我又覺得好難徵求家長意見,總有家長覺得有問題。

不過我覺得邊間學校爆疫 邊間學校停係可行嘅。 要清零先返真係難,難道真係成年唔返? 好大問題。
其實中學生喺自理上問題應該唔大,點解全校復課唔可行呢? 佢依家出咗要全校教師檢疫先可以全校復課,更加難希望教育局給予無條件復課。

gigayan 發表於 21-3-10 13:12
唔好再諗個大環境會幾時去返Normal, 往壞處想, 可能以後面對的大環境都係咁樣, 今日解決了covid-19, 唔知道 ...
暫時冇辦法都唯有自己救自己。好彩學業方面我幾個都okay, 唔使太擔心。不過高官唔作為,或者亂來,真係

S-Kwok 發表於 21-3-10 17:22
我好理解呀!
時間越長,問題漸漸浮現。
咪係,健身房可以開,已經爆過幾次。補習社可以開,唔明點解補習社防疫設施好過學校?明明學校大把空地,裝好隔板,也唔可以返!
俾人覺得就係存心刁難!

b3410 發表於 21-3-10 18:28
暫時冇辦法都唯有自己救自己。好彩學業方面我幾個都okay, 唔使太擔心。不過高官唔作為,或者亂來,真係:ang ...

打疫苗對疫症幫助係其他國家確診數字上都顯示到,但嚟到香港呢?點解會令到咁多人取消預約呢?點解會令到咁多人猶豫打唔打針?咪就係唔信任咋嘛

gigayan 發表於 21-3-11 00:58
打疫苗對疫症幫助係其他國家確診數字上都顯示到,但嚟到香港呢?點解會令到咁多人取消預約呢?點解會令到 ...
係疫苗研發之前,台灣、澳、紐都做得好好,人民生活大致如常……靠咩?封关呀~外国而家打左疫苗受控……唔係打科兴呀~就如巴菲特話齋,reputation呢家野,好長時間建立,-瞬就可以破坏晒。呢个政府上下都唔係以民為本,揾鬼信佢,甚至口講信政府既都係嘥氣,action speaks louder than words.

最重要係宜家邊個話緊事!

b3410 發表於 21-3-10 18:33
咪係,健身房可以開,已經爆過幾次。補習社可以開,唔明點解補習社防疫設施好過學校?明明學校大把空地,裝 ...

最後一句正是重點

b3410    發表於 21-3-11 09:20

gigayan 發表於 21-3-11 00:58
打疫苗對疫症幫助係其他國家確診數字上都顯示到,但嚟到香港呢?點解會令到咁多人取消預約呢?點解會令到 ...
打疫苗,科學角度睇,絕對係正確的。依家兩款疫苗,也都屬於安全可靠,如果公眾可以放低成見/偏見(無論邊一類)積極去打針,疫情控制可以改善。見到幾日媒體還在一味嚇人,昨日開始出現比較科學的分析。唯有希望公眾自己慢慢識得判斷,做正確的事。

昨日有去疫苗中心見識下,原來絕大部分(even not 90%, at least 70%), 係西方人面孔。我估因為開放已經開放俾更多組群可以打。主觀覺得好多可能係國際學校老師(太希望可以復課) 因為絕對唔係長者。

西方人對疫苗的接受程度高好多,希望越來越多香港人也可以考慮。其實疫苗依家美國都唔俾賣出境,要美國優先。人哋肯賣疫苗俾我哋,已經算係夠義氣了。幾時話唔賣,想打都冇的打了。

b3410 發表於 21-3-11 09:18
打疫苗,科學角度睇,絕對係正確的。依家兩款疫苗,也都屬於安全可靠,如果公眾可以放低成見/偏見(無論邊 ...

好驚"新變種"會成為接棒病毒,咁阿女嘅高中生活就成為一片空白了。

YmOra 發表於 21-3-11 10:55
好驚"新變種"會成為接棒病毒,咁阿女嘅高中生活就成為一片空白了。
...

變種的話,疫苗也可以馬上因應變化而改變。mRNA vaccine 尼方面有優勢

我自己打算,如果所有人可以選擇打疫苗,而且照例要年年打。
我就每年打不同款,身體有各種抗體,百毒不侵

YmOra    發表於 21-3-11 17:19

b3410 發表於 21-3-10 18:33
咪係,健身房可以開,已經爆過幾次。補習社可以開,唔明點解補習社防疫設施好過學校?明明學校大把空地,裝 ...

刁難目的係咩呢?有乜动机要專登刁難学生同家長。
話時話,多外國人打(边个Centre, 边隻疫苗?)有可能準備番家乡要有針紙先可以入境。一係佢地僚疫苗timetable上既人士,而家根本未輪到壯年同後生既人打針。人地唔賣疫苗俾我地又洗乜惊?国家一定会打救香港,惊都未惊过会無針打。

題外話,原來時間好快,好似冇幾耐之前還在論壇討論如何控制COVID,隔離,檢測,幾時有疫苗,疫苗種類等等。
依家已經可以真的去注射疫苗。所以長遠來講,點都可搞掂今次疫情,不過好多生活習慣會因此而改。

一位美國朋友去年第一批打咗Moderna 疫苗,金剛不壞之身去歐洲大大的玩了一轉,話人少風景美價錢平,開心到一個點。

我見好多西方人掙著去打針,可能就係想返家鄉。

Yanamami 發表於 21-3-11 11:00
刁難目的係咩呢?有乜动机要專登刁難学生同家長。
話時話,多外國人打(边个Centre, 边隻疫苗?)有可能準 ...

如果開放俾所有人,你打唔打?

b3410 發表於 21-3-11 11:06
如果開放俾所有人,你打唔打?

我有血压高同胆固醇过高,应該唔打住。

聽聞幾間國際學校已經決定全部老師檢測,就來全面復課了。

Yanamami 發表於 21-3-11 11:08
明白你的擔心,等多些人打之後再決定。

b3410 發表於 21-3-11 11:11
明白你的擔心,等多些人打之後再決定。
biontech 在英美以,以經有幾千萬人打左,好多數據可以參考⋯

Yanamami 發表於 21-3-11 11:08
我陪阿媽復診順便問埋,e生話ok ,咁我地應該照去打。
要香港復so, 大家真的認真考慮打,身體有長期病患當然最好問下e生先

b3410 發表於 21-3-11 11:05
題外話,原來時間好快,好似冇幾耐之前還在論壇討論如何控制COVID,隔離,檢測,幾時有疫苗,疫苗種類等等 ...
interesting observation.  我在外國的朋友無論黃定白都無咁多顧慮照打。btw 暫時香港打的biontech is made in germany.  遲d會係邊度做,who knows.  might be something to consider

b3410 發表於 21-3-11 10:57
變種的話,疫苗也可以馬上因應變化而改變。mRNA vaccine 尼方面有優勢

我自己打算,如果所有人可以選擇打 ...
so far 見到 biontech efficacy 最高,不過side effect 亦是最勁
‹ 上一主題|下一主題