用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 新年假期之後有冇可能復課?
樓主: b3410
go

新年假期之後有冇可能復課?   [複製鏈接]

b3410 發表於 21-3-11 19:34
新鮮出爐,香港醫院藥劑師協會希望儘量提供多一些信息。
唔識貼PDF 文件,只可以揀幾張可能更相關的部分。 ...
有年齡方面資訊,還有具體幾個常見慢性病控制指標。
清晰好多!

akys 發表於 21-3-11 16:28
我班醫生舊同學準備打Biontech,遲啲可以攞到同年紀嘅數據作為參考。不過,我遺傳咗阿媽嘅高血壓,唔知可 ...
可以自己對一對上文慢性病控制指標,睇下是否屬於穩定控制

jli008 發表於 21-3-11 14:25
香港政府唔肯忍痛一腳踢,用一星期封關(咩人都唔比人同出)及居家隔離,強制全民檢測,找出有問題那些送去統一 ...
你的方法太極端喎,我個人就唔贊成。
其實打疫苗本身是一個非常好的方法,只不過初初遇到阻力,我個人相信會有越來越多的人考慮去打,保護自己,也保護家人。我真係唔想因為自己需要返工,日日出門,失驚無神惹病返屋企,累咗家人。

所以疫苗應該開放俾所有人打,不用搞什麼優先組群,浪費資源。

今早都見到衛生署Facebook有post有關資訊,遲到好過無到嘅.....

assume 係比pharmacists 睇?我鬼知到邊d野有d poly 乜乜.  朋友send 過一個話糸大陸的guideline.(唔知真假)  只有十幾個短bullet pts, 簡單易明

MrBeast 發表於 21-3-11 19:57
assume 係比pharmacists 睇?我鬼知到邊d野有d poly 乜乜.  朋友send 過一個話糸大陸的guideline.(唔知真 ...
香港專業人士做嘢一定好小心仔細,要evidence based, 唯恐唔夠清晰詳盡,有依據,要有dd耐性慢慢研究。不過寫的好清楚!
poly.... 我估冇人知係乜

b3410 發表於 21-3-11 19:53
你的方法太極端喎,我個人就唔贊成。
其實打疫苗本身是一個非常好的方法,只不過初初遇到阻力,我個人相信 ...
因為老人家風險最大,我知英國都是咁做,但奈何老人家亦是最多病症。最搞野就是明明sinivac 廠唔建議60+ 打(主要因為唔夠數據,不代表打一定會有問題),而biontech trial 是有60+ 群組,但正苦就偏偏就揀前者先比60+,呢d真的唔知乜玩法

MrBeast 發表於 21-3-11 20:06
因為老人家風險最大,我知英國都是咁做,但奈何老人家亦是最多病症。最搞野就是明明sinivac 廠唔建議60+ 打 ...
我唯有當佢好心辦錯事,想幫老人家,結果事與願違

b3410 發表於 21-3-11 20:30
我唯有當佢好心辦錯事,想幫老人家,結果事與願違
若公司開會有個聲大夾惡的人硬推某d野,我咪尤佢想點就點law,可能e加好多人做事都是咁心態

MrBeast 發表於 21-3-11 20:36
若公司開會有個聲大夾惡的人硬推某d野,我咪尤佢想點就點law,可能e加好多人做事都是咁心態  ...
冇的say no

剛剛講打針,就又爆新一波疫情,唉,復課更加遙遠了!
跳舞,健身。。。。。。
幾間國際學校,我估正在準備全面復課,今次又一下子返到起點。

最後都是苦了學生!

b3410 發表於 21-3-11 21:29
剛剛講打針,就又爆新一波疫情,唉,復課更加遙遠了!
跳舞,健身。。。。。。
幾間國際學校,我估正在準備 ...
一除罩就出事,不過做gym 帶罩辛苦我都可以理解,跳舞唔帶就真是…
或者爆發一次又多返人去打,e加又話可能考慮比其他age group 參與,終於似番d人話

MrBeast 發表於 21-3-11 22:31
一除罩就出事,不過做gym 帶罩辛苦我都可以理解,跳舞唔帶就真是…
或者爆發一次又多返人去打,e加又話可能 ...
希望知錯能改,做正確的事。

轉下d輕鬆生活點滴,話說孩子數不嬲麻麻,之前只是買練習來做,考試前兩個星期做一份past paper 只得3x 分,臨急抱佛腳下第二和第三份有不錯進步,但考完話兩題唔識做再加唔小心會唔合格,我分析唔識兩題十分再加二十分careless mistakes 應該有70, 於是我就同佢輸賭,我啱佢就要陪我食餐勁和jogging, 最後我贏佢竟然想抵賴,我就話:自己睇返我send 比你的whatsapp

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

回覆 b3410 的帖子

英基教職員全線接受檢測,讓學生全面復課。睇校長講到:It’s the right to do. 多少有d感動。

回覆 MrBeast 的帖子

70分同唔合格差好遠wor,你叫仔仔無嚇亞爸

Jane1983 發表於 21-3-12 09:41
回覆 MrBeast 的帖子

70分同唔合格差好遠wor,你叫仔仔無嚇亞爸 。
佢係信心問題,可能小時太多挫敗經歷,呢d要好長時間先改到

MrBeast 發表於 21-3-12 09:20
轉下d輕鬆生活點滴,話說孩子數不嬲麻麻,之前只是買練習來做,考試前兩個星期做一份past paper 只得3x 分 ...

小朋友剛升中,可能做卷時無小學咁肯定自己啱,所以成日錯覺自己會炒!我個位上年都係咁,返嚟講講吓仲眼濕濕,覺得自己一定唔合格,點知最後仲高過mean 十幾廿分......
‹ 上一主題|下一主題