用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 沒有課外活動, 証書, 獎項, 沒有任何校內團體職務 ...
go

沒有課外活動, 証書, 獎項, 沒有任何校內團體職務 [複製鏈接]

2    0    0    0

老師無鼓勵同學參加咩?點都有 d 嘅~

KKLmama 發表於 21-1-28 15:56
考大學係咪會好輸蝕?

正常學校會叫高中同學,無論如何都要参與一啲活動/職務,不同學會/主席/司副/公開比賽等等, 學生自己都應該主動參與,攞啲證書充實下,否則你份SLP/OEA就好少嘢寫。

須然入大學普遍以成績行先,但學習概覽表現,可顯示同學在高中時期的全人發展,能讓閱表者概括了解申請人成績以外嘅能力,以及入讀學科嘅熱誠,是聯招参與院校考慮入讀申請的参考資料。

醒目開學勳章 王國長老

聯招簡單講,95%睇成績
除非個別非常重視面試嘅科目,又或者面試時亂咁嚟亂到人哋明見你夠分都唔收(大學有權咁做),又或者學生嘅SLP/OLE出彩到有校長推薦/運動員計劃,否則唔需要過份擔心,最多面試完無分加,最終都係dse成績做主導

2jkidsfather    發表於 21-1-29 19:30

醒目開學勳章 王國長老

KKLmama 發表於 21-1-28 21:31
回覆 Charlotte_mom 的帖子

明白, 不過成績都係普通

普通有普通嘅選擇
阿q d唸,唔駛同尖子爭神科,唔駛chur得咁恒(作為一般材料家長嘅感受),總之盡力,到時望住個分再唸興趣出路好了,呢幾年學生數字跌,入大學比以往都容易咗

個人覺得唔太會睇 都係睇DSE成績多

DSE 只是一個純鬥高分的制度
‹ 上一主題|下一主題