用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名次
go

名次 [複製鏈接]

其實大家嘅級一級二,係點分?根據呈分試,定呈一呈二加埋?因好少人可以次次考第一
   0    0    1    0

chasedream 發表於 21-1-28 09:24
其實大家嘅級一級二,係點分?根據呈分試,定呈一呈二加埋?因好少人可以次次考第一
...
吓!也有好多人可以次次考第一。

回覆 222magmag 的帖子

我地學校級五內的學生,以這一屆為例,基本上由一年級到6年級都是那幾名學生之爭。級一基本上也是同一個女同學。

...

平時考試級一二, 到呈分名次多數都係級一二, 冇分到咁清楚。

當然有例外, 中學會睇教局次弟, 即呈一 + 呈二名次。

不過唔係一定級一二就有優勢, 都要睇學校水平, 有些學校級五的教局之弟會前過另一學校的級一。到時大家揀同一間中學, 咁可能會收級五果個先。

bestwish 發表於 21-1-28 10:32
平時考試級一二, 到呈分名次多數都係級一二, 冇分到咁清楚。

當然有例外, 中學會睇教局次弟, 即呈一 + 呈 ...

唔止級五會好過某些學校嘅級一、二,有d甚至级二三十都可以好過某些學校嘅級一二。

因疫情冇去旅行留家溫書 呈分計埋藝音,我女呈一進十幾名,奇蹟榮升級一。從未試過top10,個個跌哂眼鏡。

我哋講級1 級2 ,通常指呈一 呈二,因為大家關心自行考實力入到邊間學校,而且呢啲學校一般都係睇呈一 呈二結果。去到大抽獎,級1-30都冇分別。

BERNICEJUNE 發表於 21-1-28 18:16

唔止級五會好過某些學校嘅級一、二,有d甚至级二三十都 ...

當然,我只係比喻  

s_szzzzz 發表於 21-1-28 19:31
因疫情冇去旅行留家溫書 呈分計埋藝音,我女呈一進十幾名,奇蹟榮升級一。從未試過top10,個個跌哂眼鏡。

...

唔係講大抽獎,真係唔同學校係有好大差距。有d學校嘅級一或二,在次第方面,真係有可能排得後過某d學校嘅級二、三十。

回覆樓主:

神校級20 有可能喺教局次第前過寶校級一,呢個道理當然好多人明白。

我答緊樓主問題,我哋一般講級一二,有啲人可能指五年級全年校內試級一,有人指呈一考試級一,有人指呈一加呈二結果的級一。因唔係咁多人次次考試都考第一,咁唔同計法,級一就唔同人。

一般人講嘅級一,係指小學呈一加呈二 得出的校內排名。因為中學收生時一般都係睇教局個呈一加呈二的學生次第。

例如我女,五上成績唔突出,但五下呈一考到第一,六上呈二跌咗少少。咁我只會自稱級頭/ 級x, 呈一加呈二的校內排名(老師有講)。

222magmag 發表於 21-1-28 09:31
吓!也有好多人可以次次考第一。

咁我又真係識唔少人次次都考第一,仲要係無咩壓力唔洗補習,無咩出奇

...

多數D級裏頭3的都可以用操習作捱番嚟,我校幾乎每級嘅級1都係同1人,都係傳承咗長期操練習的習慣,加上另一大特徵強大的記憶力配合,就真係無人能及了。

YmOra 發表於 21-1-30 07:39
多數D級裏頭3的都可以用操習作捱番嚟,我校幾乎每級嘅級1都係同1人,都係傳承咗長期操練習的習慣,加 ...

Wow,好叻!
‹ 上一主題|下一主題