用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS or ESF TCK?
go

[其他] ICS or ESF TCK?

小朋友好幸運有得揀。一間直升小學,一間90%升小學,大家會點揀?我哋都幾喜歡信仰教育,但又擔心升唔到小學
先謝謝大家分享意見/經歷

neilomei 發表於 21-1-27 21:58
小朋友好幸運有得揀。一間直升小學,一間90%升小學,大家會點揀?我哋都幾喜歡信仰教育,但又擔心升唔到小 ...

兩間好唔同嘅學校。大校 vs 細校,美式vs 英式, 有宗教vs無,地點 等等。

雖然lCS不是保證直升,但這一兩年很少升不到的。升不到的通常是操行有問題或真的很不配合學校。我是lCS用家,覺得老師們非常用心..

比較要考慮的是你是否接受宗教學校.

Jenjanjan 發表於 21-1-28 12:29
兩間好唔同嘅學校。大校 vs 細校,美式vs 英式, 有宗教vs無,地點 等等。

雖然lCS不是保證直升,但這一兩 ...

小朋友已收到ICS小學offer!!但英文底子麻麻!對升班會有影響嗎?

hg4783 發表於 21-1-28 23:44
小朋友已收到ICS小學offer!!但英文底子麻麻!對升班會有影響嗎?

小學第一年係叫pre-grade 1, 小朋友仲好细個,仲可以追。無聽過升唔到班

小朋友好幸運有得揀。一間直升小學,一間90%升小學,大家會點揀?我哋都幾喜歡信仰教育,但又擔心升唔到小 ...

我同你一樣都有ICS同ESF選擇!
兩間都係好學校真係好難揀

Jenjanjan 發表於 21-1-29 07:36
小學第一年係叫pre-grade 1, 小朋友仲好细個,仲可以追。無聽過升唔到班

唔該晒!我之前睇留言唔比升班應該係行為上既問題!

回覆樓主:

如果當初因為信仰而報ICS,而esf只係後備,應該唔難揀。如果還是不清楚,咁可以諗下你小朋友是什麼性格 。ESF去到小學係大班教學。 你小朋友適合大班教學嗎?話定係要老師多啲attention去照顧? 如果是我,我會揀一間適合我小朋友at this moment 。 就好似買鞋咁 。當小朋友outgrow間學校你可以轉,但唔會揀一間依家唔fit的學校。 呢個係我經驗,希望幫到你

lastpass 發表於 21-1-29 17:57
如果當初因為信仰而報ICS,而esf只係後備,應該唔難揀。如果還是不清楚,咁可以諗下你小朋友是什麼性格 。E ...

說得對,看小朋友性格,因為當年ESF未一條龍,反而ICS有>90%直升, 而且ICS小朋友又出名乖,我的年代很多人都prefer ICS over ESF, 但我小朋友本身比較有性格好strong-willed, 我驚佢唔fit ICS, 所以冇揀ICS。

你最終揀咗邊間呀?

SCSL 發表於 21-2-3 19:41
你最終揀咗邊間呀?

我哋都係鐘意ics多啲,謝謝大家寶貴的意見

Jenjanjan    發表於 21-2-4 15:29

回覆 hg4783 的帖子

請問ICS係咪一定要買債券的?

係呀!$250000

我講係小學

CherryCYS 發表於 21-2-5 16:48
回覆 hg4783 的帖子

上小學(即係返石門)就要買$25萬一次性可轉讓債券,畢業或者轉校時可經學校賣畀下一個新生