用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 HKU non jupas留位費
go

HKU non jupas留位費

HKU 3offers 想留兩個唔同condition for safe,請問是交一個留位費定兩個留位費?

回覆 tinyuichan 的帖子

想請問係邊科?

回覆 瑞士雞翼 的帖子

請問是不同科目會有不同留位費安排?

tinyuichan 發表於 21-1-27 17:15
HKU 3offers 想留兩個唔同condition for safe,請問是交一個留位費定兩個留位費?

應該一個留位費就得

回覆 tinyuichan 的帖子

As I heard from previous students, 俾一次留位費便可,apply to all subjects .  

Cherishvalue 發表於 21-1-27 17:59
應該一個留位費就得

想請教一下,NonJupas一般都係咁早就知有無取錄嗎?thx.thx

仲有,可以响邊樹睇到學科有幾多位係俾咗NonJupas呀?thx.thx

回覆 YmOra 的帖子

As I know some of the students already got  CO from HKU end of dec last year.  They are applicants in the early round.  

YmOra 發表於 21-1-28 08:01
想請教一下,NonJupas一般都係咁早就知有無取錄嗎?thx.thx

仲有,可以响邊樹睇到 ...

我地Non Jupas HKU 有一科唔駛面試出了CO, 有兩科面試了等候中

CU 就好似四月才會面試

瑞士雞翼 發表於 21-1-28 09:14
回覆 YmOra 的帖子

As I know some of the students already got  CO from HKU end of dec last year.  Th ...

icthx.thx

Cherishvalue 發表於 21-1-28 09:29
我地Non Jupas HKU 有一科唔駛面試出了CO, 有兩科面試了等候中

CU 就好似四月才會面試

明白晒謝謝你呀!

YmOra 發表於 21-1-28 08:01

仲有,可以响邊樹睇到 ...
non-jupas early round 報了多科 pure science and engineering, 也有些要面試。
UST 及 CU 十二月尾收齊 co ;  HKU 一月剛收齊 co

giver 發表於 21-1-29 00:12
non-jupas early round 報了多科 pure science and engineering, 也有些要面試。
UST 及 CU 十二月尾收齊 c ...

明白,謝謝你的解說。咁!其實,收co嘅大學會用番佢哋自己評估嘅標準作收生考量,收幾多個co都會係由大學自己決定,那麼會唔會有機會收成50%、30%。。。人㗎?thx.thx

giver 發表於 21-1-29 00:12
UST 及 CU 十二月尾收齊 c ...
請問non jupas 通常睇乜來決定有冇面試/CO ?之前一年的成績,還是高中幾年都會睇?

b3410 發表於 21-1-31 14:56
請問non jupas 通常睇乜來決定有冇面試/CO ?之前一年的成績,還是高中幾年都會睇? ...

根據前人分享, non-jupas主力睇predicted grade/achieved grade

但超熱科目, 應該是睇得全面少少才可早早拎CO, 不過之後夠成績也會直接俾confirm offer.

Augesttime 發表於 21-1-31 15:00
根據前人分享, non-jupas主力睇predicted grade/achieved grade

但超熱科目, 應該是睇得全面少少才可早早 ...
謝謝,咁predicted grade係如何做出呢?睇幾耐平時成績

b3410 發表於 21-1-31 15:15
謝謝,咁predicted grade係如何做出呢?睇幾耐平時成績

我諗呢D介乎人情與實力嘅決定, 間間學校也不一樣 。問下師兄師姐嘅排位, 参照埋佢地嘅predicted grade, 可能有些眉目。
我見好友的孩子平時Y12考final都好出色+ 有好好Igcse(我無問) , 都predicted到44嘅.

Augesttime 發表於 21-1-31 15:23
我諗呢D介乎人情與實力嘅決定, 間間學校也不一樣  。問下師兄師姐嘅排位, 参照埋佢地嘅predicted  ...
明白了!我還以為有standard formula ,大家都一樣方法計

Predicted grade 學校唔敢亂咁出的.因為如果之前試過有學生predicted grade  出得好,但係final grade 就甩轆,大學會blacklist 那間學校。以後佢哋d學生用predicted grade 考大學時., 大學會提高出CO的條件,甚至高過個科的entry requirements.

b3410    發表於 21-1-31 20:47

YmOra 發表於 21-1-29 11:08
明白,謝謝你的解說。咁!其實,收co嘅大學會用番佢哋自己評估嘅標準作收生考量,收幾多個co都會係由 ...

放心啦,jupas 點計都着數好多! non-jupas 入學申請五花八門,咁行政需時,又有 pg,所以早啲出 co 囉。但係個 offer 出咗,最後都要個成績 meet 到先得㗎! 有一科在香港應該唔算神? 阿仔話面試時感覺良好,結果 co 係傳說中的滿天星

YmOra    發表於 21-2-1 08:32

giver 發表於 21-2-1 08:25
放心啦,jupas 點計都着數好多! non-jupas 入學申請五花八門,咁行政需時,又有 pg,所以早啲出 co 囉。 ...

一樣情況 - 一科唔算競爭太大的科,, CO 開36 但scholarship 開 45!

giver    發表於 21-2-8 12:06