用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 家中點樣由全英語境加返中文?
go

[其他] 家中點樣由全英語境加返中文? [複製鏈接]

小朋友由出世到而家我地都係同佢講英文
N班都係極少中文
所以佢唔係好識中文
請問有左IS一條龍既offer後
大家係咪會即轉全中?
但而家無學返
如果屋企轉全中,每日就只靠學校個少少英文zoom
如果黎緊到今年8月都返唔到學
每日得少少英文zoom+屋企全中
英文會唔會退步得好快?
但又想佢快d學好d中文
好矛盾,請指教,謝謝
   5    0    0    0

yankiyan 發表於 21-1-27 15:43
小朋友由出世到而家我地都係同佢講英文
N班都係極少中文
所以佢唔係好識中文

我覺得喺屋企可以全中。第時返學,佢哋英文會進步得好快. 不過如果唔講開中文,以後有啲難要佢講中文....

個人意見.

Jmachi 發表於 21-1-27 15:53
我覺得喺屋企可以全中。第時返學,佢哋英文會進步得好快. 不過如果唔講開中文,以後有啲難要佢講中文....
...

佢而家2歲多d

我諗而家開始中文佢應該都肯講既..
愈遲開始中文會愈抗拒
所以我都唔敢太遲開始

回覆樓主:

我地屋企爸爸同小朋友全英,我全中。

giver    發表於 21-2-6 21:15

Jane1983 發表於 21-1-27 15:58
我地屋企爸爸同小朋友全英,我全中。

請問一下,eg如果你地3人一齊食飯,會用咩語言傾計?Thank you

yankiyan 發表於 21-1-27 16:00
請問一下,eg如果你地3人一齊食飯,會用咩語言傾計?Thank you

爸爸用英文同小朋友講嘢,我用廣東話同小朋友講嘢,我地兩個用廣東話溝通。

你要堅持營造廣東話語境,否則佢地會習慣一聽到廣東話就tune out,咁就喪失學好聆聽的機會。

Jane1983 發表於 21-1-27 16:28
爸爸用英文同小朋友講嘢,我用廣東話同小朋友講嘢,我地兩個用廣東話溝通。

你要堅持營造廣東話語境,否 ...

請問咁3個人傾計

小朋友係咪要不斷同daddy就講英,mummy就講中文?
不斷一句句轉channel,會唔會對佢黎講好辛苦?
請指教

yankiyan 發表於 21-1-27 16:32
請問咁3個人傾計

小朋友係咪要不斷同daddy就講英,mummy就講中文?

我由觀察其他人的經驗,IS小朋友四歲前家中唔講中文,之後都唔會講或講得好差。
我小朋友自小家中講英文,考入了要求英文native level 的一條龍IS, K1家中便漸進式説廣東話,一年時間由唔講變成頗流利,現在家中全廣東話,基本上我女就算同人講緊英文一見到我係會自動轉中文。
你的情況因停課不如一個中文一個英文先,三人一起就全中文,因為將來説英文一定多機會過中文。
唔講中文的遲D教中文情況係會非常hopeless

964000 發表於 21-1-27 17:31
我由觀察其他人的經驗,IS小朋友四歲前家中唔講中文,之後都唔會講或講得好差。
我小朋友自小家中講英文, ...

我都好認同你
我都偏向復課前一親一語先

但我唔係ftm
我地大部分時間係3個人一齊
如果3人一齊只講中
基本上係無機會講另一語言..

咁3人一齊時,請問可以點做到一親一語?
Thank you so much

回覆 yankiyan 的帖子

唔會辛苦,好自然的。細路哥個腦其實好accommodating,佢幼稚園學繁體,小學係簡體,中學繁簡隨意。過程中,佢當一個人有兩個名字咁,從無覺得煩。

個人意見係必須加中文,佢地會學得好快
但亦唔駛驚佢地第日pick up 唔返英文...
因為小朋友學語言,只要有語境,真係會學得好快
返返學就識哂D 英文架啦

回覆樓主:

We switched to all Chinese at home since k1. 100% Cantonese at home

But at first, our kid would reply us in English all the time

Now he usually replies us50/50 English and Cantonese

As we don’t want him to feel reluctant n don’t wanna learn Chinese later on.  Chinese is more difficult to learn

yankiyan 發表於 21-1-27 17:35
我都好認同你
我都偏向復課前一親一語先

咁你三人一起時,照一個中一個英,但小朋友多數會照説英文,你最好再單獨一對一說中文,大前提係佢肯講,如不講,分分鐘連請工人,ECA都搵D講中文的。六歲前搞唔掂,之後多數你有你中文,佢有佢照答英文,就算講中文,第五句又變番英文,我身邊太多朋友是這樣,睇你介唔介意。

Jane1983 發表於 21-1-27 17:46

唔會辛苦,好自然的。細路哥個腦其實好accommodating,佢幼稚園學繁體,小學係繁體 ...

想請問如果父母英文ok但非native, 任何一位同佢全英會唔會無咁好?因我哋都non-native, 在家全中文溝通,現時停課耐,又好少出街約同學玩,我覺得小朋友少咗好多講英文的時間,都驚退步

964000 發表於 21-1-27 18:36
咁你三人一起時,照一個中一個英,但小朋友多數會照説英文,你最好再單獨一對一說中文,大前提係佢肯講, ...

Deleted

回覆 Deutsche 的帖子

如果父母唔係native,唔係特別鍾意講英文,毋需一定要講。佢已經返緊IS,其實唔怕退步。有上zoom,有睇書,keep得到的。

Deutsche 發表於 21-1-27 18:39
我反而掉轉,小朋友講中文多過英文,但讀IS仲出去學英文好似好怪

正常讀IS就不用出外補英文,自己看多些書便可。不過我見另外有個post的小朋友在IS停課太久反而唔敢講英文,所以自己因應小朋友情況調節下。
我見我女就算有排好耐唔講英文只講中文,番一日學就已可keep番,可能佢地在學校不停講嘢。

964000 發表於 21-1-27 18:36
咁你三人一起時,照一個中一個英,但小朋友多數會照説英文,你最好再單獨一對一說中文,大前提係佢肯講, ...

其實我工人姐姐可以講廣東話/英文
“就算講中文,第五句又變番英文”
其實我又唔係好介意
現階段最緊要佢識講識聽
讀寫呢d遲d再算
同到四大長老溝通其實我都收貨

Definitely introduce Cantonese asap. Children pick up languages so easily esp if you start young.
I personally feel one parent one language is best. But I found because my husband is not at home as much then I did half a day English and half a day Cantonese since birth to make sure my child had enough stimulation in both. My child is bilingual now so I've switched back to one parent one language. And he can easily switch between the languages depending on what the adult is saying, so it's no issue.

I personally think you definitely want to keep up the English too esp if your child is already fluent. Yes many say if you are in an IS their English will be fine by the time they are primary. But I find some of my child's Kindy classmates English is really basic, so the teacher has to simplify for them. Or I can hear a parent or grandparent translating next to them in the zooms. Although I know their English will be fine when they get to primary but I feel like they can't fully benefit from the curriculum because they are still learning English. Which is a shame because there are already many interesting discussions and learning to be had so they have missed out.

Good luck and I'm very sure your child will pick Chinese up easily at this age.

hilary_tang 發表於 21-1-27 20:54

Definitely introduce Cantonese asap. Children pick up languages so easily esp  ...

What language would u say your child’s native language is if u were asked on a school application form?
‹ 上一主題|下一主題