用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學選修課--投資
樓主: nicolemummy
go

大學選修課--投資

王家爸爸 發表於 21-2-3 11:01
喺 Interactive Brokers 開個 Paper Trading Account,俾佢係simulated既環境下實戰操作,可能學得更多。:h ...

文科人, 從來唔掂股票, 半退休後, 中學學學聚會, 我讀女校, 都係女生, 席間有人講起股市, 同樣文科人既女同學們居然都搭到咀, 有两個仲即時現場手机示範如何手機追踪股市.  

返家後跟老公講起, 佢話我可以先開個Interactive Brokers試下.  於是我就開咗個, 上網睇到紅紅綠綠黑黑白白閃吓閃吓既數字符号, 老公又put又short咁教我, 但真係拉牛上樹.

2jkidsfather    發表於 21-2-6 10:29

ANChan59 發表於 21-2-4 19:31
我可能old school ,始終覺得投資係要落水,真金白銀,才會學到野!
同意,不過先試係喺模擬系統玩咗先,而Interactive Brokers個系統既資料係真既,所以同真既差異唔大。

ponnychan 發表於 21-2-5 05:08
文科人, 從來唔掂股票, 半退休後, 中學學學聚會, 我讀女校, 都係女生, 席間有人講起股市, 同樣文科人既女 ...
文科人買股票唔一定差過理科人,我哋呢啲理科人太理性,反而可能賺唔到幾多。

王家爸爸 發表於 21-2-5 08:54
同意,不過先試係喺模擬系統玩咗先,而Interactive Brokers個系統既資料係真既,所以同真既差異唔大。 ...

明白,只不過模擬冇咗成敗得失嘅壓力,可能嬴面會比真實情況高不少。

兒子在大學有模擬盤房,模擬股票交易,但到現實世界係有好大分別,入貨價,時間點,止賺,止蝕,對衝,好多考慮因素!

GME係好例子,20蚊入,40蚊入,120,320、400入完全不同玩法,40時止賺位係邊到,500,止賺止蝕位係邊呢。一個星期已經天翻地覆!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊