用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF vs CDNIS vs HKIS
go

[中學] ESF vs CDNIS vs HKIS

如果做中學插班生, 你哋會點樣揀?除咗學費之外,你哋又會有啲乜嘢其他選擇因素?

Dorchu 發表於 21-1-25 23:42
如果做中學插班生, 你哋會點樣揀?除咗學費之外,你哋又會有啲乜嘢其他選擇因素?
...
HKIS 係美國 AP ,成绩好,一心想入美國名大學係最好既選擇。其他兩間考 IB。示乎你自己比較鍾意邊間。最好去 school tour 了解下,有邊類課外活動適合,校風, STEM 方面等。

他們三間的校風如何?

Dorchu 發表於 21-1-26 09:46
他們三間的校風如何?

三間都係好學校,校風差唔多。如果有機會去學校附近望吓啲學生。

ckmammy 發表於 21-1-26 09:54
三間都係好學校,校風差唔多。如果有機會去學校附近望吓啲學生。

因為某些原因,暫時未能親身去學校去望望,所以希望在谷媽媽們可以幫忙比意見(emoji)

Dorchu 發表於 21-1-26 10:24
因為某些原因,暫時未能親身去學校去望望,所以希望在谷媽媽們可以幫忙比意見(emoji)
...
都明白。三間都係好學校,相信校風不是問題。倒不如向其他方面選。收到 offer 再揀

Dorchu 發表於 21-1-26 09:46
他們三間的校風如何?

我小朋友在CDNIS讀小學,眼見中學的學生都很純樸和乖.
其他兩間學校不太清楚.

樓主有三間offer?

未有,我都想!哈哈!只不過想早啲做定準備,唔使到時做太倉猝嘅決定。聽講插班生要到四月左右先至知道。

Dorchu 發表於 21-1-26 12:03
未有,我都想!哈哈!只不過想早啲做定準備,唔使到時做太倉猝嘅決定。聽講插班生要到四月左右先至知道。
...
朋友個仔插班 ESF Y8, 6月才報名, 2 星期已通知可以入學。

ckmammy 發表於 21-1-26 12:11
朋友個仔插班 ESF Y8, 6月才報名, 2 星期已通知可以入學。

可以透露係邊一間ESF 嗎? 咁佢當時係即時六月入學,定係到八月新學年先至入學?

Dorchu 發表於 21-1-26 12:14
可以透露係邊一間ESF 嗎? 咁佢當時係即時六月入學,定係到八月新學年先至入學?
...
佢報 RC。咁啱 6月嗰時見有位就報。6月巳學期尾放暑假,所以8月入學

ckmammy 發表於 21-1-26 12:31
佢報 RC。咁啱 6月嗰時見有位就報。6月巳學期尾放暑假,所以8月入學

(emoji)(emoji)

回覆 Dorchu 的帖子

是哪一個grade ??

mister 發表於 21-1-27 09:15

是哪一個grade ??

Y8/Gr 7

3 間也是好學校,同意先報咗再諗,因G8 不是大 intake year; 只有leavers spot, 所以也要緣份。
G6 開始是初中,HKIS 分主科及一些electives & clubs 給他們學習,為踏上高中作準備。美國化的教育,優質老師,十分有經驗及熱誠,當然學校設施十分完善,可較有效support 將來高考之路。科技和運動也很強。

相信三間也是較外國化的學校(good mix of students), 除了 RC ,若是你喜歡的風格,真的3間也值得試!

唔知cut off 對你有冇影響,esf cut Dec, HKIS & CDNIS cut 8月。

Interview assessment HKIS & CDNIS 好似考相似形式,ESF 好似唔駛考數?(你可再查清楚)

Sanmama 發表於 21-1-28 14:52
3 間也是好學校,同意先報咗再諗,因G8 不是大 intake year; 只有leavers spot, 所以也要緣份。
G6 開始是 ...

多謝你嘅意見,其實我三間都已經報晒,希望有其中一間收我就心滿意足了。

對!三間也是很好的學校!