用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳瑞祺喇沙/保良局何壽南 34校網
go

陳瑞祺喇沙/保良局何壽南 34校網 [複製鏈接]

唔知點排好 有沒有分享?女仔 2間我個人覺得差唔多( 但可能未必係)
   1    0    0    0

回覆 monchhichikpy 的帖子

我鐘意何壽南多啲,學校大,無宗教但就離家比較遠,一定要坐校車
陳瑞祺就近屋企
我都好爭扎

講校舍大細,2間應該差唔多

陳瑞祺男多女少,何壽南男女比例應該差唔多
(至於女仔少D有無優勢就唔清楚)

2間都應該只可排乙一,乙二我估無咩機會

回覆 lopoto 的帖子

知道要2揀1所以唔知點好......

回覆 63_house 的帖子

一樣情況 還未諗好...

monchhichikpy 發表於 21-1-27 11:02
回覆 63_house 的帖子

一樣情況 還未諗好...
已經決定了嗎?

朋友34網,今年派得好好,女仔有back up進取揀下協恩或聖羅撒
博下2間官小都幾好,如果不只target張永慶,陳瑞祺中學,band 1位相約。唔算天地了,2間獻主會,合一堂,基道相對黃大仙已經好好
大部分各校級頭嘅同學,家庭功勞大啲。同整個九龍城升中網宏觀,要爭嘅不只是2校,考慮家庭可以放幾多時間在學業上。如target中學華英,旅港開平等band 1,大家機會均等,到小六幸運抽中,入到去先發現要力追,個好彩算把la.可能網課令家長們大開眼界,大家都無返學,點解級頭嘅同學分數一樣98以上

cat20203 發表於 21-6-21 03:25
朋友34網,今年派得好好,女仔有back up進取揀下協恩或聖羅撒
博下2間官小都幾好,如果不只target張永慶, ...
想入保一選何壽南但其實依家都無著數,因為隨著陳南昌加班,保一係黃大仙區聯小既學生人數又多咗,何過幾年後分到既聯繫位應只得番7/8個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lindenleung 發表於 21-6-20 23:26
已經決定了嗎?

呢2間都派唔到呀 去左私校了

hkpapa852 發表於 21-6-21 08:05
想入保一選何壽南但其實依家都無著數,因為隨著陳南昌加班,保一係黃大仙區聯小既學生人數又多咗,何過幾年 ...

想請問如果比較關愛程度,係唔係都應該簡陳小?

我都是考慮這兩間,大抽獎最後揀左何小,幸運抽中了。問了幾個何小用家,知道功課考試多,每星期都要中英默(both),部份老師較偏心、著重成績 (相信每間學校都有). 用家們説超過50%能升讀band 1英中。不認識陳小用家,但我相信所有一線津小嘅成績都係有血有汗,no pain no gain.

Yyt123 發表於 21-6-21 10:22
想請問如果比較關愛程度,係唔係都應該簡陳小?
陳小關唔關愛我唔清楚, 但何小係PLK旗下既龍頭小學之一
PLK旗下既津校, 基本上都係以"谷"為先
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

flhl 發表於 21-6-21 21:51
我都是考慮這兩間,大抽獎最後揀左何小,幸運抽中了。問了幾個何小用家,知道功課考試多,每星期都要中英默 ...

請問一日有幾樣功課呀?老師對小朋友關愛嗎?係唔係都要求小朋友要坐定定因為曾經聽過話d老師鬧學生鬧到隔離學校都聽到

回覆 Yyt123 的帖子

用家告訴我,高小時平日都試過超過10樣功課。問了幾位用家,老師普遍都Ok, 只係有個別老師只看成績...聽説現任校長有愛心… 初小功課量應該ok, 不過我預要長期作戰,每星期中英默感覺很忙…

monchhichikpy 發表於 21-6-21 09:12
呢2間都派唔到呀 去左私校了

方便講邊間嗎?我已經都忙緊搵私小資料,小朋友讀得開心嗎?

回覆 flhl 的帖子

Really?

但我見有個妹妹讀緊三年班,每日好似好輕鬆咁,
係club house 由4點玩到7點

回覆 Fraser 的帖子

係咪因爲依家只係返半日,多左時間做功課。加上佢只係小三… 聽講高小就黎料 😬 因爲我係聽前用家講(小朋友現在讀九龍塘band 1中學),佢話高小好忙,試過平日都有多過10樣功課。

flhl 發表於 21-6-23 15:17
回覆 Fraser 的帖子

係咪因爲依家只係返半日,多左時間做功課。加上佢只係小三… 聽講高小就黎料 😬 ...
Maybe. not sure :)
‹ 上一主題|下一主題