用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一線私小VS地區一線,你地會點揀?
go

一線私小VS地區一線,你地會點揀?  

一線小學如宣小,地區一線如錦泰
你地會點揀?

地區一線

睇自己比唔比得起架姐
同埋價值觀,好難講
仲有咩區咩學校又唔同
比得起係要最好....又或者你認為D錢可以用起其他地方又得
無答案的

私小

ipki 發表於 21-1-25 14:30
睇自己比唔比得起架姐
同埋價值觀,好難講
仲有咩區咩學校又唔同
其實係㗎,係無標準答案。。最慘係同C6意見唔同,佢認為如果派到一線小學嘅話,寧願揀佢。但我覺得小朋友難得考到一線私小,我唔想放棄。所以想睇下大家有咩睇法?

回覆 kikibebe 的帖子

我地最終都放棄無去留位。但如果你兩間揀,咁會揀宣道,到時如果要去其他學校插班都應該比較容易。

elsa007 發表於 21-1-25 15:12

我地最終都放棄無去留位。但如果你兩間揀,咁會揀宣道,到時如果要去其他學校插班都 ...
冇留位宣小嗎?是否有更好的offer?

所以要2個一條心
我地上年就係私立同地方女校
最後我地都認為慳返D錢又可以直升比較好
迟棄左私校

kikibebe 發表於 21-1-25 14:04
一線小學如宣小,地區一線如錦泰
你地會點揀?

如果揀錦泰,將來目標是保一還是直資中學?宣小升中成績十分亮麗,九龍城校網亦比黃大仙好。如果小朋友是叻仔叻女,讀宣小的話將來會有好多好選擇。不過一分耕耘 一分收穫,宣小要學樂器,學費連其他洗費約預8K - 10K 一個月。一讀6年,有數得計。

creambun 發表於 21-1-25 15:31
如果揀錦泰,將來目標是保一還是直資中學?宣小升中成績十分亮麗,九龍城校網亦比黃大仙好。如果小朋友是 ...
如果揀錦泰,會target 保一。所以兩者都有心理準備預左谷。問題係C6認為宣小唔平,錦泰唔使錢

ipki 發表於 21-1-25 15:22
所以要2個一條心
我地上年就係私立同地方女校
最後我地都認為慳返D錢又可以直升比較好
兩個人同一條心梗係最好,而家一係我說服我自己,一係就我說服佢

kikibebe 發表於 21-1-25 15:59
如果揀錦泰,會target 保一。所以兩者都有心理準備預左谷。問題係C6認為宣小唔平,錦泰唔使錢 ...

如果將來入讀保一已滿意,就錦泰。如果目標係男女拔,喇沙,SPCC 等就宣小適合啲。每年亦有不少宣小學生插班到其他神或一線津小。你要有心理準備宣小似少林寺,大家都不停練功,精神及財政壓力比錦泰大好多。不過成功的話小朋友會好打得。你有冇時間跟功課?有冇弟妹?未來工作穩定?這幾方面都要考慮一下才做決定。

咁係宣小,三私一直,升中好亮麗!

如果係一線一條龍私小就值得,otherwise就麻麻

creambun 發表於 21-1-25 16:29
如果將來入讀保一已滿意,就錦泰。如果目標係男女拔,喇沙,SPCC 等就宣小適合啲。每年亦有不少宣小學生插 ...

有朋友子女讀宣小,不是名列前矛但見佢都努力運動及樂器,已有八級但都神校都止步close file 了。

就算俾你入到宣小,要時刻保持作戰狀態考好前先有望神校。如果地區Band1中學都滿意,何必要去宣小。

相信讀宣小的個個都保持作戰狀態,要係呢班人中突圍而出,很難了

DengCK 發表於 21-1-25 18:26
有朋友子女讀宣小,不是名列前矛但見佢都努力運動及樂器,已有八級但都神校都止步close file 了。

就算俾 ...

我認識一個小朋友有男神offer. 宣小B1率差唔多9成,就算入唔到神校亦都會入到一間不錯的學校。長期保持作戰狀態是辛苦的,如果父母同小朋友缺少鬥心的話可能讀得較困難。

DengCK 發表於 21-1-25 18:26

就算俾 ...

我唔係target神校,係考慮到
1. 校網
2.升band 1率
3.功課(會唔會津校功課多啲同多抄寫)
4.同學之間互相砥礪

creambun 發表於 21-1-25 19:11
我認識一個小朋友有男神offer. 宣小B1率差唔多9成,就算入唔到神校亦都會入到一間不錯的學校。長期保持作 ...
“宣小B1率差唔多9成,就算入唔到神校亦都會入到一間不錯的學校"。。。我其中一個諗法就係咁,但如果我唔係target神校,係咪唔需要讀宣小呢?

St Clare vs 宣小,又如何?

kikibebe 發表於 21-1-25 20:25
“宣小B1率差唔多9成,就算入唔到神校亦都會入到一間不錯的學校"。。。我其中一個諗法就係咁,但如果我唔係 ...

十八區每區都有不錯的學校,如果不是target神校更加不用讀宣小