用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教31校網女仔怎樣填統一派位表格,萬分感謝! ...
go

請教31校網女仔怎樣填統一派位表格,萬分感謝!

如題

NGYINGTSZ 發表於 21-1-24 00:03
如題

#31 被形容為天地網。

回覆 apple1990 的帖子

為什麼呢?不明白。🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙏🏻🙏🏻

回覆樓主:

31網女生
乙一之選 SMCS 新/舊油天 循道

https://www.edb.gov.hk/attachment/en/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2021canet-31.pdf

31網 2021年 | 2020年
男津 56 | 56
德信 56 | 56

女津 47 | 48
SMCS 47 | 48

男女官 48 | 103
佐官 48 | 45
廣官 - | 58

男女津 364 | 346
舊油天 53 | 58
循道 51 | 47
新油天 47 | 52
------------------------
羅裕積 64 | 55
基道 34 | 32
------------------------
方樹泉 87 | 75
街坊會 28 | 27

總數: 515 | 553

NGYINGTSZ 發表於 21-1-24 09:36

為什麼呢?不明白。🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙏&# ...

因為入唔到五間首選(天)就去果欄(地)

NGYINGTSZ 發表於 21-1-24 09:36

為什麼呢?不明白。🙇🏻‍♀️🙇🏻‍♀️🙏&# ...

31天地網女生滄海遺珠?
油麻地街坊會學校
2020年女生≥45%(14/31)升B1中學

2020年
B1* 19 / 67 = 28.36%
九華 4 |
SMCC 6 油真 5 德雅 3 |
黃棣珊 1 |

B2A-1C* 2 / 67 = 2.99%
直資: 李國寶 2

小六: 男36+女31=67人

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

School Plans
http://www.ymtkfas.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=3272&mode=published&lang=zh

19-20 School Annual Report (p.7-8)
http://www.ymtkfas.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//year_plan/1920_school_annual_report_1606006143.pdf

Poyau 發表於 21-1-24 15:08
油麻地街坊會學校

呢間學校絕大部份學生是少數族裔

如果31男可以點填?乙二乙三可以點樣填?好似一唔中乙一,就俾人掉咗去地

Kasiufung 發表於 21-1-24 16:24
如果31男可以點填?乙二乙三可以點樣填?好似一唔中乙一,就俾人掉咗去地
...
係,乙一唔中就去果欄

31網只有5間屬於"天": 聖瑪利, 舊油天, 油天, 德信, 循道

其他學校都是 "地".........

mechanics10 發表於 21-1-25 00:12
31網只有5間屬於"天": 聖瑪利, 舊油天, 新油天, 德信, 循道

其他學校都是 "地".........

又未至於禁差,基道和羅裕積係唔錯的二線學校,多數人擺乙二、三。

Poyau 發表於 21-1-24 15:08
油麻地街坊會學校
英小南亞人聚腳地,適合追求語境家庭!

回覆 mechanics10 的帖子

謝謝!謝謝你!

apple1990 發表於 21-1-24 17:59
係,乙一唔中就去果欄

果欄唔係有舊油,基道咩?唔係寶校呀

想了解下德信,校舍是否舊和細?功課量如何?

kimlam953 發表於 21-1-25 08:50
果欄唔係有舊油,基道咩?唔係寶校呀
果欄意思係方樹泉

WinnieCatCat 發表於 21-1-24 16:04
呢間學校絕大部份學生是少數族裔

其實打算小三到放洋,呢間會唔會係唔錯嘅選擇?

apple1990 發表於 21-1-25 10:31
果欄意思係方樹泉

Icic 謝謝解答!

kimlam953 發表於 21-1-25 11:41
其實打算小三到放洋,呢間會唔會係唔錯嘅選擇?

睇你接唔接受到絕大部份同學是少數族裔囉。另外間學校校舍真係好細,近乎沒有戶外空間。

WinnieCatCat 發表於 21-1-25 11:49
睇你接唔接受到絕大部份同學是少數族裔囉。另外間學校校舍真係好細,近乎沒有戶外空間。
...

我見過佢地課外活動係木球會,平民版國際學校