用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 66 青衣校網大抽獎選擇
樓主: mmy1031
go

66 青衣校網大抽獎選擇 [複製鏈接]

infong2011 發表於 21-1-28 23:35
吾係無機會~不過尼幾年呂小都多人揀,本人覺得周演森,陳溢機會大 d,~起碼地理位置呂小方便d
...

但周好少位喎⋯⋯陳溢我覺得機會大

回覆 十幸運星十 的帖子

係,好少位,所以好難取捨

mmy1031 發表於 21-1-29 14:40

係呀!真係

mmy1031 發表於 21-1-29 14:40

係呀~橫掂都係博~我會揀間自己鐘意的

回覆 infong2011 的帖子

係,所以我想試下呂小,都係博

mmy1031 發表於 21-1-29 16:33

頭先喺Facebook見到有人分享
話原來舊年乙二放呂小都唔入(emoji)

Ckm0425 發表於 21-1-28 18:54
校網內主恩應該最好,但同時間應該最多人揀
另外冇記錯的話近兩年自行分配階段主恩都有超收情況

青衣主恩升中成績佳(見#20)
世德2020年亦過4成升B1中學

世德 升中派位
https://www.plkcastar.edu.hk/students_allocation.html

2019-2020年度
https://www.plkcastar.edu.hk/students_allocation/1920_allocation_results.jpg

2018-2019年度
https://www.plkcastar.edu.hk/students_allocation/1819_allocation_results.jpg

2017-2018年度
https://www.plkcastar.edu.hk/students_allocation/1718_allocation_results.jpg

十幸運星十 發表於 21-1-29 14:24
但周好少位喎⋯⋯陳溢我覺得機會大

陳溢升中名單較周多本區/他區B1

陳溢
2019–2020年度升中派位成績

周演森
升中派位結果
https://twghscysps.edu.hk/升中派位結果

升中派位結果(2019-20)

2019-20年度升中派位表現理想
以下是畢業生獲派部份中學名單

賽馬會體藝中學
東華三院黃笏南中學
保良局羅傑承(一九八三)中學
順德聯誼總會李兆基中學
保祿六世書院
東華三院伍若瑜夫人紀念中學
東華三院陳兆民中學
中華基督教會全完中學
聖瑪加利男女英文中學(直資)
東華三院吳祥川紀念中學

升中派位結果(2018-19)

2018-19年度升中派位表現理想
以下是畢業生獲派部份中學名單

聖公會林護紀念中學
保良局羅傑承(一九八三)中學
中華基督教會全完中學
佛教善德英文中學
順德聯誼總會李兆基中學
東華三院伍若瑜夫人紀念中學
東華三院陳兆民中學
天主教母佑會蕭明中學
東華三院吳祥川紀念中學

mmy1031 發表於 21-1-29 16:33

請問你甲二三有填ma?

infong2011 發表於 21-1-28 23:35
吾係無機會~不過尼幾年呂小都多人揀,本人覺得周演森,陳溢機會大 d,~起碼地理位置呂小方便d
...

呂小2020年升中有男拔同曾肇添
但名單上本區B1校數目不及陳溢

https://www.cneclmc.edu.hk/it-school/php/webcms/public/mainpage/component/popup_news.php?type=template&refid=0&id=1218&lang=zh

2019-2020年度升中派位快訊(更新) 2020.07.29

感謝天父的恩典,以及家長和老師共同努力,培育孩子成長!本校學生升中派位理想,獲派首三志願學校的人數比率亦高於全港。學生主要獲派的學校如下:

1. 拔萃男書院(九龍城區)

2. 聖公會曾肇添中學(沙田區)

3. 香港神託會培基書院(沙田區)

4. 中華傳道會安柱中學

5. 保良局羅傑承(一九八三) 中學

6. 保祿六世書院

7. 中華基督教會全完中學

8. 東華三院陳兆民中學

9. 東華三院伍若瑜夫人紀念中學

10. 樂善堂梁植偉紀念中學

11. 東華三院吳祥川紀念中學

12. 中華傳道會李賢堯紀念中學

13. 皇仁舊生會中學

14. 中華基督教會燕京書院

15. 佛教葉紀南紀念中學

16. 棉紡會中學

17. 循道衛理聯合教會李惠利中學

在此,祝願所有呂小畢業生蒙神帶領,升中生活愉快,前程錦繡,主恩常在!

suetsuet123 發表於 21-1-29 07:33
請問主恩升中成績怎樣?

青衣主恩每年大概有150人畢業

近幾年嘅升學數據都相若

10%嘅學生成功外闖考到區外名校/較出名的學校

20%嘅學生會去到蕭明丶佛教善德丶安柱等區內Band1學校

15%學生會去到Band1C-2A學校

基本上頭70人正常都會考到或派到不錯嘅學校

當然考到頭50較為穩陣

我自己感覺50-70這些位置就比較邊緣人少少

青衣主恩屬校網內的強校

所以只要解決到校內成績

基本上代表小朋友在區內有一定競爭力

完全唔駛擔心升中問題

另外數學及體育係學校嘅強項

資源及培訓方面一定比區內其他學校好

不過要留意主恩是行精英制的

冇記錯的話有兩班精英班

學生每年都要依成績分班

所以要有心理準備由初小開始就唔輕鬆

我指小朋友本身及家長兩方面

以上純粹個人睇法

我應只填甲1,甲2仲掙扎緊,3就唔會填睇左好多文章唔建議填甲2,3
‹ 上一主題|下一主題