用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Les petit Lascars (TKO)/ mills international?
樓主: sabsab122
go

[其他] Les petit Lascars (TKO)/ mills international? [複製鏈接]

回覆樓主:

樓主有冇睇過Lou Pichoun?LP類似Les Petits Lascars,但在法國人之間口碑比較好(有好幾個家長勸我不要選Les Petits Lascars,主要是admin問題/錢銀瓜葛),但校舍都係細。

樓上提過的Regis,我小朋友返過playgroup,我覺得老師好好,校舍很大、設計亦有心思,K都多外國人。我只知中文每日20分鐘當second language咁教,其餘課程未詳細問。

Garden House Waldorf在清水灣,車程仲近過去油塘。

另,Boxhill Deborah都ok的(我大仔讀緊IS小學,都有同學家長都推薦呢兩間),但應該冇真國際學校咁play based,有小小偏向local,例如好早就著重教ABC咁。

sabsab122 發表於 21-1-22 20:56
回覆 dem0cracy 的帖子

請問介唔介意講下點解後來唔揀Regis k le? Thx thx

Sorry冇講清楚…我細嗰個未夠年齡入學,我未揀定咋,都唔排除會揀番Regis。

回覆樓主:

UCM都有好多人推介,口碑似乎好好,佢定位都係俾準備入IS嘅小朋友,都算多外國人。但我就冇詳細研究(純粹個人感覺唔啱feel)。

sabsab122 發表於 21-9-10 14:08
回覆 edltw 的帖子

無,無讀N,揀唔到😅
我都係無讀N呀,樓主give me five! 結果宜家兩歲幾仲返緊playgroup,到無playgroup返先算...

明明區內已經好多國際/全英幼稚園,我地係咪太挑剔?

sabsab122 發表於 21-9-17 16:23
回覆 edltw 的帖子

At first, ESF Abacus. But after visiting the school, I don’t think that will be  ...

既然接受到NAIS的價錢和位置,你也可考慮HK Academy。
去過HKA school tour感覺真的很好,可惜考慮到以上兩點我只好放棄。
‹ 上一主題|下一主題