用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Les petit Lascars (TKO)/ mills international?
go

[其他] Les petit Lascars (TKO)/ mills international? [複製鏈接]

Any comments on these two schools? 早前去school visits,
Mills 校舍舒適光猛,老師大部份都係年輕亦似係有heart, 感覺係warm n relax 嘅。唯一考慮係覺得佢有啲似本地學校,亦擔心英文語景唔夠(因為每日有一半時間係mandarin上堂,得一半時間係英文),K1開始有功課又要練寫字,呢點我幾唔鍾意。

Les Petits Lascars 英文語景好,大部份學生係外國人。課程亦係play based, K1主要係令小朋友鍾意返學。但係缺點就係校舍細同埋光線昏暗,老師年紀較大我亦感覺唔到佢哋係好warm 好有heart 個種(correct me if I’m wrong) ,衛生方面好似都爭啲,沒有shoes off zone 但係啲小朋友係會坐喺地下玩嘅,班房亦沒有sink洗手。(我明白外國人嘅文化就係喺屋企都係着鞋行覺得冇問題,但係幼稚園係咁嘅話我會有concern) .

我之後考國際學校所以呢個幼稚園都只係讀最多兩年,但都想揀間英文語景好,校舍光猛衛生,老師又好嘅學校。
請問東九龍有其他選擇嗎?((Anfield 我知好好,但係冇校車到係一個問題;ESF/Nord Anglia 喺西貢太遠)
這兩間幼稚園質素如何?
   0    0    0    0

sabsab122 發表於 21-1-21 21:02
Any comments on these two schools? 早前去school visits,
Mills 校舍舒適光猛,老師大部份都係年輕亦似 ...

曾經聽過少少老師聽過佢地介紹自己學校,mills嗰位老師都好符合年輕,warm n relax的描述,想語境好d可以加埋下午的專題/興趣班

TKO都算多選擇,聽過maple bear同regis的老師小小分享。maple bear會跟加拿大辦學團體一套structured curriculum + teaching materials,都算developed. Regis老師就話課室好大,學校有好多部琴同樂器,同埋都多外國人讀

回覆樓主:

樓主有冇睇過Lou Pichoun?LP類似Les Petits Lascars,但在法國人之間口碑比較好(有好幾個家長勸我不要選Les Petits Lascars,主要是admin問題/錢銀瓜葛),但校舍都係細。

樓上提過的Regis,我小朋友返過playgroup,我覺得老師好好,校舍很大、設計亦有心思,K都多外國人。我只知中文每日20分鐘當second language咁教,其餘課程未詳細問。

Garden House Waldorf在清水灣,車程仲近過去油塘。

另,Boxhill Deborah都ok的(我大仔讀緊IS小學,都有同學家長都推薦呢兩間),但應該冇真國際學校咁play based,有小小偏向local,例如好早就著重教ABC咁。

回覆 magmum 的帖子

Thx, 請問maple bear d 老師ok ma?
是否bilingual 個種int. School? 定全英?

Regis d相好靚,但個fb page感覺好local 同commercial , 請問老師好唔好?
Many thx!

回覆 dem0cracy 的帖子

請問介唔介意講下點解後來唔揀Regis k le? Thx thx

sabsab122 發表於 21-1-22 20:56

請問介唔介意講下點解後來唔揀Regis k le? Thx thx

Sorry冇講清楚…我細嗰個未夠年齡入學,我未揀定咋,都唔排除會揀番Regis。

回覆樓主:

UCM都有好多人推介,口碑似乎好好,佢定位都係俾準備入IS嘅小朋友,都算多外國人。但我就冇詳細研究(純粹個人感覺唔啱feel)。

sabsab122 發表於 21-1-22 20:54
回覆 magmum 的帖子

Thx, 請問maple bear d 老師ok ma?

兩間學校我都只係聽過一位老師的分享,唔知代唔代表全間學校。maple bear嗰位係華人樣,但係英文口音native的,我諗佢係外國大。佢介紹maple bear有全英stream同bilingual stream

Regis嗰位係英國過黎的,口音純正又超好聽

Mills International好好,早兩年讀K2, 學校的教學模式同國際學校好似,小班教學,同Local School完全兩回事,同班的大多數同學都考入不同的國際學校。

UCM d 相好靚,但個名有Christian 個字,請問是否宗教學校?係咪有宗教堂要祈禱?thx

回覆 rainy123 的帖子

Thx! 請問你覺得mills 英文語境夠嗎?小朋友之間會講英文嗎?thx

小朋友間普遍用英文交談,當然講緊開學半年以上,我小朋友本身唔識講中文,所以先由local school轉去mills, 返學即刻好開心 (emoji),成個人有信心左,好順利考入IS, 不過mills今年轉左校長。

回覆 sabsab122 的帖子

想問下樓主最後選了哪間?

回覆 edltw 的帖子

無,無讀N,揀唔到😅
辛苦少少自己homeschool ,頂唔順先算

sabsab122 發表於 21-9-10 14:08

無,無讀N,揀唔到😅
我都係無讀N呀,樓主give me five! 結果宜家兩歲幾仲返緊playgroup,到無playgroup返先算...

明明區內已經好多國際/全英幼稚園,我地係咪太挑剔?

我個小朋友今年要報N班, 家住九龍東但附近無全英幼稚園, 所以考慮油塘/將軍澳

油塘沒有全英幼稚園的,將軍澳的全英幼稚園係冇校車去東九龍。
所以我當初係專登由東九龍搬去將軍澳⋯lol

其實我要求好簡單,近屋企,全英文,同埋老師有愛心。
我專登搬去將軍澳,但都搵唔到一間心儀。
K1會多啲選擇。

sabsab122 發表於 21-1-21 21:02
Mills 校舍舒適光猛,老師大部份都係年輕亦似 ...
老師我會揀年紀教大嘅,因為經驗豐富,懂得處理小朋友問題。

有朋友細路讀Mills,我覺得英文底唔夠好。

有JM 提到Garden House,呢間銜接上 IS唔係太好,身邊幾個朋友嘅細路(英文為母語),報 IS都唔係好得。

回覆 sabsab122 的帖子

which schools you will consider for k1?
‹ 上一主題|下一主題