用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩中學
go

協恩中學

女今日收到協恩second in email!但佢明明first in面試得好麻麻..
女五六年級都係級頭,四年級成績差d,2-5名到la..有次失手20名,無玩運動,無特異功能,但作文校外攞獎,操行獎學金,奧數豬肉獎,其實係咪好少機入協恩?

回覆 chasedream 的帖子

請問係名小嗎?thx

holemama 發表於 21-1-21 19:08
回覆 chasedream 的帖子

請問係名小嗎?thx

不是三私一直,只是普通津小,以往有人入過

有無人呢排先收到email second in?

chasedream 發表於 21-1-21 19:08
不是三私一直,只是普通津小,以往有人入過
係協中,三私一直同協小當然係大戶,但仍有好多嚟自十八區唔同津小的散戶,所以叫阿女比心機啦

熱媽 發表於 21-1-21 19:36
係協中,三私一直同協小當然係大戶,但仍有好多嚟自十八區唔同津小的散戶,所以叫阿女比心機啦 ...

佢除咗讀書同操行之外,完全無特異功能,但有學樂器,無參加音樂test..協恩其實好少機會會收掛

有無人呢排先收到協恩面試通知?

chasedream 發表於 21-1-21 19:38
佢除咗讀書同操行之外,完全無特異功能,但有學樂器,無參加音樂test..協恩其實好少機會會收掛
...
除咗通過運動/音樂test 入果批(當然成績都唔差),其他入選的多數係靠成績!

熱媽 發表於 21-1-21 20:19
除咗通過運動/音樂test 入果批(當然成績都唔差),其他入選的多數係靠成績! ...

我地都係得成績...模擬名次都係第一,我地住klt,出協恩好方便,都好心儀

全級第一的話機會好大,努力!

請問三私一直指?

b3410 發表於 21-1-21 20:35
全級第一的話機會好大,努力!

女學校也有其他同學報名協恩,但目前只有女有,其他同學仔暫時未收到,佢地仲有無機會收到?我完全無想過我女可以入到下輪,但就算入到下輪,都未必收...香港咁多叻女。順便問下hy面試家長一般會問d咩呀?求解答

siumanma 發表於 21-1-21 21:25
請問三私一直指?

三私係 宣道小學 九龍塘學校 聖方濟各(sfa)
一直係陳守仁

chasedream 發表於 21-1-21 19:03
女今日收到協恩second in email!但佢明明first in面試得好麻麻..
女五六年級都係級頭,四年級成績差d,2-5名 ...

同你差唔多,都入左了⋯⋯

chasedream 發表於 21-1-21 21:48

女學校也有其他同學報名協恩,但目前只有女有,其他同學 ...
其實校長問的問題根本都係很隨意,唔需要點準備!由一條問題可無限申延,當一段傾計就得。

jr7219 發表於 21-1-21 21:58
同你差唔多,都入左了⋯⋯

你女女讀邊間小學呀!我女p4有次失手,亦無特異功能

熱媽 發表於 21-1-21 20:19
除咗通過運動/音樂test 入果批(當然成績都唔差),其他入選的多數係靠成績! ...

我覺音樂唔關事,只係代表個人比較all rounded。我女有兩樣樂器,但學校唔會叫一定要入樂圑,你唔報亦無所謂。

chasedream 發表於 21-1-21 19:38
...

大把人只靠成績,亦不是名小

chasedream 發表於 21-1-21 21:48

女學校也有其他同學報名協恩,但目前只有女有,其他同學 ...
如果HYS,MCS都收,讀邊間?
如果HYS收,MCS收唔到電話,點揀?搏唔搏?

幫你問多幾條。

其實囡囡兩間都有機,唔使諗太多,盡力去做好interview

家長只是問一些好普通的問題,既然心儀,就做多一下功課,了解多一些學校。

b3410 發表於 21-1-21 22:47
如果HYS,MCS都收,讀邊間?
如果HYS收,MCS收唔到電話,點揀?搏唔搏?

順便問一個問題,如果家長係外國人或講國語,HYS會點同家長進行面試,有d好奇