用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二要陪子女温書嗎?
樓主: siufa
go

中二要陪子女温書嗎?   [複製鏈接]

msming 發表於 21-2-3 10:55
其實女孩子未必一定好教好多,我有個學生就係家姐中三己逃學之後停學,反而細佬仲會听媽媽話,好彩几年後的家 ...

女孩子都有難教㗎!不過,應該遠比男孩子少,我校幾乎每三年就有一個,即初中一個高中一個,但好在問題不是十分大,只是花多點時間心機响她們身上就可以了。

msming 發表於 21-2-3 12:43
係,一定要花心思時間同耐性去同佢地溝通,我上面提及的女孩半年前返嚟揾我上堂,期間同佢傾談,發現其實有好 ...

無錯,真係要有好嘅"溝通",我上面提嘅""溫柔""就係去誘使孩子願意與你"講",如果下下動怒,就連大人世界也不會有人願意講心底話你聽,個人認為,年青小火子願意與你交談,往往大人都需要放下身段,唔好企得太高,與孩子做個"好朋友"咪幾好。

MrBeast 發表於 21-2-3 07:26
re jump step, 我覺得唔多唔少同傳統教育有關,上年我孩子唔夠時間時間做唔哂份卷,我叫佢jump 但佢felt un ...
我果d直接寫答案依家題目複雜好多,依然好強要心算,錯咗都好難搵原因。所以一直迫佢哋寫步驟。

國際學校的話,會要求解釋出解題思路。所以如何知道精簡的寫出重要步驟,反應出同學的思考和邏輯

S-Kwok 發表於 21-1-31 21:35
阿仔好鍾意我坐喺佢隔離讀書,又鍾意捉住我隻手上堂,好變態,不過,佢係想有人陪,覺得係一種支持。 我就 ...
好想睇下呢個溫馨畫面

醒目開學勳章

MrBeast 發表於 21-2-3 08:00
試下你同佢講早晨先,唔好理佢會不會同你講。我已放棄叫我個起床,但佢自己又起到不過就冇時間食早餐 ...
咁識睇人行為就學識就唔係asd啦,好明顯呢度大部份網友都非常幸福

msming 發表於 21-2-2 15:20
我大女刚十八歲已經係Year 1,細女四月先足十七,係今年考DSE,我由幼稚園要求自己做功課,今天功課今天做,星 ...
你女真係乖,識得有效利用時間。我女一定係榨時間出來,用來。。。。。玩

bobbob 發表於 21-2-3 16:22
咁識睇人行為就學識就唔係asd啦,好明顯呢度大部份網友都非常幸福
都是,我個只是聯想力、說話能力差一點,都算是咁

YmOra 發表於 21-2-3 15:40
無錯,真係要有好嘅"溝通",我上面提嘅""溫柔""就係去誘使孩子願意與你"講",如果下下動怒,就連大人世界 ...
真的唔係講咁易,雖然我去過不少親子講座,一肉緊就乜溝通技巧比返哂講C,若果好似groundhog day 可以無限試就好了

MrBeast 發表於 21-2-3 17:04
真的唔係講咁易,雖然我去過不少親子講座,一肉緊就乜溝通技巧比返哂講C,若果好似groundhog day 可以無限 ...

係要時間學習和習慣,努力加油呀!

msming 發表於 21-2-3 20:31
可以榨到時間出來玩都好叻呀!

其實由細到大佢地都知只要完成責任就可以玩,咁就自然快快搞掂D功課啦! :hap ...

我自己就用興趣來鼓勵學習。用課餘時間去選擇他們的興趣,大的選擇兩項運動羽毛球及游泳,游泳是日日操練的,所以每天必須做好功課和練習完立即回家吃飯温習必須安排得好好,回想當時真的很有毅力,升中後放棄了羽毛球(時間安排好緊)。小的只選羽毛球,但似乎無太大興趣。

YmOra 發表於 21-2-2 21:15
明白有時會係幾難拿捏,純粹個人做法,我會用自己成長嘅過去作定位,因為過去嘅自己經歷過嘛!自己以前去 ...

我覺得 “微調” 這個說法很精確
父母的想法做法和小朋友的,兩者要不停同步微調才能磨合成功
有時候耗時幾個月,有時候更長時間
重點係父母要改變自己想法做法,因為很多時候小朋友太少,沒辦法主動改變

好像英語這一個細項
有時候我陪讀一本書,她不買賬
我會想是我的說個事方法沉悶?書本內容太難?太無聊?
由於有太多變量,經過無數次微調,絞盡腦汁才能磨合成功

一步到位,短時間內磨合是幾乎不可能的任務

幾乎處理每一個細項目:中文,英文,數學,科學,外語,跳舞,繪畫,去遊樂場玩,吃飯
都經歷過這些磨合期
努力微調度過磨合期,之後就是爆發期,幾乎一切很順利
看見別人很順利,我覺得更要知道別人如何微調呢

JJDBB 發表於 21-2-4 00:19
我自己就用興趣來鼓勵學習。用課餘時間去選擇他們的興趣,大的選擇兩項運動羽毛球及游泳,游泳是日日操練 ...

試過用體育培養學習精神但唔成功 ,不過希望過程中有得著。
ps, 日日練水/波我自己就未必會咁做(我們大概隔日),始終身體需要休息,不過可能因為咁所以我不成功 ,that said, 亦見過朋友子女玩eca 口黑面黑,升中(唔多唔少有d幫助)後就唔再玩,咁為乜呢

MrBeast 發表於 21-2-4 08:31
試過用體育培養學習精神但唔成功 ,不過希望過程中有得著。
ps, 日日練水/波我自己就未必會咁做(我們大概 ...

真係每個人都唔同,我自己會比仔自己選擇興趣活動,無謂浪費心機時間,以前仔細個會比佢參加唔同活動,圍棋、足球、畫畫、saxophone..., 希望佢可以試下不同嘅活動,揾到自己喜歡嘅,可惜...

Azzurro 發表於 21-2-4 08:30
有時候耗時 ...

我好喜歡知道別人如何微調,讓自己多啲啟法/方法幫自己小朋友或朋友嘅小朋友,其實大家交流下係好事,但唔係人人都願意。

Azzurro 發表於 21-2-4 08:30
有時候耗時 ...

無錯呀!"微調"係要花心機去了解孩子,除咗係响學習上幫助到孩子成長,另一個最大收獲嘅係對子女的了解,小孩子會是十分開心,因為你越了解子女,磨擦亦會成"反比"地走,小孩子對你的"信任"就會增加,願意講願意聽都會多DD,口都無咁臭呢!我無你咁多方面的磨合,我大體上只有數學科學和信仰上三類需要作"微調"而矣!

‹ 上一主題|下一主題