用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 香港公務員的OEA 報讀私立中學
go

[英國] 香港公務員的OEA 報讀私立中學 [複製鏈接]

想安排小女到英國升讀私立中學 (不寄宿),一年學費+午餐費大約13K英鎊, 想知道OEA每年大約可以資助到多少呢?希望有家長可以幫到我!謝謝
   1    0    0    0

回覆 sh2011 的帖子

做走讀生好似資助好小咋.

謝謝回覆,因經濟考慮,所以選擇升讀私立中學 (不寄宿).

可否再請教,如果安排小女到英國升讀私立寄宿中學,一年費用大約40K英鎊, 想知道OEA每年大約可以資助到多少呢?

謝謝

醒目開學勳章

sh2011 發表於 21-1-20 09:58
想安排小女到英國升讀私立中學 (不寄宿),一年學費+午餐費大約13K英鎊, 想知道OEA每年大約可以資助到多少呢 ...
請問是否97年前入職?

sh2011 發表於 21-1-20 09:58
想安排小女到英國升讀私立中學 (不寄宿),一年學費+午餐費大約13K英鎊, 想知道OEA每年大約可以資助到多少呢 ...

如果不寄宿, 是有家人/ 親友家居住在當地及並且擔任監護人?

過客 發表於 21-1-20 10:15
回覆 sh2011 的帖子

做走讀生好似資助好小咋.

剛剛在舊帖見到 ,  原來是咁小喎 !

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3836021

公務員海外教育津貼OEA

海外教育津貼是一項公務員福利,津貼供合資格的公務員子女到英國升學

資格
  • 在1996 年8月1日前獲發聘書的公務員
  • 學生年齡由已滿9歲到滿19歲的學期結束為止
  • 接受全日制教育及就讀的學校須達到可以接受的水平
  • 符合資格而配偶沒有因本身的僱用條款獲得類似福利的公務員,可同時就最多四名受供養子女申領海外教育津
  • 貼津貼額最多為實際寄宿學校費用(包括學費和宿費) 的 90 %

寄宿學校津貼
小學生可得約 6450 英鎊 (每年)        2150 英鎊 (每學期)
中學生可得津貼約 7437 英鎊 (每年) 2479 英鎊 (每學期)

日校 (走讀學校) 津貼
學生就讀英國學校但不在學校寄宿,父母亦非在當地居住。所獲得津貼全年最高為1241英鎊  (每年)

學生旅費津貼
津貼等級1:17,700港幣 ( 9 – 12歲) (每年)
津貼等級2:23600 港幣 ( 12 – 19 歲) (每年)
貼等級3:11800港幣( 19 – 21 歲) (每年)
學生旅費津貼不可結轉至下個周期;在每個為期12個月的周期內,年齡19至21歲的子女不可分期享用津貼(即以一次來回旅程為限);而未滿19歲的子女,只可分兩期(即兩次來回旅程)享用津貼;使用津貼的子女只可乘坐經濟客位。

回覆 LWLM0804 的帖子

是否97前入職的. Thanks

回覆 edithtsoi 的帖子

thanks for the information.

sh2011 發表於 21-1-20 10:41
謝謝回覆,因經濟考慮,所以選擇升讀私立中學 (不寄宿).

可否再請教,如果安排小女到英國升讀私立寄宿中學 ...

£7437仲要睇埋政府批比你時的exchange rate,睇餸食飯啦,搵啲學校包機場接送,冇exeat weekend 就慳到去Home stay 的支出,如果十月的half term有兩星期,選擇返香港又係慳Home stay錢,全年坐轉機基本上在機票方面政府cover到三套多啲,所以十月half term由政府幫補左。

現在去得都唔會因為有準貼而去, 因為準貼額太少啦
但決定去, 有得claim 返D 當幫補下尾數啦, 好過冇

謝謝各位意見.
‹ 上一主題|下一主題