用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 《教育局成績次第名單》
樓主: chasedream
go

《教育局成績次第名單》   [複製鏈接]

canadababy93 發表於 21-1-28 10:39
請教, 中文成績係好差, C
但其他科全部A, 名次學校講實係band 1生, 以往這名次入到band 1B學校

你小朋友幾多名?因為C嘅話成績表會唔好睇

canadababy93 發表於 21-1-28 10:39
請教, 中文成績差, C
但其他科全部A, 名次學校講實係band 1生, 以往這名次是band 1B學校

中文成績差, C,名次係Band 1生:
中文C左,份卷出得深,可能最叻嗰批中文都係B
中文C左,可能英,數,常,音樂,視藝好好拉返分,所以仲係band 1生
中文C左,可能係一線勁校,所以仲係band 1生

以往這名次入到band 1B學校:
大抽獎入
或靠體/藝入

joycechanwy    發表於 21-1-28 10:51
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章

但其他科全部A, 名次學校講實係band 1生, 以往這名次是band 1B學校

唔會再分科,但自行學校會睇埋成績表麻,有嚴重偏科應該好難收。但攪珠你一樣可以去抽1a校,避開果的中文深的中學,免讀得辛苦。

回覆 canadababy93 的帖子

中文係呈二失手C,定係小四、小五的中文成績也未如理想?如果係大抽獎,又唔使睇每一科的成績既,不過仲有呈三,宜家開始補夠下,希望可以上返去B,咁起碼大抽獎保持係BAND1那組先。

joycechanwy 發表於 21-1-28 10:57
回覆 canadababy93 的帖子

中文係呈二失手C,定係小四、小五的中文成績也未如理想?如果係大抽獎,又唔使 ...
中文一直C, 無言, 同學中文大部份係B

canadababy93 發表於 21-1-28 11:02
中文一直C, 無言, 同學中文大部份係B

我覺得自行影響比較大,因為好多睇埋成績表,最好中學有數據,知道你小朋友小學出卷難

YmOra 發表於 21-1-28 07:22
今年自行申請交表期為4/1-18/1,小六學生如果想找到啱Banding嘅中學,就需要靠小學話你知嘅( ...

呈二 15/1(五)遞交 8/2(一)核對
2020/21年度中學學位分配行事曆
可參考以下學校網頁

http://www.wisdom.edu.hk/tc/admission.php?cate=1&id=2

次第名單有各申請人排名先後
但無各申請人屬Band幾A/B/C
中學只可從次第/校內成績估算

YmOra 發表於 21-1-28 07:22
今年自行申請交表期為4/1-18/1,小六學生如果想找到啱Banding嘅中學,就需要靠小學話你知嘅( ...

其他版友有d話三月,有d話二月尾,咁其實係幾時出?求解

Poyau 發表於 21-1-28 12:25
次第名單有各申請人排名先後
但無各申請人屬Band幾A/B/C
中學只可從次第/校內成績估算
謝謝解答

chasedream 發表於 21-1-28 14:28
其他版友有d話三月,有d話二月尾,咁其實係幾時出?求解

正確DD的描述應該係,1月:直資中學需要交出"申請者"之名單予"學位分配組"進行蒐集;1月:也是官津中學把自行的"教育局存根"遞交予教育局,當收妥所有學生的名單經處理後會一併响3月把"成績次弟名單"交予直資中學和官津中學。不過,雖然有些直資中學的取錄時間比獲得成績次弟早,但直中仍然可以取其報名學生群之次弟,個人認為,這個可能有幾百至過千的成績次弟名單對本屆申請者用不著,但對下年度嘅則用得著呢!這屆嘅直資申請者則可以參考番直資中學早年所獲得嘅那份至兩份或更多年度嘅成績次弟名單作本次的參考,就像本屆學生參照之前兩屆PS1資料一樣,我把直資嗰幾份早年所獲得嘅成績次弟資料叫作"直資版PS1參照數據"。不過,這些都是純粹個人估算,實際直中是否可以响較早時段只取呈1的次弟作參考,是否一定要跟大隊一定要响3月才可以獲得呈1加呈2之成績次弟呢?!就不知了。

YmOra,
咁講點解我小學喺十二月家長簡介已經估到有幾多個同學屬B1?
照你意思,唔係要加埋pre s1,在三月才交比中學!小學點解會咁早知?
謝謝

rsx 發表於 21-1-29 00:01
YmOra,
照你意思,唔係要加埋pre s1,在三月才 ...

我都想知,我地學校係有講呈1+呈2嘅平均名次,相知咩小學級一會排後?

rsx 發表於 21-1-29 00:01
YmOra,
照你意思,唔係要加埋pre s1,在三月才 ...

這個沒有衝突,而且我响較高之樓層59樓(請按此)的分享中係與你的觀點相同的,個人認為小學會响家長會或家長日前已完成呈分回報之工作才有比較準確之Banding供家長知道,這個由小學的"估算Banding"沒有與樓層71樓(請按此)的產生衝突,因為這裏講嘅係中學有一自行申請名單,而這份名單係由EDB規定咗要响3月才給"次弟"排名予中學,兩份嘢係唔同的,如果用番我樓層36樓(請按此)之比喻,小學家長會所俾嘅Banding係比喻中的"班名次",而响3月由EDB給予中學的次弟排名則是比喻中的"遊學團或學會"申請者們的名單次弟,兩者沒衝突沒有先後時序之""事件觸發""問題,可獨立發生。

YmOra, 萬分感謝詳細解釋
咁即係小學自己估的,可以偏差好大喎

YmOra 發表於 21-1-29 10:35
這個沒有衝突,而且我响較高之樓層59樓(請按此)的分享中係與你的觀點相同的,個人認為小學會响家長會 ...

可能我實在理解能力較差,36樓完全唔明...咁其實某d小學嘅20-30明仲會高過某d小學級一係點解?因我女兩次呈分平均成績係級頭 ,好驚...

rsx 發表於 21-1-29 10:51
YmOra, 萬分感謝詳細解釋
咁即係小學自己估的,可以偏差好大喎
...

純粹個人睇法,個偏差又未必好大喎?!因為小學也有她們多年的經驗,要評估自己學生的Banding應該不會相差得太遠呢!

chasedream 發表於 21-1-29 11:00

個人認為,應該無乜小學嘅級名次係20至30名嘅會強過某D小學嘅級1,就算有都會係極少數係咁!

你囡囡兩次呈分後屬級頭,雖然唔知貴小學係邊間,但"誤差"極都會係B1組別學生,不用過份擔心吧!

YmOra 發表於 21-1-29 11:22
個人認為,應該無乜小學嘅級名次係20至30名嘅會強過某D小學嘅級1,就算有都會係極少數係咁!

你囡 ...

我女係荃灣某間1-2線小學咋

chasedream 發表於 21-1-29 11:23
我女係荃灣某間1-2線小學咋

首先,自行申請期已過,無得再諗,跟住嘅係"大抽獎",而大抽獎則只需要考慮自己是否仍然企响B1組別就可以了。加上,貴校已經屬區內1線至2線小學,咁級頭嘅學生應該仍然可以係B1組別學生呢!

‹ 上一主題|下一主題