用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有無國際小學生/初中生轉番去傳統直資? ...
樓主: sayubemine
go

[其他] 有無國際小學生/初中生轉番去傳統直資? [複製鏈接]

RRDDragon 發表於 21-1-21 12:30
好奇一問,是跳一级定係留一级?

唔清楚,係舊老闆嘅女,冇問到咁多。

keep-calm 發表於 21-1-21 14:05
好幾年前,知道有人從IB國際小學轉去本地直資。佢話轉嘅原因係因為較適合小朋友性格。
...

我都有朋友個小孩讀了ESF K1/2, K3入了一間local 幼稚園,話小朋友轉local之後進步了,因為佢小朋友需要follow instructions一板一眼先學到野,對open question不知所措,我唔知係咪真不過起碼家長認為係咁。

964000 發表於 21-1-21 13:29
有需要冇話唔得嘅
馬死落地行
有冇睇王嘉爾的故事,佢父母係好辛苦咁支持佢讀國際學校,改變一生:

有人教到個仔感激父母捱生捱死,為佢付出。有人教出來,嫌父母唔夠有錢,虧欠佢。

964000 發表於 21-1-21 16:07
我都有朋友個小孩讀了ESF K1/2, K3入了一間local 幼稚園,話小朋友轉local之後進步了,因為佢小朋友需要fo ...

有咁嘅諗法多數似係家長唔敢放手覺得不知所措多啲

無可否認有啲小朋友需要多啲guidance,但同時佢地可塑性好高,「訓練」多幾年,習慣左個模式自然唔會再不知所措。

本身已經一板一眼,再去接受一板一眼嘅訓練,第時入大學俾professor / 出嚟做嘢俾老闆問個open ended question, 即刻企左喺度。

melobi12 發表於 21-1-21 16:27
有咁嘅諗法多數似係家長唔敢放手覺得不知所措多啲

無可否認有啲小朋友需要多啲guidance,但同 ...

認同!

keep-calm 發表於 21-1-21 14:05
好幾年前,知道有人從IB國際小學轉去本地直資。佢話轉嘅原因係因為較適合小朋友性格。
...

其實我覺得很多人也會這樣說,就算真是經濟問題或慳錢也不會說吧!但事實上我想不到什麼性格的小朋友會不適合國際學校。

Moonlight819 發表於 21-1-21 17:18
其實我覺得很多人也會這樣說,就算真是經濟問題或慳錢也不會說吧!但事實上我想不到什麼性格的小朋友會不 ...
我諗例如有啲小朋友唔鍾意講嘢,唔鍾意做 presentation,research,project 等等便不適合 IS。反而 LS 簡單啲背曬本 textbook,考試就 100分。

ckmammy 發表於 21-1-21 17:28
我諗例如有啲小朋友唔鍾意講嘢,唔鍾意做 presentation,research,project 等等便不適合 IS。反而 LS 簡單 ...

其實我自己就係呢啲唔鍾意講嘢嘅小朋友,小學讀LS的確成績好好,但中學去到外國郁啲就要同全班present 就知自己不足。

與其咁大個先嚟train 自己走出comfort zone(仲要啲功課深層次好多),倒不如細細個幼稚園時就由最簡單嘅 show and tell 開始練習。所以我唔認同唔鍾意講嘢嘅小朋友唔適合IS

melobi12 發表於 21-1-21 19:15
其實我自己就係呢啲唔鍾意講嘢嘅小朋友,小學讀LS的確成績好好,但中學去到外國郁啲就要同全班present 就 ...
你咁講都啱嘅。反而我個親戚 Form 5 嗰陣由 LS 轉 IS 就完全適應唔到。 可能咁大個已經習慣咗 LS 模式。

其實我自己就係呢啲唔鍾意講嘢嘅小朋友,小學讀LS的確成績好好,但中學去到外國郁啲就要同全班present 就 ...

我同意,之前我都掙扎過,我小朋友係比較內向、唔敢試新野、人群之中唔會出聲,被忽視果堆,愛守規矩,但我覺得宜家呢個世代及將來嘅世界,presentation skill, 創新,主動....比墨守成規更加重要,所以更加唔可以將被動嘅小朋友放喺本地小學,loop 喺傳統嘅框框

Agree, 細個唔習慣presentation, 大個會面對好多困難。

以前睇過一篇本地地區名中學校長訪問,學生首先最重要係坐定定接收知識!

其實記性好專心唔怕悶讀LS係可以讀得好好,慳水慳力,如魚得水,背晒巳識又高分唔洗搞咁多野,交到成績,人人要求不同,始終要走出comfort zone不易,各適其式。

melobi12 發表於 21-1-21 16:27

有咁嘅諗法多數似係家長唔敢放手覺得不知所措多啲 :thinki ...

其實小朋友係需要好多guidance, 但不是instructions , 好多家長分不清楚

swarovski2011 發表於 21-1-20 11:50
我老公有同事由小學讀國際學校到中學轉去真道,聽個同事講是因為家庭經濟上有壓力,所以最後要轉走
...

今年好多咁嘅case,我知耀中已經有幾單,主要係香港經濟惡化,家庭主要經濟支柱成員大幅減薪或者生意失敗。有個case,由於細路既中文程度弱,由year10轉去普通中學讀中一。變相降左兩級,都幾慘。

回覆樓主:

咁樣對小朋友影響真的很大

回覆樓主:

我大囡傳統學校,細仔會將入續國際學校小一。
傳統學校treat students as collective, 國際學校會當佢地是individuals。傳統學校的確對於會乖乖坐定,聽指令的學生比較著數。有啲發展教慢的小朋友未必唔叻,而係傳統學校要一大班人跟上進度,家長要睇學業緊啲。
我比仔仔讀國際學校係因為佢鍾意同人交流&表達意見。我唔想佢讀LS呢啲性格變左係缺點埋沒左。所以節衣縮食比佢讀IS都值得。
同埋好似樓上講,未來要學知識唔難,反而好多soft skills仲種要。

booboozi 發表於 21-1-28 11:37
我大囡傳統學校,細仔會將入續國際學校小一。
傳統學校treat students as collective, 國際學校會當佢地是i ...

大囡會轉去 IS?
小朋友會互相比較 學校情況?

幾年前聽個IB學校既校長話唔係個個小朋友都鐘意國際學校。佢話佢初初俾自己個女讀國際學校但阿女唔鐘意, 轉番去傳統學校就如魚得水。亦聽過有個妹妹讀ICS讀得唔開心, 跟住考左入DGS日日快快樂樂上學去。上年亦識得有個小朋友由VSA轉去崇真。有小朋友真係鐘意本地學校環境同學制多啲, 唔一定關屋企經濟事。
‹ 上一主題|下一主題