用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 海外升學
go

[其他] 海外升學 [複製鏈接]

我女今年dse,佢已經想去海外留學,去讀nursing 。讀完之後喺嗰邊做嘢生活。不過屋企又唔係太有錢,佢又想去啲歐美地方,想問邊啲歐美地方係平啲(一家四口年薪40萬
   1    0    1    0

除非有奬學金,或是本身有積蓄,我覺得好有難度。

四口子 發表於 21-1-19 18:54
我女今年dse,佢已經想去海外留學,去讀nursing 。讀完之後喺嗰邊做嘢生活。不過屋企又唔係太有錢,佢又想去啲 ...

阿女肯邊返學邊返工做part time job 嗎?

澳洲留學生可合法上學期間每周返最多20小時part time job. 學校假期(包括暑假)仲可以番full time.

澳洲最低工資為全球最高,時薪為19.49澳元(約106港元),每周為740.8澳元(約4024港元)。

仲有,澳洲護士缺人,讀完書留低應該唔難。

我喺澳洲讀書果個年代,好多香港去留學生都係自給自足。

雖然辛苦,但唔係無可能!

我女今年dse,佢已經想去海外留學,去讀nursing 。讀完之後喺嗰邊做嘢生活。不過屋企又唔係太有錢,佢又想去啲 ...

nursing或醫護行業在美加要求英文程度高(IELTS 7),在香港讀完申請技術移民會比較實際。

囡囡英文好嗎?如果英文唔好好難去歐美做護理,其次要預约一百萬去讀書,就算孩子能自己揾生活費,每年學費食住生活最少預2X萬以上,否則唔夠錢孩子又要擔心生活费又要分心去工作,畢唔到業就大獲,若以上都不是問題,可考慮澳洲或加拿大,否則不如响香港讀完大學再考慮出國吧!

洋蔥頭媽咪 發表於 21-1-21 08:18
囡囡英文好嗎?如果英文唔好好難去歐美做護理,其次要預约一百萬去讀書,就算孩子能自己揾生活費,每年學費 ...
如果去法國呢?囡囡識法文

四口子 發表於 21-1-21 10:47

呢個就唔知,等其他網友解答。
北歐其實都有免費教育,但要留意當地語言,而且聽聞有歧視華人,就算讀完好似都冇乜人會留低,如果打算讀完會留低工作或一併移民,澳/加相對會好啲。

https://transferwise.com/zh-hk/blog/study-in-germany-fee

可以考慮德國。
我唔清楚係點,只係聽過下。

meilo    發表於 21-3-8 23:42

年薪40萬,咁可以用嚟讀書嘅每年又有幾多?

Goggle 海外留學費用,有多冇少:

https://www.beagazine.com.hk/hot-topics/【最新海外升學攻略】八大熱門海外升學地點學費/

醫療有關嘅科目,語言要求一定高,否則難以溝通。

香港人去法國讀書好似比較便宜的,但生活費貴,你可以搵啲資料參考吓

想讀完留低不二選係澳、加~話虽澳洲可打工,但而家covid, 唔易……

去法國讀大學只要法語在DELF水平試達標就可以:https://hongkong.consulfrance.org/Study-in-France,6912
如果不是巴黎的大學,其他法國城市的生活費會便宜很多。法國領事館有升學的諮詢服務,你和你女兒可以去了解一下。

英國、新西蘭,不過學費應該冇咁平

加拿大北克省,應不太便宜

去加拿大的曼尼托巴省,温尼泊讀大學係最平,應該你可以負擔到,每年幾萬元港幣學費,當地生活費連住宿,每月壹萬元港幣可以。
‹ 上一主題|下一主題