用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 回复家長:國際學校和本地學校的各自優勢 ...
樓主: annie40
go

回复家長:國際學校和本地學校的各自優勢   [複製鏈接]

回覆 stillgood20 的帖子

溝通到已經是超標了,捲舌頭的爺們日子,應該無我份。

annie40 發表於 21-2-22 21:41

感謝推介。

謝謝你的回复.

妳囡囡和她學姐能夠到中國見識一下.

將來, 必定一番作為.

我細囝暫時太內向.

現在, 希望首先明年完成大學課程.

有幸, 再有機會或意願, 在港完讀master.

最近, 我自己為亞囝留意一下國內大數據的大學狀況.

上海复旦大學, 是國內第二.

而第一是湖南, 中南大學.

個人想, 現時, 世界的系統, 慢慢變成中, 美兩種.

有可能, 大數據也一樣.

由學術, 以至應用.

14億人的數據量, 經濟改變的速率.

中國應該有一套自己的標準.

annie40 發表於 21-2-22 22:02
回覆 ABC-DAD 的帖子

北京多茶舍,估計普通茶舍也有定期茶藝班吧。不然會找老朋友幫我預約。
仔細個都係咁踎係故宮廣場睇老人用水係地上寫大字,幾個細蚊仔去旅行,係得佢睇得津津有味。
鴻圖未必一定係同創業有關嘅。志向而已矣

只要落腳點正確,大數據學科是有錢途+有前途呀。

品味自成一格,難得,難得。
這個年代的孩子最缺乏的不是讀書成績和學歷,而是日常「做自己」的自信!

annie40 發表於 21-2-23 22:25

品味自成一格,難得,難得。
好奇心驅使啩。題外話,要不受干擾,成長能夠做自己,又要培養目標感上進心,談何容易呢,難在脫離家庭文化嘅 牽制,主要睇下家長有幾多空間放出去啫,要頂住一啲目光又要支援。

引用前北大校長王恩哥向新生發表訓話的節錄
年輕人要插上兩個翅膀
一個叫志向
一個叫毅力
如果一個人有了這兩個翅膀,他就可以飛得高,飛得遠.

當社會氛圍只鼓勵學生去做醫生律師,學生還有得選其他志向嗎?

父母要做好的不是培養志向,而是保育志向,不受儍人文化干擾吧!

至於毅力,跟自律和習慣有關,最佳教養期應該在12歲之前吧!

ABC-DAD    發表於 21-2-24 12:20

簽名被屏蔽

annie40 發表於 21-2-24 10:55

大巧不工大音聲希大象無形

stillgood20    發表於 21-2-24 14:15

jli008 發表於 21-2-24 11:08

所以歸根究底都係睇父母自己,每個孩子先天基本上都是聰慧的,好多都係後天過份催谷影 ...
知之為不知是知也

annie40 發表於 21-2-24 10:55

好好嘅校長自然係好嘅學府啦
‹ 上一主題|下一主題