用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國Foundation course
go

[英國] 英國Foundation course   [複製鏈接]

今年讀中四, 2022年想去英國入讀foundation.
想搵同路人一起研究下.
   18    0    0    0
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

点解讀foundation..?

已踏入高中課程, 已經好難搵學校插入, 讀完中五後可以讀一年foundation再入大學.
[img align=right]http://www.hk-laufamily.com/_783.gif[/img]

讀完中五,讀中六.考DSE再報英國大學Year 1.

想早一年過去讀.

甘心急讀大學?

Zsokol 發表於 21-1-19 11:08
点解讀foundation..?
如果有心儀既大學同心儀既學科,其實讀大學開既foundation都係唔錯既挑選。

王家爸爸 發表於 21-1-19 18:24
如果有心儀既大學同心儀既學科,其實讀大學開既foundation都係唔錯既挑選。
恕我講嘢直言,foundation只係比成績未能達到該校要求而多一個途徑入讀而設立. 根本就吾係什麼正常課程. 唔明白点解要放棄一個正式入學途徑而走另一條小路.Foundation有佢自己風險, 值吾值得就自己想清楚.

TAIOU4    發表於 21-1-24 10:58
kittttty    發表於 21-1-22 16:06

Zsokol 發表於 21-1-20 09:51
恕我講嘢直言,foundation只係比成績未能達到該校要求而多一個途徑入讀而設立. 根本就吾係什麼正常課程. 唔 ...

同意。最正路係中四後去英國讀A level,independent school唔會揾唔到學校收。

foundation course 都要睇吓邊間大學, 當然如果成績好, 咁緊係直入大學一年班, 但係如果差少少, 又唔想是但讀一間的話, 一間排名高的大學開的FOUNDATION COURSE, 我覺我係一間唔錯的選擇

恕我講嘢直言,foundation只係比成績未能達到該校要求而多一個途徑入讀而設立. 根本就吾係什麼正常課程. 唔 ...

我個人會選擇應考公開試後上大學,但有人亦想慳時間,想行其他路。我朋友孩子的情況可以比大家參考:
早兩三年,考完GCSE ,個孩子跟父母想唔讀GCE AL, 改讀Foundation,父母又批准。讀第一個學期就出事啦,數學科好深,追左 2 semesters 都唔meet requirements,最後得不償失,要讀兩年foundation。選擇咩教育制度,真係要好清楚自己能力,和適唔適合,唔好人揀自己又揀。  認同你所講「值唔值得就自己想清楚。」

我諗你誤解咗foundation,入大學既傳統方法係AL,但係除咗AL之外,仲有好多方法。理論上只要唔係AL,例如IB、DSE都唔係正統。
現實係,如果佢個小朋友有心儀既大學同埋心儀既學科,foundation係最簡單既方法。當然讀foundation唔係完全無問題,就係好多大陸人讀(佢哋大部分人都要讀foundation),如果小朋友同家長都唔介意,其實無問題。

TTEE1819 發表於 21-1-20 13:24
我個人會選擇應考公開試後上大學,但有人亦想慳時間,想行其他路。我朋友孩子的情況可以比大家參考:
早兩 ...
有啲名既大學既foundation其實比AL深,所以如果讀得掂,大學第一年會讀得輕鬆。

王家爸爸 發表於 21-1-20 18:23
我諗你誤解咗foundation,入大學既傳統方法係AL,但係除咗AL之外,仲有好多方法。理論上只要唔係AL,例如IB ...

想問畢業後第一份工作,有亮麗公開試成績(e.g. DSE, AL, IB) , 會否有優勢?用Foundation 入大學,HR 會不會介意?

ladysasa 發表於 21-1-20 18:30
想問畢業後第一份工作,有亮麗公開試成績(e.g. DSE, AL, IB) , 會否有優勢?用Foundation 入大學,HR 會 ...
你申請小學時,學校睇唔睇你嬰兒爬行比賽冠軍張證書?

好既foundation,其實唔容易入。我識朋友既小朋友,幾年前唔讀排名低啲既大學(其實都唔差既),去讀倫大既foundation。

回覆樓主:

在香港若以插班生身份入讀名校,唔通畢業後會被睇低一線?!

識人讀foundation 一樣入到Durham, Bristol, UoL, Sheffield, Manchester 條條大路通羅馬,無話一定要用A level入大學先正統。只係入學途徑啫,如果大學成績亮麗,邊會有HR介意。何況大家都係從Year 1 開始讀到畢業

我囡係沙士BB,正常係今年2021考完DSE後拎成績去搵大學出offer, 但2019年尾我同阿囡商量後,社運事件已經改變好多後生既一輩,跟住又爆新冠,我地一家商量後舊年過完年後決定比阿囡早一年去先讀foundation, 因為Agent 話大學既foundation course 係比同學容易掌握學習技巧,比較容易啲一步一步黎開始新學習模式,佢見有啲同學考完香港公開試後拎成績去攞offer, 有時考得唔好想讀都冇offer, 反而早一年讀foundation, 大學收咗你後讀,佢事後問呢班同學仔,佢地上大一後,無新生咁倒瀉籮蟹,好開心聽咗agent 講早一年讀,亦好彩屋企經濟負擔到多一年,因為foundation 學費比大一至大三貴。

我囡去咗英國幾個月了,雖然疫情好壞,但大家商量後決定去讀,感恩個囡真係大個咗,事事學做,事事唔明問,自己解決問題多咗,感恩了。

以上經驗希望幫到樓主。

去報果間大學既foundation, 就只能讀果間大學既學位,有同學讀咗foundation後,諗清楚自己要咩,大一轉咗科,後尾畢埋業。

Foundation 係比唔同科既同學仔讀,所以好flexible可轉科,你可以問下agent.

經foundation 入你想入既科比用公開試成績拎offer 相對容易。

hongkeikei 發表於 21-1-20 21:15
在香港若以插班生身份入讀名校,唔通畢業後會被睇低一線?!

識人讀foundation 一樣入到Durham, Bristol,  ...

咁我公司會睇經那個途徑入大學咪係小數?

TAIOU4    發表於 21-1-24 11:03
‹ 上一主題|下一主題