用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 羅定邦 VS 聖道迦南
go

羅定邦 VS 聖道迦南 [複製鏈接]

請問有冇用家分享或者大家有何高見?羅定邦 - 己有offer, 就黎到註冊deadline
聖道迦南 - 前日zoom interview, 唔知幾時有offer, 面試其間覺得老師好caring

囝囝讀藍田1線小學, 英文好, 中數一般...(老師話屬B1C-B2A)
官塘B1津校好難入, 但又想比佢入英中, 兩間唔知點揀?
感覺聖道迦南校舍新D, 但羅定邦好似師資教學經驗多D
大家會點揀?
   6    0    1    0

lisablackpink 發表於 21-1-18 10:42
請問有冇用家分享或者大家有何高見?羅定邦 - 己有offer, 就黎到註冊deadline
聖道迦南 - 前日zoom intervie ...

1C都冇需要入聖道和羅定邦。羅定邦成績較好,英文也較聖道好。

呀仔想入蒙民偉, 但我擔心太進取, 我又唔想玩大抽獎

Fanny_ma 發表於 21-1-18 10:47
1C都冇需要入聖道和羅定邦。羅定邦成績較好,英文也較聖道好。
呀仔呈3失手, 中英數BAC相信B1C好邊緣, 我都唔想佢升到中學變包尾

lisablackpink 發表於 21-1-18 10:54
呀仔呈3失手, 中英數BAC相信B1C好邊緣, 我都唔想佢升到中學變包尾
Jm 你都唔使咁極端啊,兩間都band2。一間就直程冇好過,一間就跌band跌到七彩。

Fanny_ma 發表於 21-1-18 10:56
Jm 你都唔使咁極端啊,兩間都band2。一間就直程冇好過,一間就跌band跌到七彩。 ...
邊間冇好過? 咁我自行都會搏一搏官官/蒙民偉既, 只係想要個後備offer, 到時再拎返張飛

回覆 lisablackpink 的帖子

邊間小學呀  , 咁快呈三 。我哋學校安排3月底呈三

fannychan88 發表於 21-1-18 11:07
回覆 lisablackpink 的帖子

邊間小學呀  , 咁快呈三 。我哋學校安排3月底呈三
手快快打錯, 呈二先係呀!

lisablackpink 發表於 21-1-18 11:04
邊間冇好過? 咁我自行都會搏一搏官官/蒙民偉既, 只係想要個後備offer, 到時再拎返張飛
...
聖道冇做起過,而羅定邦所謂「豐富」的教學經驗,就是完美示範如何將一所band1英中,降格做band2直資。

沙田培基, 播道, 中基都不錯. 你兩間7月再申請都得.

LOKLOK89 發表於 21-1-18 11:20
沙田培基, 播道, 中基都不錯. 你兩間7月再申請都得.
非常正確,再加多間基崇,我睇好會升上band1。

LOKLOK89    發表於 21-1-18 11:23

回覆樓主:

聖道迦南2020年整體表現未如意
只有5科(英文/通識/M2/ICT/音樂)
合格率略高於全港平均

STCC School Plan and Reports
https://www.stcc.edu.hk/en/school-plan-and-reports

1920 School Annual Report (p.32)
https://www.stcc.edu.hk/sites/default/files/files/1920_school_annual_report.pdf

Overall performance of 2020 was not satisfied. In terms of the passing rate, there were only five subjects, English, Maths M1, LS, ICT and Music slightly above HK average.

謝謝各位資訊!

lisablackpink 發表於 21-1-18 11:04
...
陳瑞祺會晤會考慮?

回覆 christy2011 的帖子

會唔會好谷? 男校係咪數理強D? 因我仔數學興趣一般...

用什麼標準評定學校unsatisfied,點為之間學校做唔起?有部分學生的確能力不高,需要學校更多包容關顧,如果每間中學都將DSE成績當公司業績,以升band為首要目標,咁能力較差嘅學生可以讀咩學校呢?
百貨應百客,如果有信心自己嘅細路有潛質喺中學階段谷上去好成績當然要揀升值學生,否則係唔係應著眼於學生嘅身心發展多於崔谷成績呢。

我女11月in聖道
當時佢係第一間收咗我女
我有留位
但之後羅定邦收左我女
我就放棄左聖道
去左羅留位
羅嘅語境非常好
同埋活動教學嘅
同我女間小學好似
所以我揀羅
最重要係我女鍾意羅多過聖道

回覆 kennyklt 的帖子

冇錯, 我自己係過來人, 讀過傳統地區名校, 當時學校只顧催谷, 諗返起都係靠自己, 冇乜老師關愛...當然我想我個仔入到好banding學校, 但佢又唔係好叻既材料...真心想搵適合佢rather than成績催谷既學校. 真係煩惱

ballball_cnd 發表於 21-1-18 14:55
我女11月in聖道
當時佢係第一間收咗我女
我有留位
恭喜! 最重要呀女喜歡, 家長又滿意

ballball_cnd 發表於 21-1-18 14:55
我女11月in聖道
當時佢係第一間收咗我女
我有留位
羅定邦所謂英文語境好,只係削弱其他部門資源而來,例如減其他科人手,逼走年資高人工高的老師,接近全校老師幫手教英文,但4+以上比率一樣低過全港,學生writing grammar錯到七彩。
‹ 上一主題|下一主題