用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 9/2021 開學機票問題
go

[英國] 9/2021 開學機票問題 [複製鏈接]

女兒今年首年入讀寄宿學校,最消息到英國要隔離10天,不知大家會幾時訂機票同諗住早幾多日離港呢
   1    0    0    0

blonwingpig 發表於 21-1-17 11:55
女兒今年首年入讀寄宿學校,最消息到英國要隔離10天,不知大家會幾時訂機票同諗住早幾多日離港呢 ...
到英國後會在那隔離? 你陪女兒去英國開學?  我孩子不是第一年過去, 通常等學校出 email 通知要隔離既學生點安排佢地才決定點去安排機票等問題

好多寄宿學校都會安排宿舍比學生做隔離,你可以先問問學校,我仔暑假時可以比學生提早2星期返宿舎。

blonwingpig 發表於 21-1-17 11:55
女兒今年首年入讀寄宿學校,最消息到英國要隔離10天,不知大家會幾時訂機票同諗住早幾多日離港呢 ...

9 月? 過多幾個月再念啦依家取消corridor 到2 月中。 可能到時唔使隔離呢

王家爸爸    發表於 21-1-17 22:18

係啊,今年首年會陪女兒去英國,多謝各位回覆🙏

今年變數太多,唔會咁早買機票。

回覆樓主:

如果9月開學,大家會幾時訂機票?

task 發表於 21-1-17 20:52

幾時先開學,或者開唔開倒學都未知,真係唔敢訂機票住,就算想訂咗前,都可能要改完又改,預要隔離同唔洗隔離已經至小有5-6天分別,要有心理準備

回覆 kct18 的帖子

如果九月,咁快訂機票?
不過我估到時應該冇問題掛,而家有疫苗呀嘛,唔使隔離吧!應該冇咁灰嘅,仲有成半年

又開始到而家都成年幾😅

我呢d依家到底Lent half term? lent term break? 定幾時返去都未知咪仲多uncertainties。 所以9 月更加唔唸住啦。 搞掂今個學年先算

提早兩、三個星期去,要隔離就隔離,唔駛隔離就用嗰兩、三個星期全國旅遊,當俾小朋友適應。

如果是9月,我覺得暫時唔好訂住,變數太大,待疫情好轉一點點再諗。

隔離令應該唔會去到九月,睇定啲先,唔使咁快訂機票

咁一於睇定啲先才買機票😁

想問吓大家機票係經 educational agency 訂、travel agency 訂、定自己上網訂?

如果 term break 唔會每次都返香港,係咪唔洗買留學生機票?

culver 發表於 21-1-22 20:06
想問吓大家機票係經 educational agency 訂、travel agency 訂、定自己上網訂?

如果 term break 唔會每次 ...

上網或用手機check左價錢,如岩,就直接call airlines做booking. 如果買student bundle ticket, 貴好多,但flexibility 大和多一件行李。但我唔考慮,因為一套直航機票5千至8千都有,最貴係聖誕,9千幾, 平過bundle tickets 。

culver 發表於 21-1-22 20:06

如果 term break 唔會每次 ...

我用旅行社方便聯絡。
如果term break吾返,即逗留長,以國泰為例逗留超過兩個月,就學生套票抵,可以而家訂位,七月才決定出唔出,早訂可以霸左最低K class 先。
如果英航及維珍就要再計,可能散買抵不用學生飛。英航又係可以hold七月才出飛。

cfs 發表於 21-1-22 20:28
我用旅行社方便聯絡。
如果term break吾返,即逗留長,以國泰為例逗留超過兩個月,就學生套票抵,可以而家 ...

Thx for the tips! 即係一年都唔飛返香港一次係唔洗買學生機票,是嗎?

咁可唔可以第一程 HK-UK 買單程機票?

culver 發表於 21-1-23 22:47
Thx for the tips! 即係一年都唔飛返香港一次係唔洗買學生機票,是嗎?

咁可唔可以第一程 HK-UK 買單程機 ...

如果你一整年都唔打算返香港, 買兩張單程票可能會仲簡單。

可以買香港至英國單程機票,有學生簽證,唔會被拒絕入境。

summerhotel1 發表於 21-1-24 05:42
如果你一整年都唔打算返香港, 買兩張單程票可能會仲簡單。

可以買香港至英國單程機票,有學生簽證,唔會 ...

明白晒!謝謝大家
‹ 上一主題|下一主題