用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問如果協恩同瑪利曼點揀好?
樓主: epcepcep
go

請問如果協恩同瑪利曼點揀好?   [複製鏈接]

epcepcep 發表於 21-1-15 11:52
報咩學校都係老師俾意見,我根本就唔識,本來最初想近近哋報藍田聖保祿就算,但老師話唔好,最後報咗三間直資, ...
所以呢個就係導致問題的原因。
其實而家仲有時間,因為4月自行先放榜,可以用呢個時間好好睇一睇,爬一爬文,協恩同MSS的差異,書是自己小朋友讀,所以唔可以懶,睇多啲唔同既文章、評語,因為呢兩間學校都有頗大風格上的差異。有時,要清楚自己想點,唔好只聽人講,慢慢縮窄範圍,被自己太多選擇,反而未必係好事。

其實好多時老師只按成績去幫學生選校,當然老師意見可以參考,但最了解孩子的始終是孩子本人及家長,所以家長真係要花多少少時間。其實你選的也是一級女校,但每間女校的女生氣質也不同:有的平民啲,有的比較高傲,有的比較斯文.....所以你趁有時間,真係要同囡囡了解吓每一間學校,囡囡性格適合邊一間也很重要,始終要在那裏渡過六年光陰。

今年兩間女津在EK 好多人討論,九龍的是上智,港島的是瑪利曼。如果HY 和MSS 比較的話,HY 比較全面。MSS 校風自由,英文好,但現今社會單單語文好又看來未必足夠。到兩校面試,實地考察過後可能幫到你二者選其一。

creambun 發表於 21-1-15 12:52
今年兩間女津在EK 好多人討論,九龍的是上智,港島的是瑪利曼。如果HY 和MSS 比較的話,HY 比較全面。MSS  ...
認同起社會上唔可以只有語文好,小朋友要有全面發展。MSS的英文成績較優秀(一眾直私津比較下)及教學風格起香港津校上係好少數,所以起EK被冠以「英文好又自由的學校」,但其實MSS起學生發展上都係好全面,當然,同直資比較,因為資源問題,都係有少少距離。想表達係,應該從多方面了解學校,唔可以只從ek上去了解。

jacknetpass    發表於 21-1-15 13:48

creambun 發表於 21-1-15 12:52
今年兩間女津在EK 好多人討論,九龍的是上智,港島的是瑪利曼。如果HY 和MSS 比較的話,HY 比較全面。MSS  ...
請教下HY邊方面比較全面?
MSS 如果得英文好, 又點可能多過50% 入三大? 難道個個英文系

EK 最多人講應該係"四大女直"吧. 多D人分享下唔同學校係好事.

jacknetpass    發表於 21-1-15 13:51

cafeva 發表於 21-1-15 13:50
MSS 如果得英文好, 又點可能多過50% 入三大? 難道個個英文系
我都唔想講呢個數據出嚟,費事有利益關係

HY 去年成績優,公認拔尖率高

以我所知,MSS 高中放洋率高,DSE 4+成績優, 入三大還有>50%多,想知道協恩入三大率大約有多少? 可以給樓主參考下的

jacknetpass 發表於 21-1-15 14:03

以我所知,MSS 高中放洋率高,DSE 4+成績優, 入三大還有>50%多,想 ...

MSS初中放洋已經澎澎聲了,似乎係咁~~~

jacknetpass    發表於 21-1-15 14:06

不如等阿女了解多啲再睇佢想去邊度?

MSS 除英文成績比較特出,其他科目亦很不錯。hkpapa852 有多間女校成績比較的帖子,相信好多家長亦睇過。大家都知你是MSS粉絲,在你眼中MSS 是完美但唔需要一有其他人提出MSS 的少少不足就搵交嗌

PTL_L 發表於 21-1-15 13:25
認同起社會上唔可以只有語文好,小朋友要有全面發展。MSS的英文成績較優秀(一眾直私津比較下)及教學風格 ...

當然知道MSS 英文成績好,如果女校計只在DGS 及SPCS 之後。因為今次是同直資HY 比所以 說HY 比MSS 全面。如果同其他津校比,MSS 當然不遜色甚至出色。

creambun 發表於 21-1-15 15:44
當然知道MSS 英文成績好,如果女校計只在DGS 及SPCS 之後。因為今次是同直資HY 比所以 說HY 比MSS 全面。 ...
但因為你所提及的「MSS 校風自由,英文好,但現今社會單單語文好又看來未必足夠」,讓人感覺是想提出MSS只有英文好,而唔夠全面,語文好仍不足以應付現今社會。我想唔單止我有呢種睇感覺,你睇下有其他網友都有回應,就知都有同我差不多既感覺。

wrong quote...

to creambun:

既然你無法解說就不討論了

以我所知,MSS 高中放洋率高,DSE 4+成績優, 入三大還有>50%多,想 ...
我搵唔到HYS 三大資料. 要問hkpapa852

jacknetpass    發表於 21-1-15 18:24

PTL_L 發表於 21-1-15 15:54
但因為你所提及的「MSS 校風自由,英文好,但現今社會單單語文好又看來未必足夠」,讓人感覺是想提出MSS只 ...

所以,MSS咪一路強調多方位培育學生,只係,有網友誤會只靠語文,又所以,唔認同佢哋傳統風格,真係唔好揀~~~

cafeva 發表於 21-1-15 16:00
我搵唔到HYS 三大資料. 要問hkpapa852

HYS JUPAS Result 2020

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3842675

jacknetpass    發表於 21-1-15 18:25
cafeva    發表於 21-1-15 16:11

Poyau 發表於 21-1-15 16:09
HYS JUPAS Result 2020

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3842675
impressive!
所以我第一個回應就話HYS 比較衝業績.

PTL_L 發表於 21-1-15 15:54
但因為你所提及的「MSS 校風自由,英文好,但現今社會單單語文好又看來未必足夠」,讓人感覺是想提出MSS只 ...

你指另一MSS粉絲?如果你覺得我冒犯了MSS, 那麼深感抱歉!

cafeva 發表於 21-1-15 15:59
wrong quote...

to creambun:

以後還是少説MSS 為妙 或者所有 VS 都說 MSS for sure ..........

MSS外地升學比率遠高於HYS
對比S1人數少於一半本地升學

畢業生出路
2020年 HYS | MSS
人數 163人 | 98人

港大 20% | 29%
中大 29% | 9%
科大 9% | 7%
-------------------------------
三大 58% | 45%
理大 10% | 6%^
城大 5% | 2%^
五大 73% | 53%^
-------------------------------
浸大 2% | [·]
教大 1% | [·]
八大 76% | [·]
其他 2% | [15%^]
學位 78% | [<68%^]
副學位 6% | [^]
本地 84% | 68%
外地 16% | 32%
總數: 100% | 100%

^ MSS
   無學位/副學位明細
   其他15%: SPACE, HKAPA, HKBU, HKCC, OUHK, Lingnan, CIHE and TWC.

HYS
http://www.hys.edu.hk/school-report-school-plan/

School report 2019-2020 (p.26)
http://www.hys.edu.hk/common/school_reports/School%20Report_1920.pdf

MSS
http://www.mss.edu.hk

Sch. Annual Report 2019-20 (p.13)
http://www.mss.edu.hk/AdminReport/2021/annualreport1920.pdf

jacknetpass    發表於 21-1-15 18:40
‹ 上一主題|下一主題