用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Malvern
go

[其他] Malvern [複製鏈接]

請問有沒有Malvern家長分開下 讀書環境,師資 如何? 學費比較貴,值得嗎?是否有每年級都有Forest School programme ? 是否local students 比較多? 我有興趣報仔仔報名,因為沒有track record, 想問問意見,謝謝
   2    0    1    1

我小朋友疫情期間讀過prep低年級半年,真係返學嘅日子唔多
個人覺得老師有啲Hea(可能係個別例子),上網交功課求其俾個like就算
Forest school 只有 prep 1 同 2 才有,正常兩個禮拜有半日
我哋班23個小朋友,只有一個係外國人姓,其他應該都係中港台
坦白講覺得性價比不高,所以已經轉走咗

Jill_stuart 發表於 21-1-14 07:57
我小朋友疫情期間讀過prep低年級半年,真係返學嘅日子唔多
個人覺得老師有啲Hea(可能係個別例子),上網交 ...

Can you share a bit more? On the % of foreign student?

liubabyliu 發表於 21-1-14 10:36
Can you share a bit more? On the % of foreign student?

我不知道其他班的比例,但在我小朋友班,23學生中有一至兩人是非中港台的名字,與我本來的期望有點落差

Jill_stuart 發表於 21-1-14 11:42
我不知道其他班的比例,但在我小朋友班,23學生中有一至兩人是非中港台的名字,與我本來的期望有點落差
...

其他中港台小朋友平時上堂都會講英文? 最後轉左去那一間?

liubabyliu 發表於 21-1-14 12:00
其他中港台小朋友平時上堂都會講英文? 最後轉左去那一間?

已pm

回覆 liubabyliu 的帖子

想知道轉去那裏,可PM我嗎?

我小朋友是PREP 6, 整體上對學校滿意, 師資很理想, 因為我希望是英籍老師為主, 而不是印度籍, 教學方法是我所期望的, 因為都是認同IB課程著重訓練學生的理解能力及邏輯思維,以及貼合現時社會的學習模式。學校是直接與英國母校聯繫的, 校長由母校委派來港, 每星期均會詳細向家長以EMAIL交代學校情況. 感覺校長是很有熱誠教學的人.
至於學生, 我小朋友那班, 初步瞭解是持有外國PASSPORT的港人較多, 亦有其他國籍同學

我想問是否全部人直升FY1? 定都要再考?

回覆樓主:

Malvern College Hong Kong

2019/20 School year
Local 243 (37.8%)
Non-local 400 (62.2%)
Total no. of students: 643 (100%)

回覆 Jill_stuart 的帖子

很誇張呢。

BebeCandy 發表於 21-1-14 15:26
我小朋友是PREP 6, 整體上對學校滿意, 師資很理想, 因為我希望是英籍老師為主, 而不是印度籍, 教學方法是我 ...
小朋友能否說到流暢英文?你的小朋友是否在malvern 讀Y1至Y6?

我聽我小朋友講,在校只是英文,及中文課說普通話,可能因為她的朋友不是香港人;不過,在上zoom lesson時,時不時聽到d小朋友在等緊上課期間都係用英文傾計

關於學校,我覺得這link亦可看看:

https://whichschooladvisor.com/hong-kong/school-review/malvern-college-hong-kong

我小朋友從kindergarten讀到依家prep2,我同先生認為除了學費方面其他都滿意。依家班上有20個小朋友左右,好像2-3位係外國人,但基本都係英文交流。中文其實教得難同快,係以內地人教版教材,簡體,一年級教完拼音。小朋友翻學好開心,同老師同學關係亦好好,平時鍾意閱讀(應該係學校培養)。

Unocole 發表於 21-3-16 16:28
我小朋友從kindergarten讀到依家prep2,我同先生認為除了學費方面其他都滿意。依家班上有20個小朋友左右, ...
學費都真係幾貴, 由Kindergraten PN 讀起?

回覆 peter1 的帖子

插班K2,幼兒園讀左一年。

回覆樓主:

我仔仔由Prep1 讀到現在Prep3, 老師在Zoom課準備充足,而現在日日返學都好開心,Malvern College采用IB課程教學,而且是小班教學,所以學費相對較貴。一班20人左右,我覺得這樣學習成效較高。

小朋友在學校也能說流利英語。而自Prep1起已培養良好閱讀習慣。

最可惜是疫情不能享用游泳池設施,及Prep3 已再沒有forest school, 其他我覺得都滿意~

我們也剛考上英國the downs MalvernPrep School, 下年就準備去開學了!
‹ 上一主題|下一主題