用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 數學公開比賽報邊間比學校好D?
樓主: CARMA
go

數學公開比賽報邊間比學校好D? [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

CARMA 發表於 21-1-11 22:39
香港青少年數學挑戰賽  學校團體賽 攞亞軍,
呢個係分區?其實我覺得已經唔易攞,當然如果係總決賽就更加好!

恐龍家

小曳人 發表於 21-1-12 19:53
你個雙優係幾多歲攞?我發現識欣賞WCT 嘅人唔多,朋友當中有係有該年度最細年紀雙優,又或者雙優年份係小三 ...

我才不管多少歲,也不理其他人考得怎麼樣,自己在三個獎中最好的只能寫一個當然就寫上,很簡單的道理,你這是自尋煩惱

醒目開學勳章 貢獻勳章

xiaoniuniu 發表於 21-1-12 21:51
我才不管多少歲,也不理其他人考得怎麼樣,自己在三個獎中最好的只能寫一個當然就寫上,很簡單的道理,你 ...
我只想講唔夠突出
我沒有這方面的煩惱,並無選擇困難症
恐龍家

小曳人 發表於 21-1-13 06:55
我只想講唔夠突出

明白,謝謝(emoji)

小曳人 發表於 21-1-13 06:55
我只想講唔夠突出

不過是真的網上討論WCT的人不是很多,其實也不知道有沒有中學欣賞這個test,其實我也是學校通知家長報名,我才第一次知道有。反而華夏盃很多人識。不過小朋友沒有什麼突出的獎,就盡力拿出自己最好的獎項爭取好的中學

醒目開學勳章 貢獻勳章

xiaoniuniu 發表於 21-1-13 07:35
不過是真的網上討論WCT的人不是很多,其實也不知道有沒有中學欣賞這個test,其實我也是學校通知家長報名, ...
的確唔多人討論WCT,最重要嘅人WCT 得到雙優嘅人亦多,所以單單一個個雙優只係証明到你有能力,但如果你個雙優係年終嗰個得到,又唔同講法,嗰個係best of the best
當然,睇唔睇呢d 獎,仲要睇埋係咩學校,越出名嘅學校越唔多睇

另外,呢個test唔平 (比奧數比賽貴),所以好多人唔係無能力,只係唔去考,但基於係國際試,好多資優教育機構 會睇

恐龍家

小曳人 發表於 21-1-13 07:47
的確唔多人討論WCT,最重要嘅人WCT 得到雙優嘅人亦多,所以單單一個個雙優只係証明到你有能力,但如果你個 ...
我自己就對WCT有情意結
懵懵下學校報名考咗一次,當年還會出報紙。小朋友好開心,也有了信心,學習動機有進步。我自己就第一次開始了解資優教育,好似打開了一扇窗,睇到不同的風景。

b3410 發表於 21-1-13 09:14
懵懵下學校報名考咗一次,當年還會出報紙。小朋友好開心,也有了信心,學習 ...

其實不知道WCT是怎樣的考試模式,怎麼去test學生的數學能力,很好奇,因為華夏盃有past paper,幫買了一本書裡面有小學到中學各級當年的比賽題一套,每次都是用這本書提前一週做一套past paper然後去比賽。但是WCT連題型也不知道,完全懵懵地去考試,其實學校的數學考試會經常錯點這兒那兒,很少是最高分那個

xiaoniuniu 發表於 21-1-13 10:11
其實不知道WCT是怎樣的考試模式,怎麼去test學生的數學能力,很好奇,因為華夏盃有past paper,幫買了一本 ...

WCT 模擬考試試題

當年臨考前一日
走去佢哋九龍灣寫字樓買

delete

小曳人 發表於 21-1-12 19:58
呢個係分區?其實我覺得已經唔易攞,當然如果係總決賽就更加好!

agree. 比我都會交這個

and 香港青少年數學挑戰賽

醒目開學勳章 貢獻勳章

b3410 發表於 21-1-13 09:14
懵懵下學校報名考咗一次,當年還會出報紙。小朋友好開心,也有了信心,學習 ...
其實我都有,第一次考中學組時解難衰咗,之後一路要上DP,以為唔會有機會再考,點知發現係am考,唔撞DP,報啦,點知少爺到解難嗰張卷嗰日就病咗,所以佢又再挑選唔成功
但學校睇唔睇?我好懷疑
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

xiaoniuniu 發表於 21-1-13 10:11
其實不知道WCT是怎樣的考試模式,怎麼去test學生的數學能力,很好奇,因為華夏盃有past paper,幫買了一本 ...
其實佢website 有一份demo paper 可以參考
個個人去比賽都做預備,WCT 就係唔駛你預備,考孩子自己能力,理解力、解難力,分析力

恐龍家

小曳人 發表於 21-1-13 12:27
其實佢website 有一份demo paper 可以參考
個個人去比賽都做預備,WCT 就係唔駛你預備,考孩子自己能力,理 ...

小學我地次次都裸考,上到中學學校都要佢參加華夏及大湾區,都係裸考 佢最憎操題,費時傷感情。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

醒目開學勳章 貢獻勳章

gracelam 發表於 21-1-13 13:04
小學我地次次都裸考,上到中學學校都要佢參加華夏及大湾區,都係裸考  佢最憎操題,費時傷感情。
...
我地學校今年靜哂,數學校隊好似唔存在一樣...  (定係嫌我仔煩,唔預佢玩?)  之前係一星期有一次習訓架,有題目做,然後係咁咦講解返架~

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題