用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言定英皇?
go

聖言定英皇? [複製鏈接]

不計番學路程,邊間好?
   2    0    0    0

dewberry 發表於 21-1-11 01:40
不計番學路程,邊間好?

不如選 皇仁  

不計番學路程,邊間好?

都係需要睇睇你的孩子有D咩?!才知道學校嘅好是否對你的孩子最好。因為兩中學皆有好多各自的地方之好處嘛!

elbar 發表於 21-1-11 08:14
不如選 皇仁

呢個會試自一,本身中西區,但如自二聖言,機會都大,因有屋企人讀緊!所以想知聖言或是英皇好?仔要推先讀書,好動多口。

dewberry 發表於 21-1-11 09:08
呢個會試自一,本身中西區,但如自二聖言,機會都大,因有屋企人讀緊!所以想知聖言或是英皇好?仔要推先 ...

要推先郁嘅!咁!是否不多喜歡"思考",數學雖然高分但興趣就一般般嗎?

YmOra 發表於 21-1-11 09:13
要推先郁嘅!咁!是否不多喜歡"思考",數學雖然高分但興趣就一般般嗎?
...

其實轉數快,數都叻,但唔鍾意坐定定讀書。

dewberry 發表於 21-1-11 09:23
其實轉數快,數都叻,但唔鍾意坐定定讀書。

個人認為,唔鍾意坐定定學習不是一定唔好嘅!如果你囝囝屬理科頭腦嘅人,唔會定定地學習反而對數理科學會是很適合,我女學校有個男孩子是多咀諗D古靈精怪嘢好快嘅人,我女比較斯文,故對他不太好感,但男孩子計數十分快,做實驗好有自己的想法,人哋照本子辦事跟足程序做該實驗,但他可以响不影響實驗結果情況下攪哩攪路把學習變得豐富好多,阿女都稱佢好有頭腦,令她獲益良多。若然你兒子係這類個性,"聖言"係幾適合他讀,而定性嘅嘢可以去到中學人大咗會有改善,加上聖言多理科人,當大家互相擦出火花之下,可能佢喜歡周遭都係同類人之下自自然然地定下來呢!不過,個人認為就算繼續唔定性也不是大問題。

dewberry 發表於 21-1-11 09:08
呢個會試自一,本身中西區,但如自二聖言,機會都大,因有屋企人讀緊!所以想知聖言或是英皇好?仔要推先 ...

YmOra 發表於 21-1-11 10:08
個人認為,唔鍾意坐定定學習不是一定唔好嘅!如果你囝囝屬理科頭腦嘅人,唔會定定地學習反而對數理科學會 ...

我仔就係呢一類人(emoji)
但英皇數理及聖言嗎?
英皇除了成績,校外活動都多嗎?

dewberry 發表於 21-1-11 10:45
但英皇數理及聖言嗎?

"英皇"我唔熟,唔想亂給意見,但個人認為"神"級中學嘅客源未必與喜歡"聖言"嘅同屬一班人,你都算少數人會這樣考慮,大體因為你有親戚讀緊聖言才有DD好感嘛!

YmOra 發表於 21-1-11 10:56
"英皇"我唔熟,唔想亂給意見,但個人認為"神"級中學嘅客源未必與喜歡"聖言"嘅同屬一班人,你都算少數人會 ...

對,聖言係地區名校,校風純撲,學生多係讀書型。但英皇我都唔熟悉,如果課外活動種類多,可能會適合仔多啲。

dewberry 發表於 21-1-11 11:15
對,聖言係地區名校,校風純撲,學生多係讀書型。但英皇我都唔熟悉,如果課外活動種類多,可能會適合仔多 ...

講起活動多又top嘅學校,會唔會也考慮哩"喇沙",每資經過佢間學校,見到個田徑場就很被吸引。

不計番學路程,邊間好?

當然英皇。學校是傳統名校名+舊生networking 已嬴很多。

但英皇數理及聖言嗎?

視乎你想要甚麼,兩間都多課外活動,感覺聖言多些 support,之前恢復 face-2-face teaching 聖言立即有返課外活動及練習,但英皇就沒有。兩間都有小朋友讀緊,Overall 我覺得聖言 more caring and responsive,但無可否認英皇係傳統名校亦有呢方面優勢,交通也比較方便,不用上大斜路。

YmOra    發表於 21-1-11 13:30

兩間都是好學校, 但如果兩者選擇, 我會選擇英皇, 因為是傳統名校, 論名氣及開闊眼界會有一些優勢. 教學方面畢竟都是Band 1中學, 我相信教學理念不會太差.  而正六年後, 要靠小朋友自己在DSE發揮了

但英皇數理及聖言嗎?

英皇/聖言數理成績比較

2016-2020年B1男校DSE成績對照 (Update: 2020-12-01)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3819456&pid=48848804

英皇成績比較穩定, 英文水平亦較佳。Band 1B 以上男校中, 聖言的語文科水平較弱。

IYY 發表於 21-1-11 16:55
英皇成績比較穩定, 英文水平亦較佳。Band 1B 以上男校中, 聖言的語文科水平較弱。 ...

我都有留意,英皇成績比較平均,聖言理科成績優勝過文科。

dewberry 發表於 21-1-12 12:36
我都有留意,英皇成績比較平均,聖言理科成績優勝過文科。

聖言英文弱應該同該校文化有關, 我覺得聖言不是很重視英文培養, 大部分資源都傾斜在數理上。

英文科成績一直積弱, 與同級 Band 1 比, 一直處於下風。 英文 4+ 有 6 成, 但去到 5+, 劣勢變得明顯。不要忘記聖言在觀塘區收生標準是最高的, 自行入的小朋友有一定水準, 就算計入大抽獎, F. 1 亦應是全收 band 1, 可是英文平均水平在6 年過後相對較弱, 我覺得學校應想想如何幫學生增值, 因為以學生 intake 水平, 應該可以做得更加好。

聖言是很好的學校, 我覺得他有能力再來個躍進, 英文科可能就是勝負關鍵。

YmOra    發表於 21-1-12 14:04

回覆樓主:

另外,請問知唔知皇仁係咪級三之內就有得in? 小兒呈一級一,呈二級三,想試自一,有機會嗎?自二聖言,唔得就大抽獎St.Joseph 或英皇,可行?
‹ 上一主題|下一主題