用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德雅vs九龍真光vs聖母玫瑰中學比較
go

德雅vs九龍真光vs聖母玫瑰中學比較 [複製鏈接]

請問呢三間學校按排名邊間最好啊?我女馬上要報中學啦。她噶banding老師話係1C...但英文唔好綜合係C.而且小朋友要求一定女校。住石硤尾!原本想報九龍真光覺得交通方便有地鐵到但係其他網站睇到九龍好多差評,話校風唔好。請問有冇了解噶呀?如果知道可否幫幫手解答!
   7    0    0    1

SOSOliu 發表於 21-1-9 20:14
請問呢三間學校按排名邊間最好啊?我女馬上要報中學啦。她噶banding老師話係1C...但英文唔好綜合係C.而且小 ...

或許自行 玫瑰  

請問係咪三間之中聖母玫瑰排名最高呀?屬於B1 b?

回覆 elbar 的帖子

作者

SOSOliu 發表於 21-1-9 20:14
請問呢三間學校按排名邊間最好啊?我女馬上要報中學啦。她噶banding老師話係1C...但英文唔好綜合係C.而且小 ...

老實講,英文只有C,以上三間自行機會都唔大,可能德雅會有少少機會。是否在深水埗網?如果係,b1女仔大抽獎用德雅做保險線是必入,咁自行搏啲亦無不可。我反而覺得應諗諗,英文是否一直也較弱?女校一般英文都較好,英文弱的同學會較吃力,男女校或者會適合啲。即使心儀女校,選1c-2a的德雅可能比1b-c的玫瑰合適

SOSOliu 發表於 21-1-9 22:45

聖母玫瑰
2018年主科4+近B1B(60-75%)
2019/2020年有待分享

2018年
中文4+ 53.4%
英文4+ 58.6%
數學4+ 69.0%
通識4+ 54.3%
主科4+ 58.8%

2018 HKDSE

SOSOliu 發表於 21-1-9 22:45

九真近年成績B1C

2020年 | 2019年 | 2018年
中文4+ 66% | 62% | 61.6%
英文4+ 50% | 57.6% | 50.5%
數學4+ [·] | [·] | 44.8%
通識4+ 51% | 66.7% | 44.8%
主科4+ [>41.8%] | [>46.6%] | 50.4%
33222 86% | 88% | 78%

School Publications
https://www.ktls.edu.hk/docs/publications/

2020年
https://www.ktls.edu.hk/wp-content/uploads/2020/10/2020-10-05-School-Newsletter_Page_1-724x1024.jpg

2019年
https://www.ktls.edu.hk/wp-content/uploads/2020/05/Newsletter-2019.jpg

2018年
https://www.ktls.edu.hk/wp-content/uploads/2020/05/Newsletter-2018-724x1024.jpg

2017年
https://www.ktls.edu.hk/wp-content/uploads/2020/05/Newsletter-2017.jpg

WinnieCatCat 發表於 21-1-10 01:44
老實講,英文只有C,以上三間自行機會都唔大,可能德雅會有少少機會。是否在深水埗網?如果係,b1女仔大抽 ...

認同呀!OLR B1b,你自己覺得1C生,加上英文C,其實挑戰好大,不過自行試下最多浪費個自行位。九真呢幾年要保B1c衝B1b會好進取,情況與OLR相若,舊年我個女1C/2A,除左中文全A,自1九真唔收。樓上講得對,B1c/2a的德雅係保險線,1C女乙一好大機會,自行呢,每間校都係先揀最好嘅,唔會話自己低band 啲就會收低啲嘅。題外話德雅同OLR係同一修會,辦學理念幾乎相同,行政相近,可睇成姊妹校,兩間風都唔錯嘅。另一則消息,德雅黃大仙新校將落成,一兩年後搬過去。

JojoDad 發表於 21-1-10 19:12
認同呀!OLR B1b,你自己覺得1C生,加上英文C,其實挑戰好大,不過自行試下最多浪費個自行位。九真呢幾年 ...

請問德雅黃大仙新校舍地址在哪?

BHA 發表於 21-1-10 22:07
請問德雅黃大仙新校舍地址在哪?

未有查看,你可瀏覽有關德雅貼文,不過石硤尾去W丅S 3個站咋,地鐵只用多唔夠5分鐘。

回覆 WinnieCatCat 的帖子

多謝你的回答,係屬於深水埗網,英文真係弱,英文聆聽仲唔合格,因為個囡鐘意女校,所以唔考慮男女校。想請問保險線係乜意思?其實我都擔憂d band 1  學校幾乎全英文教學她聽唔明。雖然她b 1尾但都唔想讀b2頭學校。所以真係唸到頭都大。

回覆 Poyau 的帖子

多謝你噶資料

回覆 JojoDad 的帖子

哇,你噶囡除中文全A甘九真都唔收呀?甘好成績點會排b 1C/b2頭啊,其實我都唔知我女英文甘差數學A常識A中文B點解可以係b1c都唔知學校點排噶。德雅我就係考慮學校太細唔知搬黃大仙會唔會大D.

JojoDad 發表於 21-1-11 20:37
未有查看,你可瀏覽有關德雅貼文,不過石硤尾去W丅S 3個站咋,地鐵只用多唔夠5分鐘。 ...

依家學校門口有203C返屋企。

希望新校舍都係10分鐘內可行到港鐡站。

SOSOliu 發表於 21-1-12 00:32

哇,你噶囡除中文全A甘九真都唔收呀?甘好成績點會排b 1C/b2頭啊,其實我都唔知我女 ...
一、因為唔係地區名小;二、呈一級4x,呈二級20,平均名次低了;三、無得面試。另因大抽獎乙部係最後機會,所以大家都唔咁搏,保險線即某校雖非最理想,都唔錯啦,所以如果最乙一心儀唔中,填這校乙二保障唔會跌到第七丶八志願。但因2008年起出生率高,學位競爭大,以前的保險線現在很多乙二都不穩陣,要填乙一才保證。

好啊,唔該你。我囡宜家讀緊彩霞道果間浸信會呂明才小學。排名冇你甘高呀。全級排中位線,我認真唸下都係自行選位一九真,二德雅,費時甘博玫瑰了,即使博到小朋友英文唔掂學而且又全英教學我驚她聽都聽唔明。

SOSOliu 發表於 21-1-12 15:10

好啊,唔該你。我囡宜家讀緊彩霞道果間浸信會呂明才小學。排名冇你甘高呀。全級排中 ...

46網呂小升中成績佳
2020年45%升B1中學 過半英中

Band^ 官津本區+他區+直資
B1 54+13+1=68 (45.03%)
B2A-1C 0+2+0=2 (1.32%)
B2 5+0+1=6 (3.97%)
英中 59+15+2=76 (50.33%)

英中 76 (50.33%)
非英中 53 (35.10%)
無公布 22 (14.57%)
總數: 151人 (100%)

^ 據hkpapa《全港B1中學名單》

2019-20升中派位結果
http://www.lmc.edu.hk/spedata/升中2020.pdf

獲派區外英文中學 人數 17
伊利沙伯中學 2
可立中學(嗇色園主辦) 2
基督教女青年會丘佐榮中學 1
東華三院黃笏南中學 1
保良局顏寶鈴書院 1
基督教崇真中學 1
景嶺書院 2
基督教宣道會宣基中學 2
迦密主恩中學 1
旅港開平商會中學 1
華英中學 2
中華基督教會協和書院 1

獲派區內英文中學 人數 59
聖言中學 9
順利天主教中學 9
聖傑靈女子中學 10
藍田聖保祿中學 2
中華基督教會蒙民偉書院 10
觀塘瑪利諾書院 7
觀塘官立中學 6
新生命教育協會呂郭碧鳳中學 5
梁式芝書院 1

其他中學 人數 53
仁濟醫院羅陳楚思中學 9
寧波第二中學 3
聖公會基孝中學 2
五邑司徒浩中學 5
寧波公學 5
聖公會梁季彝中學 5
聖若瑟英文中學 1
聖安當女書院 3
中華基督教會基智中學 2
基督教聖約教會堅樂中學 1
仁濟醫院王華湘中學 2
迦密愛禮信中學 1
東華三院呂潤才紀念中學 3
陳瑞祺(喇沙)書院 1
路得會協同中學 1
博愛醫院八十週年鄧英喜中學 1
新界西貢坑口區鄭植之中學 2
香港神託會培敦中學 1
佛教孔仙洲紀念中學 1
彩虹邨天主教英文中學 2
港九街坊婦女會孫方中書院 1
五旬節聖潔會永光書院 1

合計
甲部/首志願/自行 130
第二志願 15
第三志願 1
第四志願 3
第五志願 1
其他 1

甲部/首志願/自行選校派出百分率 86.09%

首三願派出百分率 96.69%

SOSOliu 發表於 21-1-12 00:26
回覆 WinnieCatCat 的帖子

多謝你的回答,係屬於深水埗網,英文真係弱,英文聆聽仲唔合格,因為個囡鐘意女 ...

英中好多科用英文教學,你女跟唔跟到?如果跟得辛苦或跟唔到好易冇心記讀上去。B2A學校有分英、中班,如果英文跟唔上可以轉中文班。

回覆 Poyau 的帖子

宜家問題係以前住九龍灣,上年搬到深水埗區,老師話跨區排名會跌到b2頭,所以唯有期望第三次努力呈分試可以谷翻上去。請問一下填申請表可唔可以家長填?定要小朋友填?如果申請表係英文是否都要填英文還是可以填中文呀?

回覆 kellychan1 的帖子

係啊,就係擔心她英文唔掂聽唔明。選的九真有中文班,好似德雅都有。
‹ 上一主題|下一主題