用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行跨區一問
go

自行跨區一問 [複製鏈接]

自行想跨區,但心儀既中學係10年內都無收過我小朋友讀緊果間小學既學生,請問係咪應該無咩機會呀?
   0    0    1    0

2010YL 發表於 21-1-9 13:53
自行想跨區,但心儀既中學係10年內都無收過我小朋友讀緊果間小學既學生,請問係咪應該無咩機會呀? ...
路係人行出嚟。唔試唔會知。
如果太擔憂,就不如不試。
但如果Banding好,又有面試,其實應該一試。

自行想跨區,但心儀既中學係10年內都無收過我小朋友讀緊果間小學既學生,請問係咪應該無咩機會呀? ...
點解會覺得冇機會?唔試一定冇,試咗唔得,再好好備戰大抽獎,其實重申一句,唔係一定要自行離場㗎,除非好鍾意。

如小學一向較多保守的家長冇誇區考中學,過往零星入幾間誇區中學是不具參考價值。

如有信心小學是"區內強小學",孩子又是考級前列位置,是有能力申請誇區去過往小學未有人入的中學。你願意試的成功經驗,或會成為將來小學師弟妹的参考。

要睇睇無收是什麼原因

自行跨區學校,根本唔駛理有無師兄師姐係中學讀緊,首先要肯定自己小朋友成績相應於心儀中學banding頭同課外活動獎項符合學校要求,自信有50%機會就可以了!ps:路係人行出來的,機會係留俾有信心嘅人!

貴校過往,在你"呈分名次"前後幾人中有無人曾經入到你想去的那個跨區區域裏與你心儀嘅中學有著相同Banding的中學嗎?若有,你能夠成功的機會係有的,雖然心儀的中學過去10年無人入過,但由於差不多Banding嘅中學曾收過貴校差不多Banding的學生,喺存在著有機會以那"實力"進入該區的情況下,去馬試好大機會發現你孩子的Banding位置或許是"站"响一群經常報讀的強、強至中、中的小學之內,即自行階段中學那份""成績次弟高至低表""中出現你孩子的名字,若出現响強小學生名單中的中上游,那麼,就算該中學無乜貴小學過去取錄學生實力的資料也好,只要從其他小學的小學生次弟位置便可以間接地知道""貴小學的學生實力"",故,若然"心儀又適合"孩子讀書嘅話,無需擔心太多,中學係好有經驗,中學有好多我哋唔知的"數據"可供自己參考。

謝謝各位意見!

簽名被屏蔽

王國會長

任何事情都是無先例, 直到第一次發生

回覆 2010YL 的帖子

我女當年都是類似的情形, 自一收。自她各年開始, 每年間中學都會收單位數的小學師妹
‹ 上一主題|下一主題