用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有關申請中一自行分配學位問題
go

有關申請中一自行分配學位問題 [複製鏈接]

如果自行第二自願收左小朋友,係咪要交小六學生資料表,但如果第一自願本應係後備,之後收CALL收小朋友,咁係咪可以到第二自願嗰間學校攞返小六學生資料表,然後選擇返第一自願嗰間?謝謝!
   1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

CARMA 發表於 21-1-8 11:17
如果自行第二自願收左小朋友,係咪要交小六學生資料表,但如果第一自願本應係後備,之後收CALL收小朋友,咁係咪 ...
你係乜都唔使做

今次只係自行成功取錄既學生收到通知, 相關註冊會係統一係 7 月時做

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

如果自行第二自願收左小朋友,係咪要交小六學生資料表,但如果第一自願本應係後備,之後收CALL收小朋友,咁係咪 ...
你再問既自一問題, 基本上唔去到 7 月放榜個日都唔知入唔入到自一

記住, 提早放榜係 "自行成功" 既學生先會收到通知, 其餘一律係唔知既

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

自行只會通知正取生,就算被列為後備/以後備生錄取都唔會通知你

自行官津唔會通知備取生補上

1. 自行收 CALL 後唔需要交任何野
2. 你唔會知係後備
3. 後備補上係唔會收到 CALL,因為未到派位日間中學其實都唔會知有無人後備補上,又點會通知到你
4. 最終入讀自一定自二,以 7月放榜時收到的派位結果作實

回覆樓主:

如果自一你最終有位比你補上,你都要等到7月先知道。上年,幾個朋友仔4月自一丶自二都冇收電話,結果分別入到MCS丶上智等心儀中學。佢地都肯定係自行入,因為到大抽獎時都冇寫入表格

直資收才要立即交小六學生資料表正本。

官津校要等21年7月6日公佈最後派位結果(如自行後備生upgrade 到獲得自行學位),到時只獲派一間中學。你要註册後,之後叩門另一間成功,才需要向已註冊的中學取回相關文件。

回覆 apap08 的帖子

咁得意?自行二間最後大抽奬會吾選擇?

CARMA 發表於 21-1-9 23:10
回覆 apap08 的帖子

咁得意?自行二間最後大抽奬會吾選擇?

我2個小朋友自行兩間都係區外,大抽獎根本冇得揀,連借位都冇,所以一定知道係咪後補入或之前幾年嘅自行入。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆 CARMA 的帖子

唔出奇,因為大抽獎要計埋呈三,如果頭2次呈分係B1C, 但呈三失手,計晒都係B2A, 而自行2間都係揀B1, 咁就甲乙部分都唔會揀番自行果2間啦,另外,可能本區既某學校講明最少要2條1先會考慮有無機會叩門,所以甲部分咪唔揀番自行果2間囉
‹ 上一主題|下一主題