用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城區 1尾2頭
樓主: yiuki
go

九龍城區 1尾2頭 [複製鏈接]

aileen3388 發表於 21-1-8 22:57
我地係灣仔區,老師講左係邊緣人,叫揀1C既學校博下,唔知黃笏南有沒機會,因為滿足曬黃既收生要求(只得 ...

看性格和興趣,你兒子好適合讀黄笏南。

黄笏南是Band 1B,自行的才藝和課外活動分佔20%。你兒子的情況,如課外活動和音樂方面有獎項,可一試; 如冇,機會又減細了。

黄笏南的申請要用英文作吓文(2題各100字),有冇信心用英文作2段好文,吸引到學校?

tpmon 發表於 21-1-8 23:16

看性格和興趣,你兒子好適合讀黄笏南。

謝謝回覆,阿仔琴晚自己寫左了,雖然唔係好好,但都叫流暢同明白佢想表達既野,老師話佢雖然成績輸蝕少少,但面試方面應該唔會太差,所以可以試下,只係唔知黃係自行階段既競爭是否好大,以往有沒邊緣人入到?

aileen3388 發表於 21-1-8 22:44
係男仔,本身係灣仔區

本身屬"灣仔區",是否即是話學校評估你囝囝是灣仔區"邊緣人"嗎?thx.thx

aileen3388 發表於 21-1-8 22:57
我地係灣仔區,老師講左係邊緣人,叫揀1C既學校博下,唔知黃笏南有沒機會,因為滿足曬黃既收生要求(只得 ...

由於未係十分掌握你的Banding位置,唔想亂給意見你,免得累咗你。

暫以"全港B1c"作能力考慮嘅話,丘中、黃笏南和陳瑞祺中最大機會會是"陳瑞祺",丘中又會比黃笏南易DD入,但,認同你對黃笏南的要求說法,亦睇你都想搏下"黃笏南"是否有機及覺得兒子又有運動和樂器能力,故應該幾"適合"讀黃笏南,這點我也十分認同,所以,個人認為以B1c成績自行黃笏南係有點兒搏,但皆因""適合""孩子成長,加上"面試"佔30%加埋20%的才藝活動已經有50%,這50%倒對你兒子十分有利,係可以一搏的呢!,而另一間就需要睇你是否也想搏搏哋揀"丘中",個人認為揀"陳瑞祺"不算得有搏高機會也大,由於見你的選校組合也是以"九龍城區"為主,是否住九龍城區嗎?若是,會否打算响大抽獎轉回這區嗎?又若是,又若可以响呈3更上一層樓上到B1組別,那就會好揀得多了,但若然條路打算係咁行,除非有十足把握,如果唔係自2選擇""陳瑞祺""會是自行離場的好選擇呢!

aileen3388 發表於 21-1-8 22:44
係男仔,本身係灣仔區
家住港島嗎? 跨到來九龍塘, 交通太辛苦了, 問清楚孩子, 能否接受到

YmOra 發表於 21-1-9 08:04
由於未係十分掌握你的Banding位置,唔想亂給意見你,免得累咗你。

暫以"全港B1c"作能力考慮嘅 ...

謝謝你的回覆,對我係非常有用既資訊,來緊會轉校網到九龍城區,都希望兒子能在呈三能重返B1組別,丘中係我自行既目標之一,就係第二間唔知要揀黃或陳,另外想請問陳瑞祺係統一派位乙1難唔難入?

CMMANDY 發表於 21-1-9 08:13
家住港島嗎? 跨到來九龍塘, 交通太辛苦了, 問清楚孩子, 能否接受到

已搬到九龍城區,暫時呢半年就先返港島讀埋小學

aileen3388 發表於 21-1-9 10:00
已搬到九龍城區,暫時呢半年就先返港島讀埋小學

原來如此,祝阿仔順利,去到心儀學校

aileen3388 發表於 21-1-9 09:58
謝謝你的回覆,對我係非常有用既資訊,來緊會轉校網到九龍城區,都希望兒子能在呈三能重返B1組別,丘中係 ...

個人認為,去到大抽獎可以上到B1組別嘅話,乙1丘中或陳瑞祺機會也十分之大,所以,這是你們一家的人生交叉點,到底有多少信心可以响呈3上番B1組別,而丘中是你們首選之心儀中學,若有信心則建議選擇(自1丘中+自2黃笏南),把既感興趣又比丘中難入嘅放响後面,若然面試表現好也不會後悔入黃笏南嘛!但若信心不大則考慮(自1丘中+自2陳瑞祺),因為一旦無信心跌落B2組別要响大抽獎抽入陳瑞祺可能比自行仍然有好成績下搏一搏被陳瑞祺睇中還好。當然,以上一切佈署策略都係暫以"全港B1c成績"為基礎作自行的考量,你還是要與你的班主任多多溝通,以取得最有利資訊。預祝你升中選校順利。

YmOra 發表於 21-1-9 12:57
個人認為,去到大抽獎可以上到B1組別嘅話,乙1丘中或陳瑞祺機會也十分之大,所以,這是你們一家的人生 ...

好多謝你的分享,比到我好多有用既資訊同想法,我會同兒子好好傾下,睇佢自己的想法,畢竟佢先係用家,呢度有你咁客觀的分享,真係家長的福氣(emoji)

CMMANDY 發表於 21-1-9 10:02
原來如此,祝阿仔順利,去到心儀學校

謝謝,希望大家既子女都可以入到心儀中學

aileen3388 發表於 21-1-9 14:09
好多謝你的分享,比到我好多有用既資訊同想法,我會同兒子好好傾下,睇佢自己的想法,畢竟佢先係用家,呢 ...

記住在2月份小學校內deadline 前入表申請誇網轉九龍城區大抽獎。

若呈3考得好拉返上不是邊緣的B1C生,不只丘中,更好的九龍城B1中學都可放在乙一作大抽獎。

我覺得旅港開平和黄笏南都適合你兒子,其次是銀禧。自行不用入表旅港/銀禧,你兒子目前的成積應未夠競爭。但在大抽獎時,如是在B1 pool ,乙一也可考慮更好的旅港開平。

好多謝你的分享,比到我好多有用既資訊同想法,我會同兒子好好傾下,睇佢自己的想法,畢竟佢先係用家,呢 ...

資料有用就好了。預祝孩子順利入讀心儀和合適的好中學。

講開又講,你話"丘中"是你們會選的中學,可否分享下你們喜歡丘中D咩!thx.thx

tpmon 發表於 21-1-9 14:53
記住在2月份小學校內deadline 前入表申請誇網轉九龍城區大抽獎。

若呈3考得好拉返上不是邊緣的B1C生,不 ...

謝謝你的提醒與建議(emoji)(emoji)

YmOra 發表於 21-1-9 20:14
講開又講,你話"丘中"是你們會選的中學,可否分享下你們喜歡丘中D咩!thx.thx
...

其實我唔熟丘中(包括九龍城區中學),但陸陸續續咁中西區、灣仔區、九龍城區既中學簡介會聽左好多間,我感覺丘中係最用心既,令我會想再更加深入去了解呢間中學,參考網上加佢校本自己介紹,丘中算係默默耕耘的辦學,低調的來又有d成績,整體感覺學生都乖同純樸,自己懂得收放,如果可以親身到學校參觀就最好了

aileen3388 發表於 21-1-10 00:53
其實我唔熟丘中(包括九龍城區中學),但陸陸續續咁中西區、灣仔區、九龍城區既中學簡介會聽左好多間,我 ...

真係好,你對"丘中"也做了不少功課,相信你真的為孩子尋找一所"適合"他的好中學。

真的。由於疫情關係,無法讓jm們可以近距離接觸丘中校長和老師們和用家們,我住丘中附近亦去過她們的簡介會幾次,又經常响何文田廣場接觸到丘中學生,的確係,丘中是一所關愛學生的好中學,由於她們是一所"基督教"中學,一般都想學生不只是想有學術上的長進亦想學生响心靈上亦有長進,到最後是否歸向我主係個人的決定,但過程中已經得到校長老師的關愛和溫暖了,小孩子可以响這種"土壤"成長,做家長的我們會是放心百倍的呢!你講得好好,想當年"丘中和銀禧"也給我有種默默耕耘辦好教學的好中學,而在當年個人對丘中的評價為一所B1b英中,睇住她由過去變成e+看落好似成績"跌"而變成B1c英中,但個人認為丘中與陳瑞祺一樣屬整體出生率向下而受影響直接的中學,個人認為隨著出生率不斷上升,B1生多咗下學校收生質素會不斷上升,相信丘中和陳瑞祺會不斷有好成績,故丘中想回升番B1b位置真係指日可待。另外,我去過幾次丘中簡介會都好開心,你會發覺學生們好願意與你交談傾偈,絕對無那種照稿讀只稱讚自己所賣的花是最香,我發現丘中每次攪簡介會,學生們皆上下一心地去攪,令到學校氣氛熱鬧,你會發現學生當日回校做服務生的人數十分之多,若不願意返你會很容易就察覺得到,無論地下、操場、課室、實驗室、視藝室和家政室也是滿佈中學生群,隨時候命解答jm們的一切問題,就連我响過去參觀過不同中學的簡介會中只發現丘中才有嘅一間""金屬工場""也是滿佈學生為你講解,不過,時日不同了,不知那個課室是否仍然存在呢!另一樣我大讚嘅係學校有"家政室",我和囡囡都十分愛上家政,所以話丘中不單單只是追求學術上的長進,小孩子各方面的成長與長進丘中也同樣睇重希望學生有更全面的發展,丘中的簡介會是少數你會留咁耐唔捨得走且會响所有樓層所有課室都會探訪一下嘅中學,去一次學校簡介會你會好了解丘中很多很多東西,而學術成績的資料,响地下的展板裏展示詳細的DSE成績,而最驚喜嘅係展板展示出一些學生讀書的心路歷程,分享點樣認真讀書和老師們的鼓勵及精要的筆記等等,我响那地方亦逗留很長時間,校長亦多次行經這裏,為的是隨時讓jm們可以直接問校長問題,我就當然不會放過校長啦!感覺校長友善和明白到當天就是為家長而設的簡介會,會盡一切協助為家長們""解答""所有問題,每次參與丘中的簡介會都是""滿載而歸""。

YmOra 發表於 21-1-10 11:12
真係好,你對"丘中"也做了不少功課,相信你真的為孩子尋找一所"適合"他的好中學。

真的。 ...
真的感謝您YmOra詳盡的丘中資料。 丘中亦是我最心意的一所中學,兩年前丘中校長亦到過小兒嘅小學講解。我昨天已入了丘中表格,希望一切順利。

hokerryfan 發表於 21-1-10 14:10
真的感謝您YmOra詳盡的丘中資料。 丘中亦是我最心意的一所中學,兩年前丘中校長亦到過小兒嘅小學講解。我昨 ...

好呀!希望你囝囝順利入讀丘中!

YmOra 發表於 21-1-10 22:50
好呀!希望你囝囝順利入讀丘中!
Thank you YmOra

YmOra    發表於 21-1-11 16:34
‹ 上一主題|下一主題