用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 跨網,請比意見
go

跨網,請比意見 [複製鏈接]

老師評仔係band1C一2A,沙田區學校
但前年因要照顧家人,而搬回娘家附近,北區。
中學如讀沙田區放得晏,我又怕仔會辛苦。
如轉回北區,可選咩中學?
請指教,心煩中
   0    0    0    0

回覆樓主:

沙田的校網,應該平均比北區好,選擇亦多,如果揀東鐵綫附近蘇浙、培英之類,會唔會車程都ok呢?因為搭東鐵的話,都係半個鐘左右。連埋步行時間,又唔算真係好遠,因為有時同區去同區都要半小時啦

cyhh 發表於 21-1-7 04:24
沙田的校網,應該平均比北區好,選擇亦多,如果揀東鐵綫附近蘇浙、培英之類,會唔會車程都ok呢?因為搭東鐵 ...

仔係想返沙田區讀。
但依兩年,佢係田徑校隊,5點就要起身,如課後有活動,返到屋企都6點半,小學還可以。
我哋仲要轉一程車先返到屋企

喵喵星的喵 發表於 21-1-7 03:58
中學如讀沙田區放得晏,我 ...

或許自行 郭得勝,直資 - 培僑 都不錯  

jacknetpass    發表於 21-1-7 21:09

喵喵星的喵 發表於 21-1-7 04:32

仔係想返沙田區讀。

我覺得有啲嘢要有取捨,讀嗰個係仔仔,如果佢自己想讀,佢會願意付出額外時間,又或者更加懂得善用時間

醒目開學勳章

自行揀一間 北區、一間沙田區
沙田 :郭得勝、沙官、林漢光
北區 唔熟,留比其他家長分享。

請問沙官現在屬band幾?

回覆樓主:

馬鞍山聖若瑟中學,是否很谷?
北區陳融中學,是否全in?

Band1c-2a在北區選擇並不及沙田。
北區大概只數到馬錦明,之後就係廖萬石。不過廖萬石近年成績不太理想。
馬錦明就有一班英文班。
另外,
如果樓主係沙田區band1c,大抽獎轉去北區會否升band,建議問清楚。
因為如果樓主有band1b成績,樓主可以係北區選陳融﹑李嘉誠﹑田家炳﹑風采。甚至搏甲寅年。鄧顯band1a,機會應該唔高。
沙田可以選band1b中學比北區多。
所以我建議樓主了解一下會否在大抽獎升穩band1中學,如果得,其實唔駛轉校網,留返沙田好

nillnill 發表於 21-1-7 22:04
Band1c-2a在北區選擇並不及沙田。
北區大概只數到馬錦明,之後就係廖萬石。不過廖萬石近年成績不太理想。
...

甲寅,鄧顯,越級挑戰,應該不會揀。
仔比較靜,對自己有要求,但熱愛田徑。北區有咩學校田徑比較好?

喵喵星的喵 發表於 21-1-8 01:01
甲寅,鄧顯,越級挑戰,應該不會揀。
仔比較靜,對自己有要求,但熱愛田徑。北區有咩學校田徑比較好?
...
北區田徑較好的中學,近年較佳的應該是心誠中學(Band2b)、鳳溪第一中學(Band2c)如果樓主本身係Band1,可能未必考慮。
然後就數到甲寅、李嘉誠。呢兩間就Band1,樓主可以諗諗。

照計沙田多Band 1中學,不應轉校網大抽獎。轉是好傻的決定。

你說孩子運動好,應在今個月18日前申請埋沙田體藝(B1C),不計入自行quota,多一個機會。

tpmon 發表於 21-1-8 08:59
照計沙田多Band 1中學,不應轉校網大抽獎。轉是好傻的決定。

你說孩子運動好,應在今個月18日前申請埋沙 ...
體藝有宿舍,又係英中,每星期六就離校,星期日又返入學校。係學校旁邊,十點左右熄燈,又有師兄師姐睇住。
樓主都應該考慮。

上1年大抽獎band1 入英中, 沙田110 %, 北區86 %,我恨都恨唔到係沙田

喵喵星的喵 發表於 21-1-7 20:58

見以下分享·······

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3624307

醒目開學勳章 王國長老

tpmon 發表於 21-1-8 08:59

你說孩子運動好,應在今個月18日前申請埋沙田體藝(B1C),不計入自行quota,多一個機會。...
體藝報名去到 20 Jan 2021, 唔係 18 Jan 2021

Home » Admission » Important Dates

Accepting Applications (January 2021)

Completed application form and an application fee of $50 in a crossed cheque payable to “The Incorporated Management Committee of Jockey Club Ti-I College” should be submitted to our school in person or reach our school by mail during the period of 4-20 January 2021.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

喵喵星的喵 發表於 21-1-7 20:58

陳融網頁無講是否全見
心儀可以打電話去問吓

招生辦法
https://cyss2021.wixsite.com/website/admission

收生準則

本校將根據學生之學業成績及面試表現而決定是否取錄申請學生。學業成績佔60%,品行佔10%,面試表現佔30%。申請學生的學業成績,將根據教育局提供的學生成績排名計算。學生如在課外活動有優秀表現,將獲優先考慮。

...

中一入學面試

1. 本校會以書面及電郵通知所有申請人面試安排。為免任何誤會,本校恕不接受電話查詢。

2. 面試日期為2021年3月20日 (星期六),依本校編配之時段進行。如學生未能於指定時段到本校面試,必須事先呈交書面申請,本校將視乎情況另訂面試時間。

3. 面試將以中、英文進行,包括英語會話、答問及小組討論。

4. 面試將按學生儀容舉止、語文表達能力、溝通能力、分析能力等各方面評分。

...

中一級自行支配學位申請表(PDF):
https://a3baac49-7f60-4d44-8375-b5d56852d9c7.filesusr.com/ugd/3593ac_b068a70a810e44b09c454feaf4fd54f2.pdf

Poyau 發表於 21-1-8 11:05
見以下分享·······

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3624307

馬聖中,我知多測,多功課,多補課,但原來咁嚴,我又唔知。

回覆樓主:

我係咪應該揀一間1C,一間2A學校?
粉嶺禮賢會中學校風如何?
如果直接揀2A校,可以嗎?

喵喵星的喵 發表於 21-1-10 21:47
我係咪應該揀一間1C,一間2A學校?
粉嶺禮賢會中學校風如何?
如果直接揀2A校,可以嗎?

1C 郭得勝  
‹ 上一主題|下一主題