用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 放棄大抽獎41網
樓主: pidget
go

放棄大抽獎41網 [複製鏈接]

回覆樓主:

既然有高主教、救恩offers, 即小朋友有能力去叩門,若放棄抽st. jo, 之後又要叩入番st. jo,學校會考慮你為何無參加抽獎,扣誠意分!

bonnieleong 發表於 21-1-9 07:35
既然有高主教、救恩offers, 即小朋友有能力去叩門,若放棄抽st. jo, 之後又要叩入番st. jo,學校會考慮你為 ...

考到高小、救恩都唔係少數,所以亦唔代表有足夠能力扣門。基本上,呢類一線學校是有能者居之,不太計較誠意,因不需再透過有否誠意揀人,大把選擇。

回覆樓主:

大把選擇,豈不是少d誠意嘅咪會仲細機會呢?

bonnieleong 發表於 21-1-9 13:31
大把選擇,豈不是少d誠意嘅咪會仲細機會呢?
扣門同插班人數既供求比例,我會金字塔嚟形容,即愈低年級愈多人數選擇,加上old boys必定優先。記得數年前,當年陳校長話,自行都收唔哂,所以扣門階段都是old boys 仔仔優先。

回覆樓主:

一鳥在手勝百鳥在林

若入我的心儀,我檐心到時她讀得吃力或不開心,會自我放棄。

bonnieleong 發表於 21-1-9 07:35
既然有高主教、救恩offers, 即小朋友有能力去叩門,若放棄抽st. jo, 之後又要叩入番st. jo,學校會考慮你為 ...

留私校去叩津校,係唔會影響甚麼誠意與否,津校校長更熟識考小學遊戲玩法,家長保留最好選擇,再另尋更好選擇係常態吧~~~

matthewhui 發表於 21-1-6 18:04
回覆 pidget 的帖子

當年選擇高主教,最後感恩叩門成功sjps.

請問你小朋友是否讀聖瑪加利大幼稚園

12網無咗華仁,大部分男仔抽獎乙一搏盡sjps,自己衡量風險,俾我有間唔錯既高主教,我就唔會搏。

mcl203 發表於 21-1-12 17:33
留私校去叩津校,係唔會影響甚麼誠意與否,津校校長更熟識考小學遊戲玩法,家長保留最好選擇,再另尋更好 ...

不是留唔留私嘅問題,是不影響叩門的。只是去叩門時,要交埋選校申請表,學校會睇到大家甲、乙部填了首選的學校,有d學校係唔比無選過她嘅去面試,有d講明要有3條1先有得in, 有d最後決定會考慮有否3條/2條1嘅。
名小大把又勁又3條1的申請人選擇,所以我先覺得若一心想入st. jo, 就要考慮清楚,始終最後係學校先知決定叩入的條件,因高小及救恩都要棄抽獎,當然棄私去抽之後再叩是有風險的

回覆 bonnieleong 的帖子

第二間唔敢講,SJPS就唔駛太考慮誠意唔誠意,反而你成手直私offer叩門會睇高一線。

回覆樓主:

若真不計誠意,樓主當然可以選高/救,之後再叩。
我當年大仔試過叩跨區嘅,是有學校真的沒有比面見的機會,所以只是提提大家

bonnieleong 發表於 21-1-12 22:58
若真不計誠意,樓主當然可以選高/救,之後再叩。
我當年大仔試過叩跨區嘅,是有學校真的沒有比面見的機會, ...

所以想講係學校問題。當年留高小offer,報自行華仁,扣聖祖,一樣被shortlist及second in,非old boy及非有關係人士,所以想表達真係要視乎學校,呢類超級一線津校,搞珠冇得揀,必定要靠扣門收叻人的。

bonnieleong 發表於 21-1-12 22:53
不是留唔留私嘅問題,是不影響叩門的。只是去叩門時,要交埋選校申請表,學校會睇到大家甲、乙部填了首選 ...

傳統學校係會揀學生,但未必會看重甚麽誠意,只係坊間一般嘅認為。須知校長係會有足夠認識,家長為甚麼放棄抽獎,但又嚟佢哋學校叩門,始終家長會將最有利自己嘅選擇去保留,係人之常情,並非甚麽對該校誠意問題,況且抽獎係唔一定會中~~~

monodad 發表於 21-1-12 22:53

第二間唔敢講,SJPS就唔駛太考慮誠意唔誠意,反而你成手直私offer叩門會睇高一線 ...

區內另一間女校亦都係一樣,理得你甚麽111,適合就見,唔適合111+教徒+甚麽證書一樣唔會有面試機會。傳統一線津校,來自五湖四海嘅叩門生係正常會出現,就算自己友亦唔一定會有機會。誠意嘅表達仲有其他方法嘅~~~

回覆樓主:

ok, 可能係港島區同九龍區嘅分別

回覆 aprilgaomao 的帖子

No。

monodad 發表於 21-1-12 22:53

第二間唔敢講,SJPS就唔駛太考慮誠意唔誠意,反而你成手直私offer叩門會睇高一線 ...

叩門時需要同學校講有什麼Offer嗎?
‹ 上一主題|下一主題