用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培僑vs王錦輝
go

培僑vs王錦輝 [複製鏈接]

培僑vs王錦輝想知
1.功課量多唔多
2.雜費多唔多
3.係咪happy school

2    0    0    0

我自己囡囡讀王錦輝4年級,以我過來人的經驗,絕對係一間happy School(emoji)
功課量絕對唔多,每日大約4-5樣。老師大部份非常有愛心及耐性,就算學生做錯事,他們所謂的懲罰也是非常輕微及以教育小朋友如何去糾正錯誤為主。
而雜費方面,很少。金額不是太大,所以也不太記得,大約$1千多元

christcheung220 發表於 21-1-7 02:55
我自己囡囡讀王錦輝4年級,以我過來人的經驗,絕對係一間happy School(emoji)
功課量絕對唔多,每日大約4-5 ...

請問是否全英教學?
net多嗎

回覆 christcheung220 的帖子

請問係咪全英文教學?因為小朋友英文講真 真係麻麻地
變左有D怕如果讀會好吃力
另外面試時係咪都要才藝表演?

回覆 cammykwong 的帖子

Wkf除了人民素質科和中文普通話外,其他所有科目都是用英文教學。但net只有一個!
英文不好,好難入到wkf,除非有兄姐在讀。

上年小朋友都係有WKF 同培僑offer, 最尾簡左培僑。現在是小一生。
1. 培僑功課不多
2. 雜費不多, 學費比WKF 少一半
3. Happy school, 小朋友返學返得好開心。
* 小朋友普通話可以嗎? 我小朋友普通話唔係咁好, 起初跟得好吃力, 但過一兩個月後都跟得上。95% 以上同學本身普通話都係ok

fanhim1213 發表於 21-1-7 16:51
上年小朋友都係有WKF 同培僑offer, 最尾簡左培僑。現在是小一生。
1. 培僑功課不多
2. 雜費不多, 學費比WK ...

請問多NET嗎?有現在讀的家長話教普通話比較多,反而英文水平差少少,好多校內生想跳船,想多了解,謝謝你

emmywky 發表於 21-1-8 00:06

請問多NET嗎?有現在讀的家長話教普通話比較多,反而英文水 ...

前一兩年既簡介會培僑校長話極少人走,每級每年得一兩個插班位。伊一兩年據聞走既都是去外國。我估計小一讀上去,兩間離校去外國既學生都會超過一半。
兩間我覺得都好,各取所需。例如將來去外國,學生將會英文大進,但中文會停留在離港既程度。
兩間直資學校生源都唔會差,培僑小一小二一口流利英文國語亦相當多,我亦見小一成班學生在圖書館用英文對答,唔是學校有急促提升之法,只是面試時學生經過挑選。挑選完再因材施教而矣。
我認為學生喜歡返學,重視學生閱讀既就是好學校。仲有學校唔好太大壓力,反正班學生入讀之前都有操過,家長有自己既想法,留給家長自己安排時間。
兩間學校都肯為資優學生安排特別課程,伊個是直資既優點。相反,其他學校唔會有學生跳級去考呈分試吧。

回覆樓主:

心儀王錦輝,希望入到。

yani904 發表於 21-1-7 09:37
請問是否全英教學?
net多嗎

全英數學,沒有中文字

cms8686 發表於 21-1-7 14:39
回覆 cammykwong 的帖子

Wkf除了人民素質科和中文普通話外,其他所有科目都是用英文教學。但net只有一個! ...

近幾年,就算有哥哥姐姐就讀,都不是一定收(emoji)
‹ 上一主題|下一主題