用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 求助,自行唔知點揀好....
樓主: charleschan1980
go

求助,自行唔知點揀好....   [複製鏈接]

BPS 張祝珊

回覆 charleschan1980 的帖子

樓主不用太担心, 揀一間校風良好, 老師關愛, 同學友善的B1中學就是, 你留意那幾間中學不收清貧學生肯定不是事實。無可否認某些學校入醫科比率較高, 但兩間大學醫科生來自很多間不同中學的。如以DSE途徑, 就要做Top 1%學生, 毎科要以5*為目標去凖備。很多朋友提到的直資中學會有DSE以外的選擇如IB和AL課程, 也是提供另一途徑入兩間大學醫科。個人認為學生做好自己就是,不論在那家中學讀什麼課程醫科也有機會。成績好的學生是有很多途徑拿到奨學金,真心講學生讀得書真係讀到醫科畢業都有人幫你交學費。
樓主應該知道讀醫高中要必修Chem (最好讀埋Bio)。不過一路保持级頭到高中可優先揀到。如考DSE也需要讀4C+3X (必定要有Chem), 中大醫科是計7科的。
真心恭喜樓主女兒咁有志向,努力加油!

charleschan1980 發表於 21-1-6 05:05
女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功 ...
呀女有冇話想入邊間?

shunlee 發表於 21-1-6 12:39
成績好不如試吓DGS/SPCC/HYS等等有獎學金,但獎學金是否收錄時就批出?如果不是或不是full 獎學金而take 左 ...
樓主講家境情況在DXX/SP會有D機會,就算學校唔理這方面,同學間都可能有壓力,相對HY少DD。津女啱啦,乜人都有平均D,上面建議的BP/MC/MS都好好,上智因地區所屬仲平民化D㖭。

medicine 發表於 21-1-6 14:46
咪“下一站,天后”咯,這是誰的歌?好似你個兩個都係“twice”,應該講雙胞胎。 ...
阿Sa

回覆樓主:

英華女或庇利羅氏

P1001S 發表於 21-1-6 23:20
回覆 charleschan1980 的帖子

樓主不用太担心, 揀一間校風良好, 老師關愛, 同學友善的B1中學就是, 你留意 ...
可唔可以講下有咩途徑有獎學金?thx

選一間最近最方便返學的band 1 A 學校就是!
交通非常重要,基層很難下下的士,唔好想太遠的學校。
另報醫熱情年年變,間間學校也不同,所以不應着眼於入醫科的人數,而應着眼於整體成績。

BPS理科勁,SMCC 教得好好!QES, holy trinity  都好好。

至於一些比較富貴的學校,家庭多資源會自己谷,很多學生有專科專補,老師可能會放慢手腳。(當然唔係指全部學生,富貴學校家長唔好插我)

回覆 cafeva 的帖子

香港的獎學金有很多, 大致由政府, 學校自已本身 (大學/中學), 私人/公營/慈善機構都有。我自已就理解為2大類:
1. 自動给的: 學生達致某一水平機構就自自動给的
- 例如很多中學你考级一就有。多的如一些直資中學幾萬學費都夠, 少的如一些津中幾百, 1千。
- 大學階段如一些入學獎學金也是自動给的。例如CU 2020入學獎學金, 2個5**就發$5000到6個5**以上全個學位學費全免, 加每年$20000獎學金, 再加$30000海外交流津貼。

2. 通過提名或伸請, 再甄選的
- 政府大部份是這類, 當中也分幾個部門辦: 如教育局 (香港卓越獎學金計劃), 民政事務局(多元
卓越獎學金計劃)。
- 私人/公營/慈善機構大部份是這類, 如港交所, 馬會都有。
- 大學階段某些學院/書院有些是學生自行伸請。大學生大個仔去讀緊院校學生事務處問下伸請就是。

反而在中學階段中學校長是關鍵人物, 上述那些政府, 私人/公營/慈善機構獎學金很多是要通過中學校長提名或推薦的。但中學生也不會自已主動要求,都是校長揾你, 所以我講做好自已就是這個意思。

cafeva    發表於 21-1-11 10:05

charleschan1980 發表於 21-1-6 05:05
女兒於48網熱門小學就讀小六,清貧學生(我唔生性),成績一直名列三甲,讀書自動波冇壓力,可谷,冇特異功 ...

阿女立志行醫就唔好揀上智。有網友話QES老師唔係跟得好貼,阿女要自動波至好。其實讀中學,小朋友自律好重要。

little_yolky 發表於 21-1-9 16:25
阿女立志行醫就唔好揀上智。有網友話QES老師唔係跟得好貼,阿女要自動波至好。其實讀中學,小朋友自律好重 ...

Agree.... 有本錢揀BPS、MCS,真係唔好花心思去諗上智吧....

感謝各位嘅意見
最後申請咗兩間直資兩間自行
SPCC係喺開po前已經申請咗(獎學/助學)有填哂家庭收入狀況
可惜冇收到offer
另外喺開po集合各位嘅意見後申請咗SPCS,自行MCS、CCSC
好幸運三間學校都有offer
喺度感謝各位當日我迷惘嘅時候俾我意見同分析
多謝各位

Poyau    發表於 21-3-31 12:31
‹ 上一主題|下一主題