用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中三選科, 想讀有開語言,翻譯,法律,應選那科較好? ...
go

中三選科, 想讀有開語言,翻譯,法律,應選那科較好? [複製鏈接]

各位好:

阿女現中三, 若想將來讀有開語言,翻譯,法律,中四應選那科較好?
佢本身英文較好, 不是數理化人, 想選生物, HIstory, 可以嗎?

請多多提供一下建議呢!

謝謝!
   5    0    0    0
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

揀自己最有興趣讀有最有能力讀嘅科。
語言、法律、翻譯都冇要求讀咩科,只需要你夠高分。
當然讀文科例如中西史同文學會有少少嘅幫助。

生物 History 可以 go ahead。

2jkidsfather    發表於 21-1-5 17:22

想讀 語言治療, 大學要求有bio。

October. 發表於 21-1-5 17:21
想讀 語言治療, 大學要求有bio。
楼主会唔会係指Linguistics?

AppleChow 發表於 21-1-5 16:14
各位好:

阿女現中三, 若想將來讀有開語言,翻譯,法律,中四應選那科較好?

想讀翻譯、語言類的學科,讀History, 文學較好。雖說本質上語文底子好便能讀語言相關的學科,但文字寫出來是否優美,就depends on對文學作品、歷史的認識。中三未必就能確定將來選科志趣,選bio+Hist能文理兼備。但留意bio並非語文好、肯背野就得,其實是幾難考得好的一科,唔知你是否讀3X,如2X要諗清楚是否喜歡,因為冇得再drop科

Yanamami 發表於 21-1-5 18:31
楼主会唔会係指Linguistics?
提供多個選擇俾樓主。語言治療屬於醫療系。

各位好:

會唔會揀多科合共3x嗎?因為,你囡囡不是"理科人"但又選Bio,怕唔怕萬一去到高中才發現Bio不適合,到時想drop也困難呢!

回覆樓主:

多謝各位的提議。
如讀3x係比較穩陣,但都要她讀得到才可以,必要時真係要dropㄧ科, 但應會揀生物及History,另一科如揀VA不知可行嗎?
其實佢係比較催向於語言方面,但最後大學選那一科都要睇佢升中四後讀得掂才知。

謝謝各位!
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

AppleChow 發表於 21-1-6 21:24
多謝各位的提議。
如讀3x係比較穩陣,但都要她讀得到才可以,必要時真係要dropㄧ科, 但應會揀生物及History, ...

你意思孩子喜歡畫嘢,故也可以選"視藝"嗎?若是,其實都好㗎,因為視藝有50%分屬SBA校本評核部份,另50%分才需要到試場應考,萬一應付不來咪到時drop囉!

即是話,Bio和His就一定揀,既然係咁,以我女兒讀Bio的經驗,佢話讀Bio最緊要要做"筆記",因為要記嘅嘢實在很多,如果做下筆記係可以幫助學習和記憶,而記性好嘅係有幫助的,但記性中中哋嘅亦可以應付到,只要份筆記做得好,我女兒就是記性中上左右。

YmOra 發表於 21-1-6 21:50
你意思孩子喜歡畫嘢,故也可以選"視藝"嗎?若是,其實都好㗎,因為視藝有50%分屬SBA校本評核部份, ...

係呀!佢係鍾意畫畫設計方面嘅野,所以可能選多科VA共3科比較穩陣D。
不過唔知VA 是否都多野讀及SBA如何評分?
Tks!

AppleChow 發表於 21-1-6 22:29
係呀!佢係鍾意畫畫設計方面嘅野,所以可能選多科VA共3科比較穩陣D。
不過唔知VA 是否都多野讀及SBA如何評分 ...

"視藝"是否多嘢讀好視乎貴校老師上心程度,你應向貴校的高中jm們問路,至於SBA評分標準可到教育局找到,但直接問老師會更有用,因為學校有經驗可以知嘅嘢會多DD。個人認為,既然你囡囡喜歡VA,修多科多科機會取高分,大學選科始終睇成績,夠分收的機會也高DD嘛!

參考資料:視藝科的一些學生評核作品供參考
https://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/sba_hkdse_elective/VArts/2016.html

回覆樓主:

多謝你的回覆。
希望她回校可問一下有修VA的師兄師姐情況啦。
不過這個疫情真係唔知幾時可以面授課,依家連考試都唔知如何安排, 諗起都超擔心。

AppleChow 發表於 21-1-7 15:09
多謝你的回覆。
希望她回校可問一下有修VA的師兄師姐情況啦。
不過這個疫情真係唔知幾時可以面授課,依家連 ...

以你囡囡心儀的選修科睇應該唔難揀到,係科Bio競爭程度多DD啫,貴校有開幾多班Bio呀?

AppleChow 發表於 21-1-6 22:29
不過唔知VA 是否都多野讀及SBA如何評分 ...

修VA要有心理準備佔用好多時間,50%SBA係重點,另外同VA老師關係要好,否則。。。你知啦藝術嘅野好主觀的!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

各位好:

其實依家無規定純文純理,若然有把握,如樓上提到,就選3X。
BIO+HIST都幾好,如果保守少少可以考慮加埋+CHIST。
或者+VA/ +PE (如果貴校PE有得報DSE),不過VA,PE 對報其他學系幫助可能更大。
好多中學都會向家長或同學介紹師兄師姐選科組合,可以去到百幾個組合。

YmOra 發表於 21-1-8 09:09
以你囡囡心儀的選修科睇應該唔難揀到,係科Bio競爭程度多DD啫,貴校有開幾多班Bio呀?
...

我未知呀,都要問下學校先。
我都怕選vA,唔知是否佔用好多時間,真係要問下D師兄師姐先。

AppleChow 發表於 21-1-9 12:05
我未知呀,都要問下學校先。
我都怕選vA,唔知是否佔用好多時間,真係要問下D師兄師姐先。
...

你問下都好,因為SBA是學校老師俾分,始終都會鬆DD手,當然,若遇著D好有性格嘅藝術家老師就難講,不過,始終VA係少人修讀的學科,老師也要盡量教好D學生以取好成績,唔係嘅話未來會更少人修讀,都係嗰句,高中"選修科"係以""興趣""行先,如果你囡囡有第二科比VA更有興趣的話,當然揀過另一科啦!預祝選科順利!

各位好:

如果想將來讀語言、翻譯、法律,咁中四選中國文學、Eng Lit、History、中史之類,可能會更好。

回覆樓主:

我屋企有個朋友仔,中学讀 history, econ 文科人,入佐理工翻譯學位,跟住再入港大master 翻譯
妹妹豬 齊來做個好朋友)
‹ 上一主題|下一主題