用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 (三間女校)聖羅撒 / 油真 / 嘉諾撒聖家 ...
go

(三間女校)聖羅撒 / 油真 / 嘉諾撒聖家 [複製鏈接]

請比較三間女校,謝謝(emoji)
1)Banding
2)功課量
3)學校風氣
   5    0    0    0

Cleverkindgirl 發表於 21-1-5 06:55
1)Banding
2)功課量

delete

Cleverkindgirl 發表於 21-1-5 06:55
1)Banding
2)功課量

DSE 油真 > 聖羅撒 > 聖家

1)Banding
2)功課量

小女讀緊SRL, 功課量不太多,精英班可能多少少,普遍家長都緊張子女,校風唔錯,又不太過嚴。

都要睇吓小朋友咩Banding,如果1A呢3間又好似有喲浪費,1B油真又冇機會,得番聖羅撒同聖家,1C就三間都唔使諗,自己囡囡都係今年自一入SRL,感覺老師幾好,學生都好乖,功課唔算多,不過英文一定要有番咁上吓,因為係教深咗一年,囡囡見有啲同學英文都跟得幾吃力,不過佢中英數都有補底班。

1)Banding
2)功課量

Banding,三所中學皆差不多;功課量,個人認為間間中學的不同科目的不同老師有著不同的風格,有的會俾多DD,有的又會俾少DD,好難以整體中學功課量作比較,但這三所中學好小聽過學校係谷的中學,估計她們的功課量未必多;三中學的校風應該都係好,以個人所知,三中學的女孩子同樣乖巧,好少聽到有不好的評語。

jacknetpass    發表於 21-1-5 18:42

foxli 發表於 21-1-5 14:46
都要睇吓小朋友咩Banding,如果1A呢3間又好似有喲浪費,1B油真又冇機會,得番聖羅撒同聖家,1C就三間都唔使 ...

可否分享下你女兒係以咩Banding入"聖羅撒"thx.thx

多謝各位意見,自行選擇多但心大心細。

回覆 YmOra 的帖子

1A尾B頭。

foxli 發表於 21-1-5 18:42

1A尾B頭。

謝謝你的分享

1)Banding
2)功課量

一般人認為 SRL 增值能力不俗,或考慮作自行首選  

Cleverkindgirl 發表於 21-1-5 18:40
多謝各位意見,自行選擇多但心大心細。

其實你囡囡乜banding?

其實SRL DSE Core 4最強係英文同通識,但聽講教育局會改革通識,得番合格同唔合格,對一向通識強嘅學校好大影響,所以選校都要諗多啲。

foxli 發表於 21-1-6 12:33
其實SRL DSE Core 4最強係英文同通識,但聽講教育局會改革通識,得番合格同唔合格,對一向通識強嘅學校好大 ...

多謝分享

elbar 發表於 21-1-6 11:30
一般人認為 SRL 增值能力不俗,或考慮作自行首選

請問增值能力係乜意思?

Cleverkindgirl 發表於 21-1-6 21:14
請問增值能力係乜意思?

例如,高增值中學能夠把B2學生提升至B1水平。

呢個真係,一間學校要收番自己小學全部B2學生,重有咁嘅成績,比起油真全收B1生,但大家DSE成績又接近,呢個都係學校補底做得好,我最欣賞係佢嘅英文科,成績可能係成個新界東最好。

foxli 發表於 21-1-6 22:07

呢個真係,一間學校要收番自己小學全部B2學生,重有咁嘅成績,比起油真全收B1生,但大 ...

請問有冇SRL 2020 dse成績?

johnwooo 發表於 21-1-6 22:46
請問有冇SRL 2020 dse成績?

聖羅撒2020年成績如下

2020年 | 2019年
中文5+ 17.9% | 19.7%
英文5+ 31.6% | 37.5%
數學5+ 11.1% | 10.2%
通識5+ 27.4% | 29.7%
主科5+ 22.0% | 24.3%

中文4+ 57.3% | 58.3%
英文4+ 68.4% | 83.6%
數學4+ 41.9% | 56.3%
通識4+ 66.7% | 70.3%
主科4+ 58.6% | 67.1%

3322率 75.4% | 87.5%

畢業生出路
本地 58 (49.15%) | 90 (69.77%)
海外 25 (21.19%) | 17 (13.18%)
--------------------------------------------------------
學位 83 (70.34%) | 107 (82.95%)
副學位 30 (25.42%) | 18 (13.95%)
其他 5 (4.24%) | 4 (3.10%)
--------------------------------------------------------
總數: 118人 (100%) | 129人 (100%)

2020年
http://home.hksrl.edu.hk/Form1Admission/SchIntro.pdf

2019年
http://home.hksrl.edu.hk/Form1Admission/SchInfo.htm

回覆 Poyau 的帖子

今年成績係差咗少少,但疫情關係,成績都好難作準,最起碼書院唔會因為成績冇咁好就唔公開,或者係三年平均五年平均咁講。

jacknetpass    發表於 21-1-7 20:18
‹ 上一主題|下一主題