用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 循道 vs 銘基 vs 黃笏南
go

循道 vs 銘基 vs 黃笏南 [複製鏈接]

我女油尖旺1b, 自一會試油真,自二想跟亞女意願揀男女校本身有選擇困難症,唔知揀邊間好
   1    0    0    1

wingmanlam 發表於 21-1-3 22:36
我女油尖旺1b, 自一會試油真,自二想跟亞女意願揀男女校本身有選擇困難症,唔知揀邊間好
...
KL1B1b女生需要急著離場唔參加大抽獎?
大抽獎,最差就是進自二的目標其中兩間,爲何不保留參加大抽獎以圖進自一的機會尼?

回覆 medicine 的帖子

我驚我女黑仔,同埋依家zoom, 呈三考試都唔知keep唔keep到
我都知如果擺依三間係自二又好似太保守,都唔知點好

學校只叫我地自行進取d,依個聖誕假不斷諗自二揀邊間好都未決定到

wingmanlam 發表於 21-1-3 23:40

我驚我女黑仔,同埋依家zoom, 呈三考試都唔知keep唔keep到
平時阿女點學的,應該心中有數,唔使驚到怕由B1b跌到B2甘吧。
就算有呈三的話,也只是佔三分一的比重。而又算係區内一綫小學,好難一次呈三拉落來過跌成B2。

多謝你意見,不過亞女英文唔talk得,自行博盡應該都係得個吉
但自行入band 1c 以下又真係唔甘心嘅,今晚又要再諗過

wingmanlam 發表於 21-1-4 00:16

多謝你意見,不過亞女英文唔talk得,自行博盡應該都係得個吉

另千金呈一丶二平均級幾?樓上講得有道理,如肯定1B大抽獎人人平等,無理由自行投降入1C銘基。我個女嗰間級1(有哥哥)、級5(英文好)自行入循道,自行無人入油真,大抽獎入左3個。加上係名小的話,進取D自1/2就油真/循道,保守D就油真/銘基,但咁好大機會入左1C銘基唔甘心。因為如果係1B/C女,乙部仍有機會油真循道。但e+ 專註自1/2先啦,大抽獎遲D先諗。另外黃芴南同循道大家男女校,B1內差唔到半個grade, 但循道同區,如果是我會側重D。

JojoDad 發表於 21-1-4 08:57
另千金呈一丶二平均級幾?樓上講得有道理,如肯定1B大抽獎人人平等,無理由自行投降入1C銘基。我個女嗰間 ...

講下笑,循道對面係DGS,校裙又幾人幾,唔留意仲以為係DG女,又或讀得好有機中二插DG 。。。。(純粹吹下水搞笑,勿怪:) )

畀著我自2會揀銀 禧, 當年都係因為黃笏南有借位,覺得自己睇漏咗。 不過無論如何都好樓主應該諗下, 油尖旺band 1女仔嘅位唔夠,如果派位衰咗 打算點樣部署

medicine 發表於 21-1-4 00:06
平時阿女點學的,應該心中有數,唔使驚到怕由B1b跌到B2甘吧。
就算有呈三的話,也只是佔三分一的比重。而又 ...

咪係囉,我就話驚啫1C到尾果D,1B正正常常考點會跌到B2。

medicine    發表於 21-1-4 16:02

wingmanlam 發表於 21-1-4 00:16

舊年循道interview, 95%英語對答,如英文唔talk 得就操吓。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 21-1-4 14:48
舊年循道interview, 95%英語對答,如英文唔talk 得就操吓。

請問循道是1b還是1C? 1C男仔,無特別獎狀,有無機會自行入循道?

beautifulcathy 發表於 21-1-4 15:03
請問循道是1b還是1C? 1C男仔,無特別獎狀,有無機會自行入循道?

自行b1c機會比較微,流利英語可能有利。

循道中學b1c

beautifulcathy 發表於 21-1-4 15:03

循道2020年成績回落不過仍屬B1C

https://www.mckln.edu.hk/school_plans&reports/School_Report_2019-20.pdf

Chowying 發表於 21-1-4 14:34
畀著我自2會揀銀 禧, 當年都係因為黃笏南有借位,覺得自己睇漏咗。 不過無論如何都好樓主應該諗下, 油尖 ...
一直以來,都好奇怪有唔少聲音話KL1男仔B1位足夠而女仔B1位唔夠的講法。只需搞清楚一樣,KL1係咪真係夠B1位,如果這點沒有疑問,即KL1係足夠B1位的,那麽再討論男女的選校傾向,便不難有個結論(當然係靠估)。

試問,如果你是KL1的男生/家長,你會如何報乙部?是否大部分學生/家長傾向九華優先?其次再另一男校?除非介意男校,則優先選男女校?但男女校有幾個選擇?除了QES外,就是循,銘,似乎該兩者DSE還不如兩男校。即在這些考慮下,是否男仔會傾向同女仔爭男女校?那麽,好大的可能就是相當大的男仔是以九華等男校為優先選項。即相當於男女校的學位在優先權上傾向於女仔。

最後一點,教局的系統,係B1優先派位,派完沒位再派B2。試問,某區,男校的B1學位有N個未派完,但有(N-n)個(N和n均為整數,N>n)B1女仔未派到B1位,這時,(1)是B1男校學位派B2男生,B1女生派B2學校尼,還是(2)調整某男女校的部分男仔派位順序(即隨機號碼),以使該校的學位派B1女生而調整出來的男仔派B1男校尼?

答案顯而易見,(1)的話,即男女分開兩條隊,已經被平機會覆核了……至於(2),隨即號碼,誰也不知道……

medicine 發表於 21-1-4 16:29
一直以來,都好奇怪有唔少聲音話KL1男仔B1位足夠而女仔B1位唔夠的講法。只需搞清楚一樣,KL1係咪真係夠B1位 ...

好合理清晰!樓主標題講明一間自行揀油真(或理解為B1女校),另一間就順從阿女意願男女,咁男女校就只得嗰三間B1梗局啦。

一直以來,都好奇怪有唔少聲音話KL1男仔B1位足夠而女仔B1位唔夠的講法。只需搞清楚一樣,KL1係咪真係夠B1位 ...
打得太長, 冇好認真睇但 我明白你寫乜嘢, 大家基於唔同假設, 再引伸落去, 有時 的確意義唔大。 好似我哋小學早幾年冇乜人報伊利沙伯, 近幾年又唔係喇喎又多番喇, 不過究竟全區分佈係點樣呢, 唔知道但 band1之中就 一定 有隨機number最後一個女仔, 究竟佢會唔會畀個band one嘅男仔 攞咗伊中嘅位 擠咗出去呢, 做唔做準備就在於父母啦

(1)一日有男校及女校,這現象都會存在呀,平機會嘅覆核不包括男校及女校吧⋯⋯

(2)調整隨機號碼這假設真係⋯⋯希望係,我小朋友係女

BHA 發表於 21-1-4 17:58
(1)一日有男校及女校,這現象都會存在呀,平機會嘅覆核不包括男校及女校吧⋯⋯

(2)調整隨機號碼這假 ...
如果男仔夠位,女仔唔夠位,都已經有甘多年數據,總會有傳聞:點點點……。
實際,除了網上講法外,學校或家長間,有沒這個實證例子出現:某校排名B2的學生進入B1男校而前幾名中的某女生進入B2尼?

如曾經發生過,相信老師都會建議自行不要太進取,抽獎不足位。

medicine 發表於 21-1-4 20:15
如果男仔夠位,女仔唔夠位,都已經有甘多年數據,總會有傳聞:點點點……。
實際,除了網上講法外,學校或 ...

其實不用執著呢點。

我小朋友係囡囡,只需問問老師以往band 1女仔會否抽唔入大家認為嘅band 1校就是了。就算同區band 2男仔抽入band 1男校都跟我冇關係呀

BHA 發表於 21-1-4 22:10
其實不用執著呢點。

我小朋友係囡囡,只需問問老師以往band 1女仔會否抽唔入大家認為嘅band 1校就是了。 ...
呢樣我做過,問過班主任,但佢顧左右而言他, 避而不答, 實際係咩原因我就唔知喇, 希望你老師唔會一樣:)
‹ 上一主題|下一主題