用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 邊間監護人公司好?
go

[英國] 邊間監護人公司好?

邊間監護人公司好

每間監護人公司都話自己會點好,單憑網上的介紹很難知道好不好。而且很多監護人公司每區都都有唔同的local guardian,就算一區好另一區也未必一樣。最好有朋友用過可以給些意見或参考其他人的comment。而且,最重要是你自己需要些什麼服務,通常他們都有唔同等級的選擇,找一個合適你小朋友的服務。

多謝你的意見

睇下你有咩需要。
一般監護人公司有package之分,適合唔同需要嘅學生。

最好搵有認證Aegis 或英國寄宿學校協會認證嘅監護人公司

尤其呢期疫情太多變動,最好問監護人佢哋點處理學校關門/英國lockdown等等問題

好的,謝謝你

RACHEL888 發表於 21-1-1 09:44
邊間監護人公司好

我用緊Crown Guardian

vanlam8 發表於 21-3-13 06:55
我用緊Crown Guardian

它有什麼好處?

回覆樓主:

價錢合理,沒有不必要收費,有好多事學校仲意同家長直接聯絡,以前家長會係由Guardian見(當然會有收費),這兩年開始用Zoom,家長直接同老師見面及了解學生情況,Guardian最主要是安排學校接送及一些放假外出事宜的安排,Crown Guardian會主動聯絡我問我想點幫安排,佢地收到學校電郵及電話就會Whatsapps找我,所以我都用左幾年了,服務好好,Term break 小孩都會安排在同一個英國host family家裡住,好放心。

回覆 vanlam8 的帖子

May I know which area is your son/daughter's school? Im considering Crown or White House, White House has local coordinator, may I know Crown has any local coordinator/area manager?

think you can ask the school for recommendation then you can narrow down to one.  Most important is this guardian could well understand your school.

回覆 GIPW 的帖子

Asked the school but it only suggested me to choose those accredited by AEGIS

請問如果有親朋戚友喺英國,係咪可以直接做小朋友既 guardian 和 home stay ?

mmlkk 發表於 21-3-16 09:53
請問如果有親朋戚友喺英國,係咪可以直接做小朋友既 guardian 和 home stay ?
...

得,我年年都係請親戚做監護人。但我印象中,好似有歲數的規定,25?幾年前睇過,忘記左,你上網search下。

TTEE1819 發表於 21-3-16 10:06
得,我年年都係請親戚做監護人。但我印象中,好似有歲數的規定,25?幾年前睇過,忘記左,你上網search下 ...

係25 歳以上,唔該晒!咁可以慳好多(emoji)(emoji)

mmlkk 發表於 21-3-16 10:29
係25 歳以上,唔該晒!咁可以慳好多(emoji)(emoji)

唔單止慳好多,有個肯幫手的親戚,做家長在好多安排上會安心好多。

TTEE1819 發表於 21-3-16 10:32
唔單止慳好多,有個肯幫手的親戚,做家長在好多安排上會安心好多。

請問知唔知 而家拎BNO visa 過去英國的人,現在可否做 Guardian? 還是一定要英藉人士先可以做Guardian?

mmlkk 發表於 21-3-18 20:28
請問知唔知 而家拎BNO visa 過去英國的人,現在可否做 Guardian? 還是一定要英藉人士先可以做Guardian?
...

這方面,真係唔知,用BNO visa過去,係好新的事。

我都想搵朋友(佢係英國5-6年) 做guardian, 哈哈, 佢問返我佢使唔使證冊?

哈哈, 有無人知呢?

mmlkk 發表於 21-3-16 09:53
...

學校講明,要25歲以上,住喺英國至少5年先得。